Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

23 Μαΐου Σαν Σήμερα


23 Μαΐου Σαν Σήμερα

23 Μαΐου 2007 - Διεξάγεται στην Αθήνα ο 16ος τελικός του Champion's League μεταξύ Μίλαν και Λίβερπουλ

Γεγονότα

1878 - Η Κύπρος προσαρτάται στην Μεγάλη Βρετανία, μετά από μυστική συμφωνία με την Τουρκία.

1893 - Ιδρύεται ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος, το δεύτερο σημαντικότερο αθηναϊκό αθλητικό σωματείο, από 12 μέλη του Πανελληνίου ΓΣ που διαφωνούν με την πολιτική του προέδρου Ιωάννη Φωκιανού. Ήδη από τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους έχει διαγραφεί ο Ν.Α. Κοτσελόπουλος, ενώ η διάσταση των απόψεων έχει αιτία το γεγονός ότι ο σύλλογος διοργανώνει αγώνες δαπανηρούς για λίγους εκλεκτούς θεατές, ενώ θα έπρεπε να απευθύνεται στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

1900 - Αρχίζει τη λειτουργία του στη Νέα Υόρκη το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

1910 - Χαλάζι μεγέθους καρυδιού πέφτει στο Δομοκό, καταστρέφει τις στέγες σπιτιών, σκοτώνει πολλά ζώα και προξενεί ζημιές, που υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο δραχμές.

1911 - Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.

1929 - Εξαπλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς η λέπρα στην Αθήνα.

1931 - Υπογράφεται νέα ελληνογαλλική εμπορική συμφωνία και ρυθμίζεται το θέμα εισαγωγής ελληνικών κρασιών στη Γαλλία.

1944 - Βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα ξεκινούν μεγάλη επίθεση από το Άντζιο της Ιταλίας.

1949 - Οι Αμερικανοί αποφασίζουν τη συνέχιση της αποστολής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και μετά το 1952, οπότε έληγε η προθεσμία.

1949 - Ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στις τρεις ζώνες κατοχής των δυτικών δυνάμεων (αμερικανική, βρετανική και γαλλική).

1952 - Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χένρι Τρούμαν δίνει διαταγή για την επιστροφή των σιδηροδρομικών γραμμών στους ιδιοκτήτες τους, μετά από την 21μηνη κατοχή του στρατού.

1976 - Ο ΠΑΟΚ κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο νικώντας στην τελευταία αγωνιστική τον Εθνικό εκτός έδρας με 0-4.

1984 - Ο Μάρκος Βαφειάδης και ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος, δύο μεγάλοι αντίπαλοι του Εμφυλίου, δίνουν τα χέρια και συμφιλιώνονται.

1986 - Η Κ.Υ.Π. μετονομάζεται σε Ε.Υ.Π. και "μετεξελίσσεται" σε πολιτική οργάνωση.

1988 - Ο ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός Αντέννα ξεκινάει τις εκπομπές του.

1993 - Στην Αθήνα φτάνει ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάσλαβ Χάβελ για να παραβρεθεί στην τελετή απονομής των Βραβείων Ωνάση, όπου τιμάται με το ειδικό βραβείο για την προστασία την ανθρωπότητας.

1997 - Πολιτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα των απόψεων του Γιώργου Παπανδρέου για το διαχωρισμό σκληρών και μαλακών ναρκωτικών.

1998 - Ο Ολυμπιακός κατατάσσεται δεύτερος πίσω από την Φερεντσβάρος στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο πόλο μετά από διπλό αγώνα (7/6 και 5/8).

2003 - Ο 25χρονος Νεπαλέζος Πέμπα Ντόρζι Σέρπα ανεβαίνει σε χρόνο ρεκόρ στην κορυφή του Έβερεστ, σε 12 ώρες και 45 λεπτά.

2007 - Διεξάγεται στην Αθήνα ο 16ος τελικός του Champion's League μεταξύ Μίλαν και Λίβερπουλ

Γεννήσεις

1848 - Ότο Λίλιενταλ, Γερμανός μηχανικός και πρωτοπόρος της αεροπλοΐας.

1908 - Τζον Μπαρντήν, Αμερικανός φυσικός, συνεφευρέτης του τρανζίστορ.

1925 - Τζόσουα Λέντερμπεργκ, Αμερικανός μοριακός βιολόγος, βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 1958

1925 - Μιχάλης Μαστρανδρέας, παράγοντας και άνθρωπος του αθλήματος της πετοσφαίρισης.

1951 - Ανατόλι Καρπόφ, ο Ρώσος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι.

1951 - Αντώνης Σαμαράς, Έλληνας πολιτικός, πρόεδρος της ΝΔ από το 2009.

