Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Θεόδωρος Πάγκαλος


Θεόδωρος Πάγκαλος

O Θεόδωρος Πάγκαλος γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1938, είναι Έλληνας σύγχρονος πολιτικός και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είναι εγγονός του ομώνυμου Στρατηγού Θεόδωρου Δ. Πάγκαλου και πρώην δικτάτορα το διάστημα 1925-1926, και γιος του Αντιπτέραρχου της Πολεμικής Αεροπορίας Γεωργίου Πάγκαλου, που διετέλεσε Υπαρχηγός ΓΕΑ και ανεψιός του Ναυάρχου Π.Ν. Θησέα Παγκάλου. Γεννήθηκε στην Ελευσίνα.

Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Γυμνάσιο Αθηνών. Σπούδασε Νομική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης ανακηρύσσεται το 1973 διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού 1 (Πάνθεον Σορβόννη). Από το 1969 ως το 1978 εργάστηκε ως ερευνητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν ορίστηκε Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1968 το δικτατορικό καθεστώς του αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια, την οποία επανέκτησε μετά την μεταπολίτευση.

Είναι παντρεμένος με την Χριστίνα Χριστοφάκη και πατέρας πέντε παιδιών. Η κόρη του Αριάδνη είναι λυρική τραγουδίστρια στη χορωδία του Δήμου Αθηναίων.

Πολιτική παρουσία

Η πολιτική καριέρα του Θεόδωρου Πάγκαλου ξεκίνησε από την ΕΔΑ ως υποψήφιος το 1960 χωρίς να εκλεγεί. Το 1977 έβαλε υποψηφιότητα για Δήμαρχος στην Ελευσίνα και κατετάγη τρίτος. Επίσης είναι από τα πιο παλιά μέλη (εν ζωή) του ΚΚΕ πριν την διάσπασή του φτάνοντας μέχρι και στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος. Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης υπήρξε ηγετικό στέλεχος της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Εξελέγη Βουλευτής Αττικής για πρώτη φορά το 1981 με το ΠΑΣΟΚ και έκτοτε εκλέγεται συνεχώς μέχρι σήμερα.

Διετέλεσε:

1982-84 Υφυπουργός Εμπορίου
1984-85 Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Κοινότητας
1985-89 Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών
1989-93 Αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης
1993-94 Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών
1994 Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών
1996-99 Υπουργός Εξωτερικών
2000 Υπουργός Πολιτισμού
2009-12 Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης

Η θητεία του Θ. Πάγκαλου ως Υπουργoύ Εξωτερικών έληξε με την παραίτησή του, το Φεβρουάριο του 1999, λόγω των ατυχών χειρισμών που έγιναν στην υπόθεση Οτσαλάν, του Κούρδου ηγέτη που κατέφυγε στην Ελλάδα και φυγαδεύτηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στην Κένυα, όπου και συνελήφθη καθοδόν προς το αεροδρόμιο από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και παραδόθηκε στις αναμένουσες εκεί τουρκικές αρχές.

Τον Μάρτιο του 2004 επανεκλέγεται Βουλευτής Αττικής. Ορίστηκε υπεύθυνος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στον Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μετέχει στην αντιπροσωπεία της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009 στις εκλογές, ορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ελλάδας, θέση που διατήρησε και στους δύο ανασχηματισμούς της Κυβέρνησης Παπανδρέου. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέμεινε και κατά τη θητεία της μεταβατικής Κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου 2011.

Η παρουσία του Θεόδωρου Πάγκαλου στα πολιτικά πράγματα χαρακτηρίζεται από το πληθωρικό του ύφος και τον χαρακτηριστικό, πολλές φορές άκομψο και εκρηκτικό, τρόπο έκφρασης των απόψεών του.

De Siris