Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Σπύρος Λιόσης

Σπύρος Λιόσης

Ο Σπύρος Λιόσης, γεννήθηκε την 1 Απριλίου 1940 και πέθανε στις 18 Οκτωβρίου 2005, ήταν μουσικός δεξιοτέχνης του μπουζουκιού.

Δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, μπήκε από μικρός στη δισκογραφία. Με το μπουζούκι στα χέρια του έκανε διάλογο. Έτσι όπως το κρατούσε και χάιδευε τις χορδές του, νόμιζες ότι εκείνη τη στιγμή μιλούσε μαζί του.  

Μαζί με τον Αντώνη Κατινάρη αποτέλεσαν ένα απ' τα πιο χαρακτηριστικά ζευγάρια μπουζουξήδων στο πάλκο και στη δισκογραφία, συνοδεύοντας, μεταξύ άλλων, τον Πάνο Γαβαλά στα πρώτα χρόνια του '60, τότε που απογειωνόταν η φήμη και η δημοτικότητα του. Από τα πιο «φημισμένα» παιξίματα τον που αποτυπώθηκαν δισκογραφικά είναι στο «Ο τρελός» (Ασ' τον τρελό στην τρέλα του) τον Άκη Πάνου εν έτι 1977. Ο Λιόσης στα νεότερα χρόνια υπήρξε μέλος του συγκροτήματος μπουζουκιών «Τρίχορδο».

Ήταν άρχοντας. Ο μοναδικός ήχος του μπουζουκιού του σε άγγιζε, σε συγκινούσε. Από τους πιο έμπειρους σολίστες του μπουζουκιού, από το 1957 που πρωτοβγήκε στη δουλειά - πρώτη του εμφάνιση στο πάλκο, στου «Βλάχου» στο Αιγάλεω - είχε συνεργαστεί με τους μεγάλους του λαϊκού τραγουδιού. Παρέα με τον Αντώνη Κατινάρη, ως ντουέτο, ήταν επί 10 χρόνια οι μπουζουξήδες του Πάνου Γαβαλά, ενώ είχε συνεργαστεί με την Πόλυ Πάνου, τη Φούλη Δημητρίου, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Κώστα Κόλλια, τον Μιχάλη Γενίτσαρη, τον Μπάμπη Γκολέ κ.ά.

Υπήρξε λάτρης του τρίχορδου μπουζουκιού σε όλη του τη ζωή και τα πρώτα του μαθήματα τα πήρε από τον Θόδωρο Πολυκανδριώτη. Ήταν άρχοντας. O μοναδικός ήχος του μπουζουκιού του σε άγγιζε, σε συγκινούσε. Από τους πιο έμπειρους σολίστες του μπουζουκιού, από το 1957 που πρωτοβγήκε στη δουλειά η πρώτη του εμφάνιση στο πάλκο, στου «Βλάχου» στο Αιγάλεω, είχε συνεργαστεί με τους μεγάλους του λαϊκού τραγουδιού. Παρέα με τον Αντώνη Κατινάρη, ως ντουέτο, ήταν επί 10 χρόνια οι μπουζουξήδες του Πάνου Γαβαλά, ενώ είχε συνεργαστεί με την Πόλυ Πάνου, τη Φούλη Δημητρίου, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Κώστα Κόλλια, τον Μιχάλη Γενίτσαρη, τον Μπάμπη Γκολέ κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια είχαν δημιουργήσει μαζί με τον Κώστα Παπαδόπουλο, τον Χρήστο Κωνσταντίνου, τον Σπύρο Ιωαννίδη το συγκρότημα μπουζουκιών Τρίχορδο και είχαν δώσει συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Συμμετείχε στην παράσταση «Αμάν Αμήν» του Σταύρου Ξαρχάκου και τελευταία συνόδευε την Καίτη Ντάλι στην Πλατεία Βικτωρίας. Ο Σπύρος Λιόσης ήταν εκείνος που δίδαξε στον Στέλιο Διονυσίου πώς θα ερμηνεύσει τα τραγούδια του Πάνου Γαβαλά που είχε επιλέξει ο Σταύρος Ξαρχάκος.


De Siris