Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Κωνσταντίνος Καζάκος

Κωνσταντίνος Καζάκος

Ο Κωνσταντίνος (Αναστάσιος) Καζάκος είναι Έλληνας ηθοποιός, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν.

Κατάγεται από τη Μάνη. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Απριλίου του 1969. Γονείς του οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος και Τζένη Καρέζη. Συμμετείχε όλα αυτά τα χρόνια σε πολλές θεατρικές παραστάσεις («Ναι», «Ήταν όλοι τους παιδιά μου») και τηλεοπτικές σειρές «Βέρα στο δεξί» κ.ά.). 

Από το 1999 ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό Τάνια Τρύπη με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Τζένη. Παλαιότερα είχε δεσμό με την επίσης ηθοποιό Μαριάννα Τουμασάτου. Από το 2009 έως και τώρα είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Μαρτζούκου.


De Siris

Anna Sewell

Άννα Σιούελ 

Η Άννα Σιούελ γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1820 και πέθανε στις 25 Απριλίου 1878, ήταν Αγγλίδα συγγραφέας, η οποία έγινε γνωστή από το κλασικό μυθιστόρημα "Η Μαύρη Καλλονή" (Black Beauty).

Βιογραφία

Η Άννα Σιούελ γεννήθηκε στο Γκρέιτ Γιάρμουθ της Αγγλίας. Ως τα 14 της χρόνια ήταν ένα ευτυχισμένο και γερό κορίτσι, αλλά μία μέρα έπεσε και χτύπησε στον αστράγαλό της, με αποτέλεσμα να κουτσαίνει για όλη της τη ζωή. Από τότε δεν μπόρεσε να περπατήσει καλά. Στην αρχή το χτύπημα έμοιαζε σαν ένα απλό στραμπούληγμα, αλλά με τον καιρό παρουσιάστηκαν επιπλοκές που ανάγκασαν την Άννα Σιούελ να βλέπει την εξοχή μονάχα μέσα από την άμαξα του πατέρα της.

Όσο περνούσε ο καιρός τόσο καταλάβαινε η Άννα πως μπορούσε να περπατήσει ελάχιστα. Έτσι τις περισσότερες φορές μετακινούνταν με την άμαξα ή καβάλα σε άλογο. Τα πρώτα αυτά χρόνια ύστερα από το ατύχημά της, την έκαναν να αγαπήσει το άλογο, που έγινε ο ήρωας στο περίφημο μυθιστόρημά της "Η Μαύρη Καλλονή".

Η Άννα Σιούελ ανέπτυξε το φυσικό της ταλέντο για το γράψιμο και από παιδί τής άρεσε να διαβάζει, αλλά σ' όλη της τη ζωή ξεχώριζε για τους ευγενικούς της τρόπους και την καλωσύνη για τα ζώα.

Όταν άρχιζε να γράφει την ιστορία της "Μαύρης Καλλονής" ήτανε πια μεσόκοπη γυναίκα. Κάποιος φίλος τής μίλησε μια φορά για το "Δοκίμιο για τα ζώα" του Οράτιου Μπάσνελ (Horace Bushnell). Η Άννα έγραψε αργότερα στο φίλο της: "Οι σκέψεις που μου γέννησε το διάβασμα του Οράτιου Μπάσνελ με παρακολουθούσαν όλον τον καιρό που έγραφα το βιβλίο και με βοήθησαν περισσότερο από κάθε τι άλλο να αισθάνομαι πως άξιζε τον κόπο η προσπάθειά μου να εναρμονίσω περισσότερο τις ανθρώπινες σκέψεις με τους σκοπούς του Θεού πάνω σ' αυτό το ζήτημα. (...) Περιορίστηκα 6 χρόνια στο σπίτι και στον καναπέ μου και μπόρεσα από καιρό σε καιρό να γράψω αυτά που βρίσκω πως θα γίνουν ένα βιβλιαράκι. Ο ιδιαίτερος σκοπός του βιβλίου είναι να ξυπνήσω την καλοσύνη, τη συμπάθεια και την κατανόηση για τα άλογα."

Έτσι, η Άννα Σιούελ έγραψε το βιβλίο της "Η Μαύρη Καλλονή", το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1877, λίγους μήνες προτού πεθάνει η συγγραφέας.

