Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Αλέξης Αλεξίου


Αλέξης Αλεξίου

Ο Αλέξης Αλεξίου γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1963 στη Γαλατινή Κοζάνης, είναι πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής.

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στον Οδυσσέα Κορδελιού. Ο Απόλλων Καλαμαριάς τον απέκτησε, κατόπιν εισήγησης του προπονητή Βασίλη Δανιήλ. Τι είχε δει ο έμπειρος κόουτς;

Έναν αμυντικό παίκτη, κατ’ αρχάς, πολύ δυναμικό. Κατά δεύτερον, με αυτοθυσία, που δε δίσταζε να βάλει «στη φωτιά» τα πόδια του στις επικίνδυνες φάσεις. Επιπλέον, είχε μεγάλη αντοχή, καθώς και πλούσια σωματικά προσόντα. Επίσης, ήταν μαχητικός, πεισματάρης, αψηφώντας τους κινδύνους. Κι αν αρχικά έπαιζε αμυντικός μέσος. το «διόρθωσε» αυτό ο Βασίλης Δανιήλ, γυρίζοντάς τον στο κέντρο της άμυνας. Κι εκεί έμεινε.

Μετά από 77 αγώνες και 10 γκολ με τον Απόλλωνα, ο Ολυμπιακός του Αλκέτα Παναγούλια τον αποκτά. Κατακτά το πρωτάθλημα του 1987, όπως και το Κύπελλο του 1990, με τους «ερυθρόλευκους». Σε 91 συμμετοχές στο Λιμάνι, σημείωσε 12 γκολ, και πρόσφερε πολλά. Νεόκοπος Κυπελλούχος, όμως, το 1990, ανηφορίζει πίσω στη Μακεδονία και τον ΠΑΟΚ. Εκεί είχε σταθερή απόδοση, κι ας μην κέρδισε τίτλο με το «Δικέφαλο». Αυτή του η σταθερά καλή απόδοση, του έδωσε το εισιτήριο για Αμερική και το Μουντιάλ του 1994!

Το 1997 φεύγει από τον ΠΑΟΚ, μετά από 175 αγώνες, 18 γκολ, κι ένα χαμένο τελικό Κυπέλλου το 1992 (απέναντι στον… Ολυμπιακό!). Επιστρέφει στον Απόλλωνα που τον ανέδειξε. Και με τη φανέλα του κρεμά τα παπούτσια του, έχοντας 343 αγώνες και 41 γκολ στην Α’ Εθνική.

Ακολούθησε η καριέρα του προπονητή. Ήταν τεχνικός της Εθνικής μας των Νέων (κάτω των 19 ετών), την οποία οδήγησε στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008 στην Τσεχία. Τώρα, με περισσότερη εμπειρία από τέτοιες ηλικίες παικτών, προπονεί και αναδεικνύει τα ταλέντα του ΠΑΟΚ.

De Siris