Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ντέμης Νικολαΐδης

Ντέμης Νικολαΐδης

Ο Ντέμης (Θεμιστοκλής)  Νικολαΐδης είναι Έλληνας πρώην ποδοσφαιριστής και πρώην πρόεδρος της Α.Ε.Κ.. Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1973 στο Γκίσεν της Γερμανίας. Θεωρείται από πολλούς ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχει βγάλει η Ελλάδα. Είχε άψογη τεχνική κατάρτιση και ταχύτητα, ενώ παρόλο που δεν ήταν πολύ ψηλός είχε έφεση στο σκοράρισμα με το κεφάλι και φημιζόταν για την δύναμή του. Παίζοντας στην κορυφή της επίθεσης πήρε το παρατσούκλι "γεννημένος σκόρερ", αφού πέτυχε πολλά και σπουδαία γκολ για τις ομάδες που αγωνίστηκε αλλά και για την Εθνική Ελλάδας.

Προσωπική ζωή

Γεννήθηκε στο Γκίσεν της Γερμανίας, αφού οι γονείς του ήταν μετανάστες εκεί. Σύντομα μετά την γέννησή του επέστρεψαν στην Ελλάδα. Η καταγωγή του είναι από την Αλεξανδρούπολη, όπου έκανε και τα πρώτα του βήματα στο χώρο του ποδοσφαίρου στην τοπική ομάδα του Εθνικού.
Είναι παντρεμένος με τη γνωστή τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή, η οποία γεννήθηκε επίσης στην Γερμανία, αλλά κατάγεται από την Καβάλα. Είναι μαζί από το 1998, ενώ παντρεύτηκαν το 2003 και έχουν δύο παιδιά, την Μελίνα, γεννημένη το 2004 και τον Γιώργο, γεννημένο το 2007.

Καριέρα

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήταν φυσικά το 2004, όταν κατέκτησε με την Εθνική Ελλάδας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στην Πορτογαλία. Με την Α.Ε.Κ. κατέκτησε τρεις φορές το Κύπελλο Ελλάδος και μια φορά το Σούπερ Καπ, αλλά δεν κατάφερε να πανηγυρίσει ποτέ κάποιο εγχώριο πρωτάθλημα. Αγωνίστηκε για μια χρονιά στο ισπανικό πρωτάθλημα με την Ατλέτικο Μαδρίτης, πριν αποφασίσει να αποσυρθεί, λόγω τραυματισμού στην μέση, αλλά κυρίως για να γίνει πρόεδρος της αγαπημένης του ομάδας, Α.Ε.Κ.

Εθνικός Αλεξανδρούπολης

Έχοντας καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη, όπως είναι φυσικό, έκανε από μικρή ηλικία, τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, στην ομάδα της πόλης τον Εθνικό. Την σεζόν 1991-92 που ο Εθνικός ανέβηκε από την Δ' Εθνική στην Γ', έκανε και ο Νικολαΐδης, το άλμα στην πρώτη ομάδα. Έπαιξε την σεζόν 92-93, βασικός και αναντικατάστατος, σκοράροντας 7 γκολ σε 30 αγώνες, ενώ την επόμενη σεζόν, εντυπωσίασε από νωρίς πετυχαίνοντας 7 γκολ σε 9 ματς, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών ομάδων.

Απόλλων Σμύρνης

Στη μέση της σεζόν 93-94, τον χειμώνα, ο Απόλλωνας πραγματοποιεί την μετακίνηση του νεαρού Νικολαΐδη, από την Αλεξανδρούπολη, στον σύλλογο της Αθήνας. Γρήγορα πήρε θέση βασικού στην ομάδα και ήταν ο πρωταγωνιστής στις περισσότερες νίκες, κάνοντας τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδος, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και λοιπούς, να τον προσέξουν. Τερμάτισε τρίτος στους σκόρερ με 17 γκολ, την σεζόν 94-95, πίσω από Βαζέχα (29) και Σαραβάκο (21), με τον Απόλλωνα να τερματίζει τέταρτος, επίδοση που ήταν εξωπραγματική για τα δεδομένα της ομάδας. Την επόμενη σεζόν, 95-96, πετυχαίνει ένα γκολ λιγότερο (16), αλλά η ομάδα του δεν τα πηγαίνει το ίδιο καλά στο πρωτάθλημα, παρόλα αυτά φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στην Α.Ε.Κ., όπου γνωρίζει την συντριβή με 7-1.