Η Άννα Σιούελ πέθανε από ηπατίτιδα ή φυματίωση στις 25 Απριλίου 1878. Στην κηδεία της, η μητέρα της πρόσεξε πως τα άλογα που οδηγούσαν τη νεκροφόρα φορούσαν λαιμαριά. Η μητέρα σταμάτησε την κηδεία και διέταξε να βγάλουν από τα άλογα τη λαιμαριά. Όπως είπε και η ίδια: "Έτσι θα ήθελε και η Άννα".


De Siris

Al Pacino

Αλ Πατσίνο 

Ο Αλφρέντο Τζέημς "Αλ" Πατσίνο γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1940, είναι Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, βραβευμένος με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Άρωμα Γυναίκας (Scent of a Woman, 1992). Θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, καθώς ερμήνευσε μερικούς από τους πιο αξιομνημόνευτους ρόλους στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στο ανατολικό Χάρλεμ της Νέας Υόρκης από Ιταλούς γονείς. Ο παππούς του καταγόταν από το Κορλεόνε της Σικελίας. Είναι από τους λίγους ηθοποιούς του Χόλυγουντ που δεν έχει παντρευτεί ποτέ, αλλά παρόλα αυτά έχει μια κόρη με την ηθοποιό Τζούλι Μαρί και δίδυμα με την ηθοποιό Μπέβερλυ Ντ' Άντζελο.


Καριέρα

Η πρώτη ταινία στην οποία συμμετείχε ήταν το Νάταλι, το Άσχημο Κορίτσι (Me, Natalie) το 1969. Η ερμηνεία του στην ταινία του 1971 Πανικός στο Νιντλ Παρκ (The Panic in Needle Park), όπου υποδύθηκε έναν ηρωινομανή, τράβηξε την προσοχή του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο οποίος και τον επέλεξε για τον ρόλο του Μάικλ Κορλεόνε στην ταινία Ο Νονός (The Godfather, 1972) (για τον ίδιο ρόλο ήταν υποψήφιοι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ). Ο ρόλος του στην ταινία του Κόπολα του χάρισε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα καθώς και την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου. Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε στην ταινία Σέρπικο (Serpico, 1973), βασισμένη στην ιστορία ενός αστυνομικού που ξεσκεπάζει κύκλωμα διαφθοράς στους κόλπους της αστυνομίας. Η ταινία του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, το οποίο έχασε από τον Τζακ Λέμον. Το 1974 πρωταγωνίστησε στο σίκουελ της ταινίας Ο Νονός με τίτλο Ο Νονός ΙΙ (The Godfather Part II, 1974), που του χάρισε την δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Το 1975 υποδύθηκε έναν άνδρα που διαπράττει ληστεία σε τράπεζα κρατώντας ομήρους τους εργαζόμενους στην ταινία του Σίντνεϊ Λουμέτ Σκυλίσια Μέρα (Dog Day Afternoon, 1975). Έλαβε την τρίτη υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, αλλά έχασε από τον Τζακ Νίκολσον. Το 1979 έλαβε άλλη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Α'Αντρικού ρόλου για την ταινία ...Δικαιοσύνη για Ολους! (...And Justice for All) αλλά και πάλι δεν τιμήθηκε με το χρυσό αγαλματίδιο.

