Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Κάχι Καχιασβίλι

Κάχι  Καχιασβίλι

Ο Κάχι (Ακάκιος) Καχιασβίλι γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1969, είναι βετεράνος αθλητής της άρσης βαρών.

Ο Καχιασβίλι γεννήθηκε στην πόλη Τσχινβάλι της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1992 έγινε ο πρώτος χρυσός Ολυμπιονίκης του νεοσύστατου τότε κράτους της Γεωργίας, αγωνιζόμενος με την Ενωμένη Ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Το 1994 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα, χώρα καταγωγής της μητέρας του. Σύντομα βρέθηκε στο δυναμικό του αθλητικού σωματείο του Μίλωνα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Τυφλίδας και είναι αξιωματικός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Έχει ύψος 1,78μ.

Ο Κάχι Καχιασβίλι έχει μια πλούσια καριέρα με παγκόσμια ρεκόρ σε ζετέ και αρασέ και κατακτήσεις χρυσών μεταλλιών σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωτάθληματα. Πήρε μέρος τέσσερις φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια. Στην τελευταία του συμμετοχή στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, δεν κατάφερε να κατακτήσει μετάλλιο καθώς προερχόταν από αρκετούς τραυματισμούς και αρκέστηκε στην 5η θέση.

Έγινε γνωστός τον κόσμο της άρσης βαρών για την τρομερή δύναμη, την εκπληκτική τεχνική του στη κίνηση του ζετέ και την ολύμπια ψυχραιμία του κατά τη διάρκεια του αγώνα. Του έχει αποδοθεί το παρατσούκλι «κλαρκ», όπως το μηχάνημα που σηκώνει βάρη. Θεωρείται άνθρωπος χαμηλών τόνων και ευφυής, ένα από τα ενδιαφέροντά του είναι η ζωγραφική.

Αγωνιστικές επιτυχίες και βραβεύσεις

Ολυμπιακοί Αγώνες: 3 χρυσά (Βαρκελώνη 1992, Ατλάντα 1996, Σίδνει 2000)
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα: 7 χρυσά , 2 αργυρά , 3 χάλκινα
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: 6 χρυσά, 1 αργυρό, 4 χάλκινα
1994: Κορυφαίος αρσιβαρίστας στο Παγκόσμιο Κύπελλο
1996/1999/2000: Βραβεία ΠΣΑΤ


De Siris