Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Γεράσιμος Κουτροκόης


Γεράσιμος Κουτροκόης

Ο Γεράσιμος Κουτροκόης γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Σκάλα Κεφαλονιάς από γονείς φτωχούς αγρότες και πέθανε στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου 1996.

Μαθητής της Εμπορικής Σχολής, αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει γιατί δεν υπήρχαν οικονομικές δυνατότητες στην οικογένεια. Από τα 15 χρόνια του εργαζόταν σε αγροτικές και άλλες δουλιές.

Την άνοιξη του 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Επειτα από δύο μήνες τον έπιασαν οι Ιταλοί και τον έκλεισαν στις φυλακές της Κεφαλονιάς. Οταν αφέθηκε ελεύθερος, εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και το καλοκαίρι του 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, πήρε μέρος στην ιταλογερμανική σύρραξη και βοήθησε τους Ιταλούς αντιφασίστες στις μάχες που έγιναν στην Κεφαλονιά. Το Νοέμβρη του 1946, αναγκάστηκε εξαιτίας της τρομοκρατίας, που ασκούσαν οι παρακρατικές οργανώσεις, να φύγει από την Κεφαλονιά για την Αθήνα.

Τον Ιούνη του 1947 πιάστηκε και εξορίστηκε ως το Μάη του 1949 στην Ικαρία. Από κει μεταφέρθηκε στο Μακρονήσι όπου βασανίστηκε άγρια. Τον Ιούνη του 1950 μεταφέρθηκε στον Αϊ - Στράτη. Εκεί κρατήθηκε ως το Μάρτη του 1960. Με την επιστροφή του στην Αθήνα δούλευε ως εργάτης, ενώ παράλληλα εντάχθηκε στην ΕΔΑ και ανέπτυξε συνδικαλιστική δουλιά, με αποτέλεσμα να απολυθεί από το εργοτάξιο του «Χίλτον».

Το Μάρτη του 1963 τοποθετήθηκε μέλος του Γραφείου του ΝΑ Τομέα της ΕΔΑ και γραμματέας της ΕΔΑ Δάφνης. Η χούντα τον βρήκε γραμματέα της Επιτροπής Νέας Ιωνίας της ΕΔΑ, πιάστηκε από την πρώτη μέρα και στις 14 Σεπτέμβρη 1967 μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο της Λέρου. Απολύθηκε το 1971 και συνδέθηκε με το ΚΚΕ. Βοήθησε στη συγκρότηση καινούριας κομματικής Οργάνωσης στην Αθήνα.

Πήρε μέρος στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ και εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ. Από τα τέλη Γενάρη 1974 ως τις 16 Φλεβάρη του ίδιου χρόνου, κρατήθηκε στην απομόνωση της Γενικής Ασφάλειας Αθήνας και στη συνέχεια εξορίστηκε στα Γιούρα. Επέστρεψε στην Αθήνα με την κατάρρευση της χούντας.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1974 ήταν υποψήφιος βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς.

Στις αρχές του 1978 ανέλαβε γραμματέας Περιοχής Ηπείρου -Κέρκυρας - Λευκάδας, θέση στην οποία παρέμεινε ως το Μάρτη του 1979. Από το 1982 ήταν στη Διεύθυνση της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πέθανε στις 25 Οκτωβρίου 1996.

De Siris