1972 - Ρούμπενς Μπαρικέλο, Βραζιλιάνος οδηγός «Φόρμουλα 1».

1979 - Σάββας Καρυπίδης, Έλληνας αθλητής της χειροσφαίρισης.

1980 - Φάνης Γκέκας, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής

1984 - Ελένη Βουγιουκλή, Ελληνίδα τραγουδίστρια.

Θάνατοι

1701 - Κάπτεν Κιντ, Σκωτσέζος πειρατής

1857 - Ωζυστέν Λουί Κωσύ, Γάλλος μαθηματικός

1886 - Λέοπολντ φον Ράνκε, ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς ιστορικούς του 19ου αιώνα.

1906 - Χένρικ Ίψεν, Νορβηγός δραματουργός.

1934 - Μπόνι Πάρκερ και Κλάιντ Μπάροου δίδυμο ληστών στην Αμερική.

1937 - Τζον Ντ. Ρόκφελερ, Αμερικανός μεγιστάνας και φιλάνθρωπος.

1945 - Χάινριχ Χίμλερ, αρχηγός των SS

1992 - Κώστας Δαβουρλής, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο με πολύ ισχυρό και ευθύβολο σουτ, και μεγάλη ικανότητα στις απευθείας εκτελέσεις φάουλ.

1992 - Τζιοβάνι Φαλκόνε, Ιταλός δικαστής διώκτης της μαφίας, σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητο όπου επέβαινε δέχθηκε βομβιστική επίθεση, στο Παλέρμο.

1999 - Όουεν Χαρτ Αμερικανός παλαιστής, πεθαίνει κατά τη διάρκεια αγώνα πυγμαχίας.

2006 – Κωνσταντίνος Ηλιάκης Έλληνας πιλότος σκοτώνεται  όταν καταρρίπτεται μαχητικό του έπειτα από σύγκρουση με τουρκικό μαχητικό

Συναξαριστής

Μαρτύρων Σελεύκου και Σαλωνά του Ρωμαίου.

Οσιομάρτυρος Λουκά του εν Μυτιλήνη (†1802).

Οσίων Μιχαήλ επισκόπου Συνάδων, του ομολογητού (†821) Ο όσιος Μιχαήλ, έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα του Αρμένιου και καταγόταν από πλούσια και αρχοντική οικογένεια, από τα Σύναδα της Φρυγίας. Σπούδασε με ζήλο τα ιερά γράμματα και στη συνέχεια έφθασε στην Κωνσταντινούπολη για να συνεχίσει τις σπουδές του. Εκεί όμως συνδέθηκε με ένα φημισμένο πνευματικό άνθρωπο το Θεοφύλακτο, και αποφάσισαν να αφοσιωθούν στην άσκηση και τη μελέτη των Θείων Γραφών. Αποσύρθηκαν σε κάποιο μοναστήρι στον Εύξεινο Πόντο το οποίο είχε ιδρύσει ο Πατριάρχης Ταράσιος, ο οποίος φωτισθείς από το Άγιο Πνεύμα, τούς υποδέχθηκε εγκάρδια και πολύ γρήγορα τούς χειροτόνησε πρεσβυτέρους. Στη συνέχεια, ο μεν Θεοφύλακτος εξελέγη επίσκοπος Νικομήδειας, ο δε Μιχαήλ επίσκοπος Συνάδων. Από τη θέση του Επισκόπου ο Μιχαήλ έλαμψε πνευματικά. Δυναμικός μαχητής της πίστης, δίδασκε καθημερινά το λόγο του Θεού, κήρυττε, νουθετούσε και βοηθούσε δυναμικά τους πτωχούς, τους πάσχοντες και τους αδυνάτους. Διακρίθηκε επίσης για την προσήλωσή του στα ορθόδοξα δόγματα και την σφοδρή καταπολέμηση των αιρετικών διδασκαλιών. Όταν ο αυτοκράτορας Λέων ο Αρμένιος, κήρυξε διωγμό εναντίον όσων υπερασπιζόταν τις ιερές εικόνες, ο Μιχαήλ με γενναιότητα αντιτάχθηκε στη προκλητική αυτή ενέργεια του αυτοκράτορα. Εξοργισμένος ο Λέων έδωσε εντολή να φυλακισθεί σε ένα φρούριο, το οποίο ονομαζόταν Ευδοκιάς. Ο όσιος όμως συνέχιζε να κηρύττει την αλήθεια με αντίτιμο συνεχείς εξορίες, κακουχίες και στερήσεις για να καταλήξει σε κάποια ανθυγιεινή περιοχή όπου από τις ταλαιπωρίες παρέδωσε την αγία ψυχή του ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού.

Συνεσίου επισκόπου Καρπασίας της Κύπρου.

Μυροφόρου Μαρίας του Κλωπά.

De Siris