Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Σπυρίδων Άδωνις Γεωργιάδης

Σπυρίδων Άδωνις Γεωργιάδης

Ο Σπυρίδων Άδωνις Γεωργιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Νοεμβρίου του 1972. Η καταγωγή του είναι από το Αμύνταιο της Φλώρινας. Είναι ιστορικός, πολιτικός, συγγραφέας και εκδότης.

Στις 22 Ιουνίου 2009 νυμφεύθηκε την μαέστρο, συνθέτη κλασικής μουσικής και παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών, Ευγενία Μανωλίδου, με την οποία έχουν αποκτήσει έναν γιο.

Από το Σεπτέμβριο του 2007 είναι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου. Στις εκλογές του 2007 και του 2009 εξελέγη με τον ΛΑΟΣ, ενώ στις εκλογές του 2012 με τη Νέα Δημοκρατία.

Επαγγελματική σταδιοδρομία

Ο Σ. - Α. Γεωργιάδης είναι διευθυντής των εκδόσεων Γεωργιάδη και των περιοδικών «Ελλήνων Ιστορία» και «Ελληνική Αγωγή». Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων, «Οδηγός αρχαίων ελληνικών νομισμάτων» (1992), «Ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα: Ο Μύθος καταρρέει» (2002) και «Θεοδώρα Φραντζή: Η Άλωσις».

To 1994 ίδρυσε το Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών «Ελληνική Αγωγή» με σκοπό την διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών.

Το 1998, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Κώστα Χούντα, διηύθυνε τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ηρόδοτος 107,4». Αργότερα συνεργάστηκε με τηλεοπτικούς σταθμούς παρουσιάζοντας εκπομπές, τις «Ελληνική Αγωγή» στον «Blue Sky» και «Ελλήνων Έγερσις» στον «Τηλεάστυ», με θέμα τον πολιτικό σχολιασμό και την τηλεπώληση βιβλίων, κυρίως ιστορικού και φιλολογικού περιεχόμενου.

Πολιτική σταδιοδρομία

Αρχικά πολιτεύτηκε με το κόμμα ΛΑ.Ο.Σ.. Υπήρξε υποψήφιος του ΛΑ.Ο.Σ. για τη νομαρχία Αθηνών στις νομαρχιακές εκλογές του 2006. Το 2007 και το 2009 εξελέγη βουλευτής με το ΛΑ.Ο.Σ. Ήταν υποψήφιος του ιδίου κόμματος για την θέση του περιφερειάρχη Αττικής στις περιφερειακές εκλογές τις 7ης Νοεμβρίου 2010.

Στις 11 Νοεμβρίου 2011 τοποθετήθηκε υφυπουργός ανάπτυξης με αρμοδιότητα την ναυτιλία στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2012 παραιτήθηκε από το κυβερνητικό του αξίωμα. Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 διαγράφηκε από την Κοινοβουλετική Ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ καθώς υπερψήφισε το «Μνημόνιο ΙΙ», παραβαίνοντας την γραμμή του κόμματος.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2012 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, έχοντας παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα, την οποία ξανακέρδισε στις εκλογές του 2012.

Στις 25 Ιουνίου 2013 τοποθετήθηκε υπουργός υγείας στη συγκυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.

Προσωπικές θέσεις

Ο ίδιος δηλώνει οπαδός του δημοκρατικού πολιτεύματος, της άμεσης δημοκρατίας μέσω δημοψηφισμάτων και επισημαίνει πως δεν υπάρχει νομικά τεκμηριωμένο στοιχείο που να τον συσχετίζει με τον ναζισμό και τον φασισμό, όπως του αποδίδεται.

Κριτική

Η εκπομπή «Ελλήνων Έγερσις» έχει επικριθεί από δημοσιεύματα αριστερών και κεντρο-αριστερών εφημερίδων, την στήλη Ιός της Ελευθεροτυπίας και Τα Νέα, ως μέσο προώθησης βιβλίων εθνικιστικού έως και φιλοναζιστικού περιεχομένου.

Αξιοσημείωτα γεγονότα

Ο Α. Γεωργιάδης έχει πέσει θύμα εμπρησμού στο βιβλιοπωλείο το οποίο διατηρεί.
Έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά δημοσιογράφων που τον χαρακτήρισαν ακροδεξιό


De Siris