Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Φάνης Γκέκας


Φάνης Γκέκας

Ο Φάνης (Θεοφάνης) Γκέκας γεννήθηκε στις 23 Μαίου 1980, είναι Έλληνας ποδοσφαιριστής που ανήκει στην ομάδα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης στη Γερμανία από το 2010, ενώ από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2010 αγωνίστηκε με την ομάδα της Χέρτα Βερολίνου ως δανεικός από τη Μπάγερ Λεβερκούζεν. Η θέση του είναι επιθετικός.

Γεννήθηκε στη Λάρισα από όπου και κατάγεται και μεγάλωσε στη συνοικία Αβέρωφ. Συμπτωματικά μάλιστα ο Γκέκας γιορτάζει τα γενέθλια του την ίδια μέρα με το ίνδαλμα του όταν ήταν μικρός, τον παλιό μεγάλο ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ Γιάννη Βαλαώρα, καθώς και εκείνος γεννήθηκε 23 Μαΐου του 1958.

Πώς ξεκίνησε

Ο Γκέκας όταν ήταν μικρός, εκτός από ποδόσφαιρο, ασχολούνταν με την ελληνορωμαϊκή πάλη, στην πορεία, όμως, αναγκάστηκε να την παρατήσει έπειτα από παρότρυνση του πατέρα του για να αφοσιωθεί αποκλειστικά με την μεγάλη του αγάπη, το ποδόσφαιρο. Πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις στο σχολικό πρωτάθλημα με την ομάδα του σχολείου του κερδίζοντας έτσι τη μεταγραφή στα τμήματα υποδομής του Τοξότη Λάρισας, που θεωρούνται από τα καλύτερα στην Ελλάδα, καθώς έχουν αναδείξει μεγάλους ποδοσφαιριστές, στους οποίους πλέον συγκαταλέγεται και ο Γκέκας.

Στους "ερυθρόλευκους" της Λάρισας, που αγωνίζονταν στο τοπικό πρωτάθλημα, ο Γκέκας είχε και για ένα διάστημα συμπαίκτη τον αδερφό του Δημήτρη. Γρήγορα διακρίθηκε στη θέση του επιθετικού χάρη στην ταχύτητα, την εκρηκτικότητα και τη σκληρή δουλειά που τον χαρακτηρίζουν. Μόνο σε ένα ματς με αντίπαλο την ομάδα του Ευαγγελισμού εξαιτίας της αποβολής του τερματοφύλακα ο Γκέκας υπερασπίστηκε την εστία του Τοξότη, αλλά δέχτηκε ένα γκολ στα είκοσι λεπτά που αγωνίστηκε και το πείραμα δεν επαναλήφθηκε.

Ο Γκέκας ήταν γεννημένος επιθετικός: ο Λαρισαίος φορ έχει βγει πρώτος σκόρερ σε όποια ομάδα και κατηγορία έχει παίξει. Τη σεζόν 1997-98 ο Γκέκας πετυχαίνει 40 γκολ και φυσικά βγαίνει πρώτος σκόρερ του τοπικού πρωταθλήματος Λαρίσης. Μία μεγάλη καριέρα ξεκινά.

Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο

Με τέτοιες εμφανίσεις ο Γκέκας, όπως ήταν φυσικό, δεν άφησε ασυγκίνητη τη μεγάλη ομάδα της περιοχής, την Α.Ε. Λάρισα. Το 1998 ο τότε σκάουτερ της Α.Ε.Λ. Ζόραν Μπάμποβιτς επιλέγει μέσα από 160 παιδιά αυτόν και το Λευτέρη Τέα για να επανδρώσει με νέα ταλέντα τη "βασίλισσα του κάμπου" που τότε έπαιζε στη Β΄ Εθνική.

Στην πρώτη του σεζόν, 1998-1999, ο Γκέκας έχει μικρό χρόνο συμμετοχής. Παίζει μόλις σε 8 ματς και σκοράρει μια φορά. Την επόμενη χρονιά, όμως, ο Γκέκας είναι βασικός. Αγωνίζεται σε 24 παιχνίδια πρωταθλήματος και πετυχαίνει 5 γκολ, ενώ στο Κύπελλο παίζει σε 4 ματς και πετυχαίνει ένα γκολ.

