Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Lina Wertmüller


Λίνα Βερτμίλερ 

Η Λίνα Βερτμίλερ, γεννημένη στις 14 Αυγούστου 1926, είναι Ιταλίδα σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ελβετικής καταγωγής. Το 1976, έγινε η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να αποσπάσει υποψηφιότητα για όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία της «Ο Πασκουαλίνο και οι 7 καλλονές».

Βιογραφία

Το πλήρες όνομά της είναι Arcangela Felice Assunta Wertmüller von Elgg Español von Braueich και προέρχεται από αριστοκρατική ελβετική οικογένεια. Ως παιδί ήταν επαναστάτρια και είχε απελαθεί από 14 σχολεία.

Η πρώτη δουλειά, μετά την αποφοίτησή της από το σχολείο, ήταν μια περιοδεία στην Ευρώπη με ένα κουκλοθέατρο. Για τα επόμενα δέκα χρόνια εργάστηκε στο θέατρο σαν ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Κατά την περίοδο αυτή γνώρισε τον Τζιανκάρλο Τζιανίνι ο οποίος θα πρωταγωνιστούσε αργότερα σε αρκετές ταινίες της.

Το 1963 μέσω της φίλης της Φλώρας συζύγου του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι συναντά τον Φελίνι και δουλεύει σαν βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία του 8½. Την επόμενη χρονιά κάνει το σκηνοθετικό ντεμπούτο της με την ταινία Ι Basilischi.

Είναι παντρεμένη με τον Ενρίκο Τζομπ και έχει μία κόρη.

De Siris