Τρίτη 10 Απριλίου 2012

10 Απριλίου Σαν Σήμερα


10 Απριλίου Σαν Σήμερα

10 Απριλίου 1959 – Ο Ακιχίτο , μέλλον Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας , παντρεύεται την Μιχίκο.

Γεγονότα

1516 - Δημιουργείται το πρώτο γκέτο για Εβραίους, οι οποίοι μπορούν να ζουν μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή στη Βενετία.

1741 - Οι Πρώσοι νικούν την Αυστρία στην μάχη του Μόλβιτς.

1821 - Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' απαγχονίζεται στην κεντρική είσοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ως αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.

1821 - Επαναστατούν τα Ψαρά.

1826 - Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο. Ο Χρήστος Καψάλης ανατινάζει την μπαρουταποθήκη στο Μεσολόγγι.

1835 - Το «Κεντρικόν Σχολείον», το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοελληνικού κράτους, μεταφέρεται από την Αίγινα στην Αθήνα.

1867 - Ίδρυση της «Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδας».

1896 - Ο Σπύρος Λούης στέφεται Ολυμπιονίκης στο Μαραθώνιο, τερματίζοντας σε 2 ώρες και 50 λεπτά.

1919 - Ο ηγέτης της Μεξικανικής Επανάστασης Εμιλιάνο Ζαπάτα σκοτώνεται σε ενέδρα των κυβερνητικών δυνάμεων.

1941 - Οι δυνάμεις του Άξονα δημιουργούν το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας υπό την διοίκηση του Άντε Πάβελιτς, αρχηγού της φασιστικής οργάνωσης Ουστάτσι.

1944 - Αναλαμβάνει στην τελική της σύνθεση η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ή Κυβέρνηση του Βουνού, με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Σβώλο

1954 - Ο θρυλικός πυγμάχος Τζέικ Λα Μότα εγκαταλείπει τα ρινγκ. Στην αυτοβιογραφία του βασίστηκε η ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Οργισμένο είδωλο».

1957 - Το κανάλι του Σουέζ ξανανοίγει μετά από τρεις μήνες.

1959 – Ο Ακιχίτο , μέλλον Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας , παντρεύεται την Μιχίκο.

1963 - 129 άνθρωποι πεθαίνουν όταν το υποβρύχιο των ΗΠΑ Thresher βυθίζεται στη θάλασσα.

1970 - Ο Πωλ Μακ Κάρτνεϋ ανακοινώνει τη διάλυση των Beatles.

1971 - Σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των Σινό-Αμερικανικών σχέσεων, Η Κίνα φιλοξενεί την ομάδα πινγκ-πονγκ των ΗΠΑ για μια εβδομάδα.

2009 - Ένοπλος σπουδαστής εισβάλλει σε σχολή του ΟΑΕΔ στου Ρέντη, πυροβολεί έναν συμφοιτητή του στη σχολή, δύο περαστικούς και στη συνέχεια αυτοπυροβολείται. Το περιστατικό είναι πρωτοφανές στο είδος του για τη χώρα. Ο δράστης κατέληξε λίγο αργότερα στο χειρουργείο και είχε προαναγγείλει την πράξη του με ιδιόχειρο σημείωμα, αλλά και με ανακοίνωση στην προσωπική του σελίδα στο Διαδίκτυο.

2010 - Η Βουλιαγμένη υπερασπίζεται τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης στο πόλο και σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο του Τσάμπιονς Καπ για δεύτερη συνεχόμενη φορά, επικρατώντας της Κίνεφ Κίρισι στον τελικό με 10-7.

Γεννήσεις

401 - Θεοδόσιος Β', αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1583 - Ούγκο Γκρότιους, Ολλανδός λόγιος, ο "Πατέρας του Διεθνούς Δικαίου"

1847 - Τζόζεφ Πούλιτζερ, Αμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης στον οποίο οφείλεται η ονομασία του ομώνυμου βραβείου.

1879 - Βλαντιμίρ Λένιν, Ρώσος επαναστάτης και πολιτικός.

1927 - Μάρσαλλ Γουώρεν Νίρενμπεργκ, Αμερικανός βιοχημικός ερευνητής, τιμήθηκε το 1968 μαζί με τους Χαρ Γκόμπιντ Χοράνα και Ρόμπερτ Χόλεϋ με το βραβείο Νόμπελ για τις έρευνές τους στο DNA.