Α.Ε.Κ.

Μετά από ένα μεγάλο σίριαλ δύο καλοκαιριών για την μεταγραφή του, ο Νικολαΐδης υπογράφει συμβόλαιο στην Α.Ε.Κ., παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε να πάει στον Ολυμπιακό. Ο ίδιος δηλώνει ότι από το καλοκαίρι του 1995 ήθελε να πάει στην ομάδα που αγαπάει (την Α.Ε.Κ.) και για τον λόγο αυτό ήταν επηρεασμένος όλη την τελευταία σεζόν του στον Απόλλωνα. Το επόμενο καλοκαίρι, το 1996, Ολυμπιακός και Απόλλων τα είχαν βρει σε όλα για να πάει στον Πειραιά ο νεαρός τότε επιθετικός, αλλά εκείνος μόνο στην Α.Ε.Κ. ήθελε να πάει και τελικά τα κατάφερε.

Εκεί πέτυχε σημαντικά και σπουδαία γκολ, ενώ έγινε η "σημαία" των οπαδών της ομάδας που τον λάτρεψαν. Βγήκε πρώτος σκόρερ την σεζόν 98-99 με 22 γκολ, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να πανηγυρίσει κάποιο πρωτάθλημα. Κατέκτησε το Σούπερ Καπ του 1996, και τα Κύπελλα στις χρονιές, 1997, 2000, 2002. Το 2002 η Α.Ε.Κ. τερμάτισε σε ισοβαθμία πρώτη με τον Ολυμπιακό, ο οποίος υπερτερούσε όμως και έγινε πρωταθλητής. Την ίδια χρονιά, στον τελικό Κυπέλλου με τον Ιωνικού, πέτυχε γκολ με το χέρι, το οποίο ο ίδιος ακύρωσε, αφού το παραδέχτηκε στον διαιτητή, που δεν το είχε καταλάβει. Για τον λόγο αυτό βραβεύτηκε με το βραβείο Fair Play από την Φ.Ι.Φ.Α. (Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία).

Κάθε καλοκαίρι το όνομά του ήταν στην λίστα των μεταγραφικών στόχων πολλών ευρωπαϊκών ομάδων, ενώ η βελγική Άντερλεχτ είχε συμφωνήσει το 2000 με την Α.Ε.Κ. για την μεταγραφή του, αλλά ο Νικολαΐδης αρνήθηκε την προσφορά και έμεινε στην Ελλάδα.

Με την έλευση στην προεδρία του Μάκη Ψωμιάδη, το 2001, άρχισαν τα προβλήματα για τον Ντέμη Νικολαΐδη, αφού ο τότε πρόεδρος επενέβαινε στην προσωπική ζωή του ποδοσφαιριστή και είχε πρόβλημα με τον τρόπο ζωής του. Ο Ντέμης κατηγόρησε τον τότε πρόεδρο της ομάδας για απάτες, "μαύρα χρήματα" και εκβιασμούς και εν μέρει κατάφερε να βρει το δίκιο του, όμως για την Α.Ε.Κ. ήταν αργά, αφού αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το συμβόλαιό του με την Ένωση έληξε το καλοκαίρι του 2003 και δεν ανανεώθηκε.

Ατλέτικο Μαδρίτης

Για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Ντέμης Νικολαΐδης, έφυγε από την Ελλάδα για το εξωτερικό, όταν έμεινε ελεύθερος από την Α.Ε.Κ. Έφτασε κοντά στην μεταγραφή του στην γαλλική Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά τελικά προτίμησε την ισπανική Ατλέτικο Μαδρίτης, όπου υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους. Σε μια σεζόν γεμάτη τραυματισμούς, κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του και να εντυπωσιάσει με τις ικανότητές του τους απαιτητικούς Ισπανούς. Πέτυχε 6 γκολ σε 22 συμμετοχές στο πρωτάθλημα.

Η Ατλέτικο του έκανε νέα προσφορά συμβολαίου για να παραμείνει στην ομάδα, αλλά ο Νικολαΐδης είχε πάρει την απόφασή του να σταματήσει το ποδόσφαιρο για να αναλάβει την διοίκηση και την προεδρία της Α.Ε.Κ., που ήταν σε οριακό σημείο να καταστραφεί από τα χρέη.