Έπειτα υποδύθηκε τον γκάνγκστερ Τόνυ Μοντάνα στην ταινία Ο Σημαδεμένος (Scarface, 1983) και το 1985 έπαιξε στην ταινία Επαναστάτες (Revolution), που όμως ήταν εμπορική αποτυχία, εξαιτίας της οποίας έκανε τέσσερα χρόνια να εμφανιστεί ξανά σε ταινία. Όμως το 1990 ήρθε η δεύτερη υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του Γουόρεν Μπίτι Ντικ Τρέισι (Dick Tracy) και η καριέρα του απογειώθηκε εκ νέου. Ακολούθησαν η ταινία Φράνκι και Τζόνι (Frankie and Johnny, 1991) με συμπρωταγωνίστρια την Μισέλ Φάιφερ, η ταινία του 1992 Οικόπεδα με Θέα (Glengarry Glen Ross) για το οποίο έλαβε την τρίτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Αντρικού ρόλου καθώς και η ταινία της Άρωμα γυναίκας (Scent of a Woman, 1992), της ίδιας χρονιάς, με το οποίο βραβεύτηκε τελικά με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Ακολούθησαν αξιομνημόνευτες ερμηνείες στις ταινίες Υπόθεση Καρλίτο (Carlito's Way, 1993), Ένταση (Heat, 1995) με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ο Δικηγόρος του Διαβόλου (The Devil's Advocate, 1997) με συμπρωταγωνιστή τον Κιάνου Ριβς, THe Insider, 1999 με τον Ράσελ Κρόου και Insomnia το 2002. Οι ταινίες στις οποίες εμφανίστηκε μετά το Insomnia δεν σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Αλ Πατσίνο έχει αρνηθεί αρκετούς ρόλους. Οι πιο σημαντικοί που απέρριψε είναι του Χαν Σόλο στο Ο Πόλεμος των Άστρων (Star Wars, 1977), τον Κάπταιν Γουίλαρντ στο Αποκάλυψη Τώρα (Apocalypse Now, 1979) και του Έντουαρντ Λούις στο Pretty Woman.

Φιλμογραφία

1969-Me, Natalie (Νάταλι, το Άσχημο Κορίτσι)
1971-The Panic in Needle Park (Πανικός στο Νιντλ Παρκ)
1972-The Godfather (Ο Νονός)
1973-Scarecrow (Το Σκιάχτρο)
1973-Serpico (Σέρπικο)
1974-The Godfather Part II (Ο Νονός ΙΙ)
1975-Dog Day Afternoon (Σκυλίσια Μέρα)
1977-Bobby Deerfield (Μπόμπι Ντίρλφιλντ, Μιά Στιγμή...Μιά Ζωή)
1979-.And Justice for All (...Δικαιοσύνη για Ολους!)
1980-Cruising (Το Ψωνιστήρι)
1982-Author! Author! (Η Πρεμιέρα)
1983-Scarface (Ο Σημαδεμένος)
1985-Revolution (Οι Επαναστάτες)
1989-The Local Stigmatic
1989-Sea of Love (Το Ερωτικό Αντικείμενο του Εγκλήματος)
1990-Dick Tracy (Ντικ Τρέισι)
1990-The Godfather Part III (Ο Νονός ΙΙΙ)
1991-Madonna: Truth or Dare (Στο Κρεβάτι με τη Μαντόνα)
1991-Frankie and Johnny (Φράνκι και Τζόνι)
1992-Glengarry Glen Ross (Οικόπεδα με Θέα)
1992-Scent of a Woman (Άρωμα Γυναίκας)
1993-Carlito's Way (Υπόθεση Καρλίτο)
1994-Jonas in the Desert
1995-Two Bits (Δυο Δεκάρες)
1995-Heat (Ένταση)
1996-City Hall
1996-Looking for Richard (Αναζητώντας τον Ρίτσαρντ)
1997-Pitch
1997-Donnie Brasco (Ντόνι Μπράσκο)
1997-Devil's Advocate (Ο Δικηγόρος του Διαβόλου)
1999-The Insider
1999-Any Given Sunday (Κάθε Κυριακή)
2000-Chinese Coffee
2002-Insomnia
2002-S1m0ne (Σιμόν)
2002-People I Know (Αναζητώντας τον Ρίτσαρντ)
2003-The Recruit (Η Δοκιμασία)
2003-Gigli (Gigli: Ενας Ζόρικος Ερωτας)
2003-Angels in America (Ο Θεός Ξέχασε τον Παράδεισο)
2004-The Merchant of Venice (Ο Εμπορος της Βενετίας)
2005-Two for the Money (Όλα για τα Λεφτά)
2006-88 Minutes (88 λεπτά)
2006-Torch
2007-Rififi
2007-Ocean's Thirteen (Η Συμμορία των Δεκατριών)
2008-Righteous kill (Ου Φονεύσεις)
2010-You Don't Know Jack (Δόκτωρ Θάνατος)
2011-Salome
2011-Son of No One (Ο Αντι-Ηρωας)
2011-Jack & Jill (Ο Τζακ και η Τζιλ)
2012-Stand Up Guys


De Siris