1932 - Ομάρ Σαρίφ, Αιγύπτιος ηθοποιός.

1951 - Στίβεν Σιγκάλ, Αμερικανός ηθοποιός.

1963 - Δημήτρης Σταρόβας, Έλληνας μουσικός.

1969 - Κατερίνα Κόφφα, Ελληνίδα δρομέας, Ολυμπιονίκις.

1973 - Ρομπέρτο Κάρλος, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

1974 - Πέτρος Πασσαλής, ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι

879 - Λουδοβίκος Β' της Γαλλίας

1585 - Πάπας Γρηγόριος ΙΓ'


1919 - Εμιλιάνο Ζαπάτα, Μεξικανός επαναστάτης

1931 - Χαλίλ Γκιμπράν, Λιβανέζος ποιητής και ζωγράφος

1979 - Νίνο Ρότα, Ιταλός μουσικοσυνθέτης

1998 - Σεραφείμ , Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

2005 - Ιάκωβος, Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής

2009 - Χαράλαμπος Προυκάκης, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.

 2010 - Αλέκος Τζανετάκος, κωμικός ηθοποιός.

Συναξαριστής

Τερεντίου, Αφρικανού, Μαξίμου, Πομπηίου και ετέρων 36 († γ΄αι.).

Αλεξάνδρου, Επαμεινώνδου, Μιλτιάδου και των συν αυτοίς μαρτύρων.

Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, πατριάρχου Κων/πόλεως του Ε`, απαγχονισθέντος υπό των Τούρκων υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως και της ελευθερίας του γένους (†1821). Ο άγιος Ιερομάρτυρας Γρηγόριος γεννήθηκε στη Δημητσάνα της Αρκαδίας από πτωχούς αλλά ενάρετους γονείς οι οποίοι τον γαλούχησαν με τα νάματα της ορθόδοξης πίστης. Το 1767 μετέβη στη Σμύρνη, κοντά στο θείο του, τον εκκλησιάρχη Μελέτιο, παρακολουθώντας μαθήματα στην Ευαγγελική σχολή. Εν συνεχεία άκουσε μαθήματα φιλοσοφικής στη Πάτμο από τον Δανιήλ το κεραμέα. Ο πόθος του όμως για την μοναχική ζωή τον οδήγησε στη Μονή Στροφάδων όπου εκάρη μοναχός και μυήθηκε στη μοναχική άσκηση. Στη συνέχεια τον κάλεσε ο Μητροπολίτης Σμύρνης Προκόπιος και τον χειροτόνησε αρχιδιάκονό του. Όταν αργότερα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος επέστρεψε στη Δημητσάνα και έδωσε 1500 γρόσια για τη στέγαση των απόρων φοιτητών. Στις 19 Αυγούστου 1785 εκλέχθηκε Oικουμενικός Πατριάρχης. Στο πατριαρχικό θρόνο παρέμεινε μέχρι το Δεκέμβριο του 1798 οπότε καθαιρέθηκε από την Πύλη, διότι θεωρήθηκε ανίκανος να διατηρήσει την υποταγή των χριστιανικών λαών κάτω από τον τουρκικό ζυγό και εξορίστηκε στο Άγιος Όρος. Το 1818 κλήθηκε για τρίτη φορά στον Οικουμενικό θρόνο όπου παρέμεινε μέχρι τις 10 Απριλίου 1821 ημέρα του Πάσχα όταν οι τούρκοι τον κρέμασαν στην Πύλη του πατριαρχείου. Στις 10.4.1921 ανακηρύχθηκε Άγιος από την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το δε λείψανό του ευρίσκεται στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Μαρτύρων Ιακώβου πρεσβυτέρου και Αζά διακόνου, Μακαρίου, Θεοδώρου του «μακαρίου», και Ζήνωνος.

Νεομάρτυρος Δήμου αλιέως, του εν Σμύρνη (†1763).

Προφήτιδος Ολδάς.

Εορτολόγιο

Αναξιμένης, Δημοσθένης, Επαμεινώνδας, Ετεοκλής, Ηρακλής, Ηφαιστίων, Θεόφραστος, Θησέας, Ισοκράτης, Μιλτιάδης, Όμηρος, Παρμενίων, Πελοπίδας, Περικλής, Πίνδαρος, Πολύβιος, Προμηθέας, Σοφοκλής, Φιλοποίμην, Φωκίων

De Siris