Τίτλοι

3 Κύπελλα Ελλάδας με την Α.Ε.Κ. (1997, 2000, 2002)
1 Σούπερ Καπ Ελλάδας με την Α.Ε.Κ. (1996)
1 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την Εθνική Ελλάδος (2004)
1 Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Ενόπλων 1997

Προσωπικές Διακρίσεις

Καλύτερος Έλληνας νεαρός ποδοσφαιριστής: 1995
Καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής (3 φορές): 1997, 1998, 2002
Πρώτος σκόρερ στην Α' Εθνική Κατηγορία Ελλάδας: 1999
Βραβείο Fair Play από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου: 2002

Εθνική Ελλάδας

Το ντεμπούτο του στην Εθνική Ελλάδας το έκανε το 1995 και τελευταίος του αγώνας ως ποδοσφαιριστής ήταν στο Euro 2004, στον προημιτελικό κόντρα στην Γαλλία, στο οποίο η Ελλάδα κατέκτησε το τρόπαιο. Αγωνίστηκε 54 φορές με την γαλανόλευκη και πέτυχε 17 γκολ, κάτι που τον κατατάσσει 7ο σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας.

Στο τέλος της χρονιάς, 1999, αποφασίζει να σταματήσει την καριέρα του στην Εθνική Ελλάδας, μαζί με άλλους δύο παίκτες της Α.Ε.Κ., τον Ηλία Ατματσίδη και τον Μιχάλη Κασάπη, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την διαιτησία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Επέστρεψε έπειτα από προτροπή του Ότο Ρεχάγκελ το 2001.

Πρόεδρος της Α.Ε.Κ.

Το 2004 αποφασίζει να εγκαταλείψει τα γήπεδα ως παίκτης και να συνεχίσει ως πρόεδρος της Α.Ε.Κ.. Παραιτήθηκε από την προεδρία στις 2 Νοεμβρίου του 2008.

Ο Νικολαΐδης ανέλαβε την προεδρία της Α.Ε.Κ. μετά από μια αποτυχημένη αγωνιστική χρονιά (τη σεζόν 2003-2004, όταν η Α.Ε.Κ. τερμάτισε 4η, με 22 βαθμούς διαφορά από την πρώτη θέση) και η ομάδα κινδύνευε να τιμωρηθεί με υποβιβασμό λόγω χρεών.

Κατά την πρώτη χρονιά του Νικολαΐδη στην προεδρία της Α.Ε.Κ., τη σεζόν 2004-2005, η ομάδα τερμάτισε στην 3η θέση ένα μόνο βαθμό πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, ενώ ισοβάθμισε με τον δεύτερο Παναθηναϊκό. Τις τρεις πρώτες χρονιές ο Νικολαΐδης, λόγω περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων, στηρίχτηκε σε νέους ποδοσφαιριστές χωρίς να βασιστεί σε μεγάλα ονόματα.

Τη σεζόν 2005-2006 η Α.Ε.Κ. τερμάτισε στη δεύτερη θέση, 3 βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, και κέρδισε τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Τη σεζόν 2006-2007 η Α.Ε.Κ. τερμάτισε και πάλι στη δεύτερη θέση, 9 βαθμούς όμως μακριά από την πρώτη θέση, εξασφαλίζοντας και πάλι τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου η πορεία της κρίθηκε επιτυχημένη καθώς αποκλείστηκε στον όμιλό της μόλις για ένα βαθμό. Άξια αναφοράς η νίκη της στην Αθήνα επί της Μίλαν, η οποία στη συνέχεια κατέκτησε τον τίτλο.

Η σεζόν 2007-2008 ήταν η χρονιά που η Α.Ε.Κ. ενισχύθηκε με έμπειρους ποδοσφαιριστές για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, το οποίο κρίθηκε ύστερα από παρέμβαση του CAS, δίνοντας στην Α.Ε.Κ. τη δεύτερη θέση. Στα πλέι οφ που ακολούθησαν χάθηκε και η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η επόμενη χρονιά 2008-2009 ξεκίνησε με πολλά αποτυχημένα αποτελέσματα και ο Ντέμης Νικολαΐδης ανακοίνωσε από νωρίς πως θα αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν, όμως στις 2 Νοεμβρίου του 2008 παραιτήθηκε εσπευσμένα. Η παρουσία του στην προεδρία της Α.Ε.Κ. προκάλεσε διιστάμενες απόψεις για τα αποτελέσματά της.


De Siris