Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ζήσης Βρύζας


Ζήσης Βρύζας

Ο Ζήσης Βρύζας γεννήθηκε στο Χρυσοχώρι Καβάλας, 9 Νοεμβρίου 1973, είναι Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και πρόεδρος της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ., διαδεχόμενος τον Θοδωρή Ζαγοράκη για πρώτη φορά στις 9 Οκτωβρίου 2009 και ξανά στις 26 Ιανουαρίου 2012. Αγωνίστηκε ως επιθετικός μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 και στη συνέχεια διετέλεσε τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ. Σημαντικότερη στιγμή της ποδοσφαιρικής του καριέρας υπήρξε η κατάκτηση το 2004 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος. Το 197 κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ΣΙΣΜ με την εθνική ενόπλων.

Καριέρα

Ξεκίνησε την καριέρα του με την ομάδα της Ξάνθης το 1991. Έκανε το ντεμπούτο του στις 9 Φεβρουαρίου 1992 σε αγώνα εναντίον της Λάρισας, όταν μπήκε στο 75ο λεπτό ως αλλαγή του Σάββα Καρυπίδη. Μετά από 5 χρόνια μεταγράφηκε στην ομάδα του ΠΑΟΚ. Μεγάλη στιγμή για το Ζήση Βρύζα στον ΠΑΟΚ ήταν το γκολ που σημείωσε εναντίον της Άρσεναλ, στις 30 Σεπτεμβρίου 1997, στο Χάιμπουρι και έδωσε την πρόκριση για την επόμενη φάση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Το 2000 ο Σέρχε Κόσμι προπονητής της Περούτζια βρήκε στο πρόσωπο του Βρύζα τον ιδανικό επιθετικό, διαπιστώνοντας την ικανότητά του να αγωνίζεται χωρίς τη μπάλα και να συμβάλει στη δημιουργία των ευκαιριών για γκολ. Στα 4 χρόνια που αγωνίστηκε στην Περούτζια ανέβασε την παραγωγικότητα του και βελτίωσε την τεχνική του.

Εξακολούθησε να αγωνίζεται στο εξωτερικό και τα επόμενα χρόνια στη Φιορεντίνα, την ισπανική Θέλτα Βίγκο και την Τορίνο. Το 2006 επέστρεψε στην Ελλάδα για να αγωνιστεί και πάλι στην Ξάνθη, ενώ τον Ιούλιο του 2007 αποφάσισε να επιστρέψει για να αγωνιστεί και να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του, τον ΠΑΟΚ.

Στις 6 Ιανουαρίου 2008 κλείνει την καριέρα του κατά σύμπτωση πάλι σε αγώνα εναντίον της Λάρισας, όπως όταν έκανε το ντεμπούτο του.

Στην καριέρα του πέτυχε περισσότερα από 100 γκολ στα περισσότερα από 500 ματς που αγωνίστηκε.

Μετέπειτα σταδιοδρομία

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ανακοίνωσε στις 2 Ιανουαρίου 2008 ότι ο παίκτης θα αναλάβει χρέη τεχνικού διευθυντή του συλλόγου. Στις 9 Οκτωβρίου 2009, μια μέρα μετά την παραίτηση του Θόδωρου Ζαγοράκη από την προεδρία του ΠΑΟΚ, ο Βρύζας ανέλαβε την θέση του προέδρου της ομάδας αλλα στις 11 Αυγούστου παραιτείται από την προεδρία του ΠΑΟΚ. Μετά τη νέα παραίτηση του Ζαγοράκη τον Ιανουάριο του 2012, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ αποφάσισε ομόφωνα την παραχώρηση ξανά της θέσης του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου στον Ζήση Βρύζα.

Στις 26/08/10 η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοινώνεται την έναρξη της συνεργασίας της με τον Ζήση Βρύζα. Ο Ζήσης Βρύζας θα είναι συνεργάτης του κ. Φερνάντο Σάντος στην Εθνική Ομάδα Ανδρών για 2 χρόνια.

Εθνική Ελλάδος

Αγωνίστηκε με την Εθνική Ελλάδος για πρώτη φορά στις 27 Σεπτεμβρίου 1994 στον αγώνα Ελλάδα - Σαουδική Αραβία 5-1. Συμμετείχε σε 68 αγώνες και σκόραρε 9 φορές. Το πιο σημαντικό γκολ του για την Εθνική Ελλάδος το σημείωσε στο Euro 2004 εναντίον της Ρωσίας και ήταν αυτό που έδωσε την πρόκριση για τα προημιτελικά. Πανηγύρισε την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και ήταν βασικό μέλος στην επίθεση της Ελλάδας, αφού έπαιξε στους πέντε από τους έξι αγώνες της τελικής φάσης.

Επίσης, με την Εθνική Ενόπλων κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Ενόπλων 1997 στην Τεχεράνη πετυχαίνοντας δύο γκολ στον προημιτελικό στην πρόκριση επί του Ιράκ με σκορ 3-2.

De Siris