Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ρήγας Ρηγόπουλος

Ο Ρήγας Ρηγόπουλος δεύτερος από αριστερά

Ρήγας Ρηγόπουλος

Ο Ρήγας Ρηγόπουλος του Αναστασίου γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1929 και πέθανε στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου 2004, ήταν Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και διακεκριμένος επιστήμονας.

Σύντομο βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Φυσικές Επιστήμες. Το 1954 πήγε στην Ελβετία, όπου ξεκίνησε να εργάζεται στο CERN. Το 1964, επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε για περίπου 2 χρόνια στο Κέντρο Πυρινηκών Ερευνών "Δημόκριτος". Το 1966 παντρεύτηκε την Ελβετίδα Jean-Marie Chevallier, από την οποία απέκτησε ένα γιό, ο οποίος έγινε σκηνοθέτης και διδάσκει σε δύο Πανεπιστήμια στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.

Το 1970 έγινε Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου έμεινε μέχρι το 1982, οπότε και αποχώρησε οικειοθελώς. Το 1986, ήρθε και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα, και έγινε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ηλιακής Ενέργειας. Απ' τη θέση αυτή αποχώρησε το 1993. Στις 20 Ιουλίου 2004, εισήχθη επειγόντως στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, επειδή μερικές μέρες νωρίτερα, είχε αρχίσει να βγάζει αίμα μαζί με τα ούρα του.

Έγινε καλά και βγήκε. Απ' τη βιοψία η οποία έγινε διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί απ' τον καρκίνο. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο το επισκέφτηκε άλλες τρεις φορές, αλλά η τρίτη έμελλε να' ταν και η τελευταία.

Πέθανε στις 27 Οκτωβρίου 2004 σε ηλικία 75 ετών και κηδεύθηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Μία πτέρυγα στο Πανεπιστήμιο Πατρών φέρει το όνομά του.

De Siris