Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Χάρης Μαυρίας

Χάρης Μαυρίας

O Χαράλαμπος (Χάρης) Μαυρίας γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1994 στη Ζάκυνθο, είναι Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίζεται στην αγγλική Σάντερλαντ.

Καριέρα

Σε συλλογικό επίπεδο

Εντοπίστηκε ως ταλαντούχος παίκτης του Ζακυνθιακού από τον τεχνικό Στράτο Κουρούμαλο και τον Σεπτέμβριο 2007 σε ηλικία 13,5 ετών έγινε μέλος των ακαδημιών του Παναθηναϊκού. Σε λιγότερο από 2 χρόνια υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο[1] και στις 20 Ιουλίου 2010 έκανε το ανεπίσημο ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό απέναντι στη Βόλφσμπουργκ, σε φιλικό αγώνα κατά την καλοκαιρινή προετοιμασία της ομάδας στην Αυστρία. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός είχε πολύ καλή απόδοση για 29 λεπτά, μετά την είσοδό του στον αγώνα στη θέση του Σίλβα Κλέιτον, ενώ κέρδισε και πέναλτι.

Στις 20 Οκτωβρίου 2010, ο Νίκος Νιόπλιας του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί ως αλλαγή στο Champions League εναντίον της Ρουμπίν Καζάν, σε ηλικία μόλις 16 ετών και 245 ημερών. Έτσι ο Χάρης Μαυρίας έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης στην ιστορία του θεσμού (από το 1992), μετά τον Νιγηριανό Σελεστίν Μπαμπαγιάρο της Άντερλεχτ (16 ετών και 90 ημερών το 1994) και ο νεότερος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, καταρρίπτοντας για 2,5 μήνες το ρεκόρ του Σωτήρη Νίνη από το 2007.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του και για το ελληνικό πρωτάθλημα, συμμετέχοντας στο τελευταίο 20λεπτο του ντέρμπι με την Α.Ε.Κ., αποτελώντας τον νεότερο ποδοσφαιριστή του συλλόγου στην Α' Εθνική[4] (από την καθιέρωσή της το 1959), βελτιώνοντας κατά ένα μήνα τώρα την αντίστοιχη επίδοση, επίσης του Νίνη από το 2007.

Ο Μαυρίας έκλεισε εκείνη την εβδομάδα με τον ιδανικότερο τρόπο στις 27 Οκτωβρίου, όταν κέρδισε πέναλτι στο εκτός έδρας 5-0 σε βάρος της Κοζάνης για το κύπελλο Ελλάδας, μόλις πέντε λεπτά μετά την είσοδό του στο γήπεδο.

Κατά τους διπλούς αγώνες με τη σκωτσέζικη Μάδεργουελ στα πλαίσια των προκριματικών του Champions League 2012-13, σημείωσε δύο γκολ και έκανε δικό του το ρεκόρ του νεότερου σκόρερ του Παναθηναϊκού σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, όντας μικρότερος από 18,5 ετών. Το πρώτο τέρμα σημείωσε στο 76ο λεπτό της αναμέτρησης στη Σκωτία, λίγα δευτερόλεπτα αφότου αντικατέστησε τον Τοτσέ. Πάλι ως αλλαγή πέτυχε το δεύτερο τέρμα του στον επαναληπτικό αγώνα στο Ο.Α.Κ.Α.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2012, σε ηλικία 18 ετών και 291 ημερών έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του Παναθηναϊκού που σκόραρε σε "ντέρμπι αιωνίων", σημειώνοντας το 1-0 σε έναν αγώνα που τελικά έληξε 2-2. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο "ζωντανός θρύλος" του συλλόγου Μίμης Δομάζος, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει το ίδιο σε ηλικία 20 ετών και 7 ημερών στις 28 Ιανουαρίου 1962.

Τον Αύγουστο του 2013 υπέγραψε στην αγγλική Σάντερλαντ έναντι τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Στις εθνικές ομάδες

Έχει αγωνιστεί σε όλες τις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου της Ελλάδας και είναι εν ενεργεία διεθνής με την Εθνική Ελπίδων, ενώ το 2012 αποτέλεσε βασικό στέλεχος της Εθνικής Νέων, όταν έφτασε έως τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στον οποίο ηττήθηκε 0-1 από την Ισπανία και κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

Στις 11 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του ανδρικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας, σε επίσημο αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, εναντίον της Λιθουανίας (2-0).


De Siris