Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Κωνσταντίνος Ι. Νόνης

Κωνσταντίνος Ι. Νόνης

Ο Κωνσταντίνος Νόνης γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1929  και πέθανε στην Αθήνα στις 2 Οκτωβρίου  2000 . Εκλεκτός σύγχρονος αρχιμουσικός, συνθέτης και καθηγητής θεωρητικών. Ο πατέρας του Ιωάννης Νόνης ήταν ιεροψάλτης και του έδωσε τα πρώτα μαθήματα βυζ. μουσικής σε ηλικία 4 ετών. Αργότερα, πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού και θεωρητικών από τον Μίμη Δούκα. Συνέχισε στο Ωδείο Ναυπλίου με τον Β. Χαραμή, κάνοντας παράλληλα κιθάρα με τον Γιώργο Λαγό.

Ως γυμνασιόπαις έψαλλε σε εκκλησίες της γενέτειράς του και διηύθυνε εκκλ. Χορούς, ενώ παρέδιδε και μαθήματα βιολιού. Kατόπιν ήρθε στην Αθήνα και συνεχίζοντας μουσικές σπουδές (βιολί, τραγούδι, θεωρητικά) πήρε το 1955 πτυχίο ωδικής με Άριστα από το Ελληνικό Ωδείο (τάξη Μ. Κουτούγκου). Στο διάστημα 1957-62 ήταν καθηγητής σε Σχολές και Γυμνάσια (Ιόνιος Σχολή, Σχολή Χατζιδάκη, Λύκειο Μπαρμπίκα, Γυμνάσιο Φιλοθέης) διευθύνοντας παράλληλα τη Χορωδία της Εργατικής Εστίας. Το 1960 πήρε από το Εθνικό Ωδείο πτυχίο αντίστιξης και φούγκας (τάξη Αλ. Κόντη). Στη συνέχεια, σπούδασε επί 5ετία στη Γερμανία (Ακαδημία Καρλσρούης) και πήρε διπλώματα σύνθεσης και διεύθυνσης ορχ. (τάξεις Jacques Wildberger και Arthur Grueber αντιστοίχως). Επίσης παρακολούθησε μαθήματα στο Ζάλτσμπουργκ και το Ντάρμστατ. Στον διεθνή Διαγωνισμό της Ρώμης (SIMC 1965) σύνθεσή του πήρε Έπαινο και κρατήθηκε στη βιβλιοθήκη της Ρώμης. Στη Γερμανία διηύθυνε μόνιμα τις Ορχ. Collegium Musicum και Αkademisches Orchester της Καρλσρούης. Στο διάστημα 1968-74 διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Μουσικών Εκπομπών της ΕΡΤ, διευθύνοντας τακτικά τη ΣΟ της ΕΡΤ (αλλά και την ΚΟΑ και την ΚΟΘ). Τότε, εκτός των πολλών ραδιοφωνικών ηχογραφήσεων, εμφανίστηκε και σε σημαντικές συναυλιακές Εκδηλώσεις (στο Ηρώδειο, στην Κύπρο, σε ελλ. πόλεις, κ.ο.κ.).

Στη συνέχεια, δραστηριοποιήθηκε στο πλαίσιο της "Εταιρείας Φίλων της Όπερας" και αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ωδείου "Ορφείο Αθηνών" (1975) ασχολήθηκε μέχρι το τέλος της ζωής του με τη μουσική διδασκαλία. Επίσης, το 1978 ανέλαβε για λίγο διάστημα και τη Χορωδία του "Ορφέα" Λευκάδας, με την οποία εμφανίστηκε στο 3ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών (τον διαδέχτηκε ο Γαϊτάνος Ζουφρέ). Τέλος, πρέπει να μνημονευθεί η σημαντική παρουσία του στα θερινά Σεμινάρια Μουσικής στην Κοζάνη.


De Siris