Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Χριστίνα Θαλασσινίδου


Χριστίνα Θαλασσινίδου

Η Χριστίνα Θαλασσινίδου γεννήθηκε από έλληνες γονείς στις 31 Ιουλίου του 1970 στην Τυφλίδα της άλλοτε Σοβιτετικής Ενωσης και πλέον της Γεωργίας. Τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής της τα πέρασε εκεί. Από 12 ετών ξεκίνησε την περιπέτειά της με την συγχρονισμένη κολύμβηση. Γρήγορα το ταλέντο της εκτιμήθηκε και το 1988 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ ήταν μέλος της Ολυμπιακής ομάδας της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ το 1989 στέφτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Στην Ελλάδα η λειτουργία του αθλήματος ξεκίνησε το 1990 με τη διεξαγωγή του πρώτου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος. Ενα χρόνο αργότερα, το 1991, ήρθε στην Ελλάδα η ελληνικής καταγωγής, πρωταθλήτρια ΕΣΣΔ. Η συμμετοχή της, την ίδια χρονιά, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αθήνας, κατέληξε με την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου, κάτι πρωτόγνωρο στον χώρο του Υγρού Στίβου στην Ελλάδα. Η επιτυχία αυτή είχε αντίκτυπο στους συλλόγους. Στη συνέχεια, καταργήθηκαν τα κλιμάκια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κρήτης και Βόλου και οι αθλήτριες εντάχθηκαν στους συλλόγους του ενδιαφέροντός τους. Ηδη το 1992, στο ελληνικό πρωτάθλημα, συμμετείχαν 11 σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, γεγονός ενδεικτικό της μεγάλης ανάπτυξής του, που κατά πολλούς οφείλεται στη Θαλασσινίδου.

Το 1992 αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, εκπροσωπώντας πλέον τα ελληνικά χρώματα. Εκεί κατακτά την 6η θέση και προσθέτει ακόμα μια μεγάλη επιτυχία στο ενεργητικό της. Ομως, εκείνο το χρόνο δεν πετυχαίνει μόνο ως αθλήτρια, αλλά και ως γυναίκα. Η Χριστίνα Θαλασσινίδου γέννησε και αποφάσισε να αφοσιωθεί στο παιδί της. Σταμάτησε τον αθλητισμό για περίπου τρία χρόνια, αλλά η επάνοδός της ήταν δριμύτερη. Συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βιένης το 1995 και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο σόλο, εκπλήσσοντας τους πάντες.

Στη συνέχεια, είχε σταθερή παρουσία σε όλα τα Ευρωπαϊκά και τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, στα οποία καταλάμβανε ικανοποιητικές θέσεις. Παράλληλα, αγωνιζόμενη με τα χρώματα του Νηρέα Χαλανδρίου σάρωνε στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Ακολούθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σίδνεϊ. Εκεί αποκλείεται από τον τελικό του ντουέτο, αλλά συνεχίζει να αγωνίζεται και να ηγείται πάντα της Εθνικής Ελλάδας.

Στην Αθήνα την περίμενε ακόμα μια πολύ μεγάλη διάκριση, έστω και άτυπη. Εγινε η πρώτη αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης που έχει παρουσία σε τέσσερις συνεχείς διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κόσμος αναγνώρισε την αξία της και την τίμησε με το θερμό χειροκρότημά του. Πλέον, η Χριστίνα δεν θα βρίσκεται μέσα στις πισίνες. Ομως, όχι και μακριά από αυτές. Αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα ως προπονήτρια και όλοι ελπίζουν να είναι το ίδιο λαμπρή όσο και η αντίστοιχή της ως αθλήτρια.

De Siris