Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Κυριάκος Μητσοτάκης


Κυριάκος Μητσοτάκης

O Κυριάκος Μητσοτάκης, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1968, είναι Έλληνας πολιτικός και Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013.

Είναι γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και της Μαρίκας Γιαννούκου και αδελφός της πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

Το 1986 αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών και μεταξύ των ετών 1986-1990, σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, από όπου και αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση "summa cum laude". Τιμήθηκε επίσης με το έπαθλο "Hoopes", το ανώτατο βραβείο που απονέμεται σε φοιτητή για πτυχιακή εργασία, για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την Αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1977 - 1985.

Μεταξύ των ετών 1990-1991 εργάστηκε ως οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank στο Λονδίνο. Στην συνέχεια, επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία την οποία και ολοκλήρωσε στην 346 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ από όπου απέκτησε τίτλο Masters στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις με ειδίκευση στα ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών του επιστρέφοντας στο Harvard από όπου και απέκτησε δεύτερο τίτλο Masters στην Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Harvard Business School του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Στις εκλογές του Μαρτίου του 2004 και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής στη Β΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Στη Βουλή των Ελλήνων είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος καθώς και της Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας. Συμμετέχει επίσης στις Επιτροπές Αναθεώρησης του Συντάγματος, Οικονομικών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ έχει επίσης διατελέσει μέλος των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Διετέλεσε Πρόεδρος του κοινωφελούς Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης αντικείμενο του οποίου είναι η μελέτη της ζωής και του έργου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και η έρευνα της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής» ενώ αρθρογραφεί στον Τύπο και μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Σκάνδαλο SIEMENS

Κατηγορήθηκε για χρηματισμό απ'την εταιρία SIEMENS και βρέθηκε στο επίκεντρο δημοσιεύσεων που αφορούσαν το σκάνδαλο της γερμανικής εταιρίας στην Ελλάδα.

Tον Ιούνιο του 2008 βρέθηκαν στη κατοχή του Κ. Μητσοτάκη διάφορα τιμολόγια ηλεκτρονικού εξοπλισμού τα οποία φέρεται να εξοφλήθηκαν στις 2 Ιουνίου, μόλις μερικές ημέρες ύστερα απ'τη παρέμβαση εισαγγελέα στη εταιρία καθώς και τη κατάθεση μαρτύρων. Ο εξοπλισμός αφορούσε τηλεποικοινωνιακές και ηλεκτρονικές συσκευές. Η αξία του ξεπερνούσε τις 100.000 Ευρώ και η γνησιότητα των τιμολογίων επιβεβαιώθηκε, παρόλαυτα ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε αθώος και ότι δεν εισέπραξε κανένα δώρο απ'τη SIEMENS.


De Siris