Η επόμενη σεζόν, 2000-2001 ήταν η χειρότερη στην ιστορία της Λάρισας. Ταλαιπωρημένη από οικονομικά προβλήματα υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην Γ΄ Εθνική ποδοσφαίρου αντρών. Ωστόσο ο Γκέκας συνέχισε να είναι παραγωγικός. Σε 29 ματς πετυχαίνει 10 γκολ στο πρωτάθλημα και σε 9] ματς 2 γκολ στο Κύπελλο.

Ο Γκέκας, όπως και πολλοί συμπαίκτες του, δεν ακολούθησε την "βυσσινί θύελλα" στην Γ΄ Εθνική. Κατέθεσε προσφυγή για να διεκδικήσει τα χρήματα του. Για πρώτη φορά θα έφευγε από τη Λάρισα.

Η σταδιακή αναγνώριση

Με τη φυγή του από την Α.Ε. Λάρισα πολλές ομάδες Β΄ Εθνικής ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση του για να καταλήξει στην Γ.Σ. Καλλιθέα. Η αρχή ήταν δύσκολη, καθώς ο Ελληνοαυστραλός προπονητής Νικ Θεοδωρακόπουλος δεν τον εμπιστευόταν ιδιαίτερσ και τον έβαζε να παίζει μόνο ελάχιστα λεπτά. Ωστόσο, γρήγορα έφυγε και με την έλευση του νέου προπονητή, του Νίκου Κουρμπανά, κυριολεκτικά απελευθερώθηκε, βγήκε πρώτος σκόρερ της Β΄ Εθνικής με 14 γκολ σε 26 παιχνίδια και οδήγησε την ομάδα της Αθήνας στην άνοδο στην Α΄ Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία της. Την ίδια χρονιά στο Κύπελλο ο Λαρισαίος επιθετικός πέτυχε 3 γκολ σε 10 ματς.

Ξεκινά έτσι η καριέρα του στην Α΄ Εθνική. Πετυχαίνει το πρώτο γκολ της Καλλιθέας στην Α΄ Εθνική στην Τούμπα εναντίον του ΠΑΟΚ, παιχνίδι στο οποίο πέτυχε δύο γκολ οδηγώντας ταυτόχρονα την αθηναϊκή ομάδα στην πρώτη της νίκη στην κατηγορία με 3-2. Στα πρώτα 19 ματς είχε 8 τέρματα, ωστόσο το γεγονός ότι στρατεύτηκε στο μέσο της σεζόν, τον επηρέασε και στα εναπομείναντα 10 ματς πέτυχε μόλις 1 γκολ.

Ωστόσο, 9 γκολ σε 29 ματς στην πρώτη του χρονιά στο μεγάλο πρωτάθλημα και 3 γκολ σε ισάριθμα ματς στο κύπελλο ήταν εξαιρετική επίδοση, από τη στιγμή κιόλας που η Καλλιθέα κατάφερε να μείνει στην κατηγορία.

Τη σεζόν 2003-04 ο Γκέκας παρουσιάστηκε πιο ώριμος και πιο έμπειρος. Αν και έμεινε "άσφαιρος" για αρκετά παιχνίδια, κατάφερε να αναδειχτεί 4ος σκόρερ του πρωταθλήματος με 13 γκολ σε 28 ματς, ενώ σημείωσε και τα δύο πρώτα χατ-τρικ της καριέρας του στα παιχνίδια εναντίον του Άρη και του Πανηλειακού. Στο κύπελλο πέτυχε 2 γκολ σε ισάριθμα ματς.

Η επόμενη περίοδος του ήταν και η τελευταία του στην ομάδα της Καλλιθέας. Για την ακρίβεια, έπαιξε στο πρώτο μισό της σεζόν πετυχαίνοντας 10 γκολ σε 16 ματς στο πρωτάθλημα και 2 γκολ σε 4 ματς στο κύπελλο.

Έπειτα από 3,5 χρόνια στην Καλλιθέα ο Γκέκας τον Φεβρουάριο του 2005 μεταγράφηκε σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, τον Παναθηναϊκό, ενώ είχε απασχολήσει όλες σχεδόν τις ομάδες της Α΄ Εθνικής και αρκετές ξένες.

