Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Luís Figo

Λουίς Φίγκο 

Ο Λουίς Φίγκο, είναι Πορτογάλος πρώην ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε μεταξύ άλλων στις Μπαρτσελόνα,Ρεάλ Μαδρίτης και στην Ίντερ όπου και ολοκλήρωσε την πλούσια καριέρα του.

Καριέρα

Γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1972 στη Λισσαβώνα της Πορτογαλίας. Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο χώρο του ποδοσφαίρου το 1989 από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας.Στην Σπόρτινγκ έμεινε μέχρι το 1995 πανηγυρίζοντας την κατάκτηση ενός Κυπέλλου.

Το 1995 ο Φίγκο δέχτηκε αρκετές προτάσεις από ομάδες του εξωτερικού,με αποτέλεσμα να υπογράψει συμβόλαια συνεργασίας τόσο με την Γιουβέντους όσο και με την Πάρμα.Αυτή του η πράξη είχε ως επακόλουθο τον διετή αποκλεισμό του από την ιταλική ομοσπονδία απομακρύνοντας έτσι κάθε σκέψη για καριέρα στην Ιταλία. Έτσι υπό αυτές τις συνθήκες υπέγραψε στην ισπανική Μπαρτσελόνα.

Στην Βαρκελώνη κατάφερε με τις εμφανίσεις του να γίνει αρχηγός της ομάδας καθώς και ένας από τους αγαπημένους ποδοσφαιριστές της κερκίδας,κατακτώντας παράλληλα μια πλειάδα τόσο εγχώριων όσο και ευρωπαικών τίτλων ενώ μαζί με τον Ριβάλντο αποτέλεσαν από κοινού σπουδαίο δίδυμο.

Το 2000 πραγματοποιήθηκε η αμφιλεγόμενη μεταγραφή ρεκόρ του από την Μπαρτσελόνα στην αιώνια αντίπαλο Ρεάλ Μαδρίτης που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οπαδών της Μπαρτσελόνα,οι οποίοι έκτοτε δεν διστάζουν να τον αποδοκιμάζουν με την πρώτη ευκαιρία. Ο Φίγκο συνέχισε μια επιτυχημένη πορεία και με την Ρεάλ κατακτώντας και άλλα τρόπαια,με κορυφαίο τίτλο το Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2001/02.Έπειτα από πέντε χρονιές με ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής στους Μαδριλένους έμεινε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2005.

Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Ίντερ. Αν και τα δυο πρώτα χρόνια ήταν βασικό και αναντικατάστατο μέλος της ομάδας τα τελευταία δύο έρχεται συνήθως από τον πάγκο ενώ είχε να αντιμετωπίσει και έναν σοβαρό τραυματισμό. Μάλιστα το 2007 έφτασε κοντά σε συμφωνία με την αραβική Αλ-Ιτιχάντ,η μεταγραφή του όμως ακυρώθηκε μετά από συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ίντερ, Μάσιμο Μοράτι. Με την Εθνική Ομάδα Πορτογαλίας έφτασε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου του 2004 με αντίπαλο την Εθνική Ελλάδος, χωρίς να κατακτήσει τον τίτλο, και στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006.

Αποχώρηση από τα γήπεδα

Στις 16 Μαΐου του 2009 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο και από την ενεργό δράση. Ο τελευταίος του ποδοσφαιρικός αγώνας με δική του συμμετοχή ήταν στις 31 Μαΐου του 2009 μεταξύ Ίντερ και Αταλάντα


De Siris