Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Θανάσης Γιαννούσης


Θανάσης Γιαννούσης

O Θανάσης Γιαννούσης γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1917 στο Περιβόλι Γρεβενών και πέθανε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Οκτωβρίου 2005. Τα νεανικά του χρόνια τα πέρασε στο Περιβόλι και τα Γρεβενά.

Στη Θεσσαλονίκη μετά από διωγμό ήρθε το 1937. Σπούδασε Νομικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και παράλληλα δούλευε.

Δικηγόρος στον 'ρειο Πάγο, επιδόθηκε στο Εργατικό Δίκαιο και συμπαραστάθηκε σε μεγάλες εργατικές οργανώσεις, μέχρι το Μάιο του 2004, οπότε συνταξιοδοτήθηκε

Κατά την μεταξική δικτατορία διώχτηκε, συνελήφθη και βασανίστηκε πολλές φορές. Για τις ιδέες του καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυο φορές Στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο με πέντε άλλους συντρόφους του, ζήτησε και εστάλη εθελοντικά στην πρώτη γραμμή του μετώπου για να πολεμήσει το φασισμό. Ελαβε δραστήρια μέλος στην Εθνική Αντίσταση και υπήρξε μεταξύ αυτών που συγκρότησε την πρώτη αντάρτικη ομάδα στα Γρεβενά.

Διατέλεσε, μέλος της Ο.Κ.Ν.Ε. και του Κ.Κ.Ε. από το 1936 και υπήρξε από τα στελέχη του ΕΑΜ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας καταδιώχθηκε, συνελήφθη και βασανίστηκε πολλές φορές. Από το 1947 έως το 1949 συνελήφθη και εστάλη εξόριστος στη Μακρόνησο, όπου υπέστη σκληρά βασανιστήρια. Κατά τη δικτατορία των Συνταγματαρχών βρισκόταν σε συνεχή διωγμό.

Υπήρξε τρεις φορές υποψήφιος βουλευτής του Κ.Κ.Ε. στην Α' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και δυο φορές υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Από τον Ιανουάριο του 1979 έως το Φεβρουάριο του 1982 υπήρξε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο 1982 διατέλεσε δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Από το 1982 έως το 1989 υπήρξε Αντιπρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) Νομού Θεσσαλονίκης. Επί δυο χρόνια υπήρξε μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Κεντρικής Μακεδονίας. Ιδρυσε τον Σύνδεσμο Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης και διατέλεσε πρόεδρος του για 4 χρόνια.

Μαζί με τον Μπάμπη Μπαρμπουνάκη το 1982 δημιούργησε το θεσμό της Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης που έκτοτε λειτουργεί μέχρι σήμερα. Υπήρξε μέλος του ΔΣ της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και μέλος του Συμβουλίου Αντικαρκινικού Αγώνα.

De Siris