Φάκελος Παναθηναϊκός

Το πρώτο του ματς με τον Παναθηναϊκό ο Γκέκας το έπαιξε στο Κύπελλο με αντίπαλο την ΑΕΚ ως αλλαγή για λίγα λεπτά σε ένα άτυχο ματς για τους "πράσινους", καθώς ηττήθηκαν με 3-1 στην έδρα τους και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του θεσμού. Στο πρωτάθλημα, όμως, ο Γκέκας έγινε βασικός με το "καλημέρα" και στο πρώτο του παιχνίδι με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς πέτυχε δύο γκολ, ένα ακόμα που κακώς ακυρώθηκε ως οφσάιντ, ενώ είχε και μία ασίστ. Από τα 13 ματς που έπαιξε με τους "πράσινους" ως τον Μάιο μόνο σε ένα δεν ήταν βασικός. Πέτυχε 8 γκολ και με τα 10 που είχε πετύχει στο πρώτο μισό της σεζόν αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ της Α΄ Εθνικής με 18 γκολ.

Για πρώτη φορά Λαρισαίος και Θεσσαλός κατακτούσε τον συγκεκριμένο τίτλο. Μάλιστα, ο Γκέκας έγινε μόλις ο δεύτερος που το καταφέρνει με δύο ομάδες, μετά τον Δημήτρη Ναλιτζή το 2000. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός έχασε στις λεπτομέρειες το πρωτάθλημα από τον μεγάλο του αντίπαλο Ολυμπιακό. Να σημειωθεί ότι ο Γκέκας έκανε και το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο αυτή τη χρονιά. Έπαιξε δύο ματς με τη Σεβίλλη δίχως να σκοράρει.

Η επόμενη σεζόν, 2005-06 ξεκίνησε πολύ άσχημα τόσο για τον Παναθηναϊκό όσο και για τον Γκέκα, καθώς από τη μια η ομάδα τέθηκε γρήγορα εκτός στόχων από όλες τις διοργανώσεις και από την άλλη ο Λαρισαίος φορ δυσκολευόταν να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Τελικά, ο Παναθηναϊκός βγήκε τρίτος στο πρωτάθλημα και ο Γκέκας 1ος σκόρερ της ομάδας και 2ος του πρωταθλήματος με 15 γκολ σε 28 ματς. Είχε και ένα ματς κυπέλλου και τέσσερα ευρωπαϊκά ματς δίχως να σκοράρει.

Τον Αύγουστο του 2006 ο Παναθηναϊκός θέλησε να τον δώσει στον ΠΑΟΚ ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος εκείνης τη σεζόν του Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Ο Γκέκας, όμως, αρνήθηκε. Ο φάκελος Παναθηναϊκός έτσι έκλεισε οριστικά για αυτόν.

"Ψυχρός εκτελεστής" και στη Γερμανία

Αν και ο χρόνος ανεύρεσης ξένης ομάδας ήταν λίγος, με τη βοήθεια του μάνατζερ του Πωλ Κουτσολιάκου ο Γκέκας δόθηκε τελικά δανεικός στη μικρομεσαία γερμανική Μπόχουμ με οψιόν αγοράς μόλις 700000 ευρώ. Σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και του κόσμου, το γερμανικό, ο Γκέκας κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση, καθώς στον πρώτο του κιόλας χρόνο βγήκε 1ος σκόρερ με 20 γκολ σε 32 ματς εκτοπίζοντας παίκτες-κολοσσούς, όπως ο Μακάι και ο Κλόζε. Βοήθησε ταυτόχρονα την ομάδα του να σωθεί σχετικά άνετα στην κατηγορία και έκανε τους φιλάθλους της Μπόχουμ να πίνουν νερό στο όνομά του. Μοιάζει με παραμύθι, αλλά δεν είναι. Από τα γήπεδα-χωράφια της Λάρισας πρώτος σκόρερ στην Μπουντεσλίγκα κάνοντας μεγάλους Γερμανούς σκόρερς του παρελθόντος, όπως ο Ρούντι Φέλερ και ο Στέφαν Κουντς να τον εκθειάζουν. Μάλιστα, ο Γκέκας συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος, δίδυμο στην επίθεση με τον Μάριο Γκόμεζ της Στουτγκάρδης, ενώ ψηφίστηκε ως δεύτερος καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος πίσω από τον Ντιέγκο της Βέρντερ Βρέμης.

Η μεταγραφή και η συνέχεια της καριέρας του στη Γερμανία

Τον Ιούνιο του 2007 ο Γκέκας μεταγράφηκε από τη Μπόχουμ στην Μπάγερ Λεβερκούζεν, μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Γερμανίας εξαργυρώνοντας έτσι τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Υπογράφτηκε τετραετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 1.200.000 ευρώ, 700000 ευρώ πήρε ο Παναθηναϊκός, ενώ η Μπόχουμ έβαλε στα ταμεία της περίπου 2800000 ευρώ. Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σφάλματα της ιστορίας του, ενώ η Μπόχουμ μια πολύ μεγάλη "αρπαγή".

Στην πρώτη του χρονιά, σεζόν 2007-2008, στην Μπάγερ Λεβερκούζεν ο Γκέκας, αν και αντιμετώπισε προβλήματα προσαρμογής, κατάφερε να βγει πρώτος σκόρερ της ομάδας στο γερμανικό πρωτάθλημα με 11 γκολ σε 29 συμμετοχές, ενώ μέτρησε επίσης μία συμμετοχή στο κύπελλο Γερμανίας, καθώς και 10 συμμετοχές και 2 γκολ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ωστόσο, η ομάδα δεν κατάφερε να διακριθεί ιδιαίτερα.

Την σεζόν 2008-2009 ο Γκέκας μέχρι στιγμής έχει παίξει σε 15 παιχνίδια γερμανικού πρωταθλήματος και έχει σκοράρει 2 φορές, καθώς και σε 3 παιχνίδια κυπέλλου με ένα γκολ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα παιχνίδια έχει χρησιμοποιηθεί ως αλλαγή, αφού έχει χάσει τη θέση του στη βασική ενδεκάδα από τον Πάτρικ Χέλμες.

Τον Ιανουάριο 2009 δόθηκε δανεικός στην αγγλική Πόρτσμουθ ως το τέλος της σεζόν, ενώ τον Ιανουάριο του 2010 στην Χέρτα Βερολίνου για 6 μήνες. Το Μάιο του 2010 συμφώνησε με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης για δύο χρόνια με ετήσιες απολαβές ύψους 1 εκατ. ευρώ. Στις 7 Ιανουαρίου 2012 υπέγραψε συμβόλαιο με την τούρκικη Σάμσουνσπόρ.

Εθνική ομάδα

Το ντεμπούτο του με τα γαλανόλευκα ο Γκέκας το έκανε τον Μάρτιο του 2005 κόντρα στην Αλβανία ως αλλαγή για λίγα λεπτά για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Ήταν πρώτος σκόρερ της εθνικής με πέντε γκολ για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008 και με δέκα γκολ, πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη στα Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010, στα οποία η Ελλάδα τελικά προκρίθηκε. Με την Εθνική ομάδα έλαβε μέρος στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2005 στην Γερμανία, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2008 και στο Μουντιάλ του 2010. Στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την Εθνική ομάδα, «...εξ αιτίας κάποιων ειδικών συνθηκών, που έχουν δημιουργηθεί μέσα σε αυτή...», όπως ανέφερε ο ίδιος.

Το τελευταίο παιχνίδι του ήταν με αντίπαλο την Κροατία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2012. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα ανακάλεσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την εθνική και σε δηλώσεις του ζήτησε συγνώμη από τους συμπαίκτες του και τέθηκε διαθέσιμος στις υπηρεσίες του Φερνάντο Σάντος και της εθνικής ομάδας. Μετά την ανάκληση της αποχώρησής του, έκανε δυναμική επάνοδο, καθώς σκόραρε το δεύτερο τέρμα της εθνικής με αντίπαλο την Κροατία στις 7 Οκτωβρίου 2011, στον αγώνα που η εθνική μας πέτυχε σημαντική νίκη με 2-0. Συνολικά μετράει 53 συμμετοχές και έχει πετύχει 21 γκολ.

Τίτλοι-διακρίσεις

2005: Πρώτος σκόρερ Ελλάδας
2007: Πρώτος σκόρερ Γερμανίας
2006: Δεύτερος σκόρερ Ελλάδας

De Siris