Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Αρίσταρχος Φουντουκίδης

Αρίσταρχος Φουντουκίδης

Ο Αρίσταρχος Φουντουκίδης γεννήθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα Κιλκίς στις 13 Φεβρουαρίου 1942 και πέθανε στις 8 Ιουλίου 2007, ήταν ποδοσφαιριστής από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς του ΠΑΟΚ.

Σε ηλικία 24 ετών ο ΠΑΟΚ τον έφερε στην Τούμπα. Με θητεία σε ερασιτεχνικές ομάδες, καθιερώθηκε αμέσως στο κέντρο της άμυνας, διακρινόμενος για τη δύναμή του, το πάθος και την αποφασιστικότητα.

Στα 12 χρόνια της καριέρας του στον ΠΑΟΚ, που ολοκληρώθηκε το 1978, σε ηλικία 36 ετών, κέρδισε το πρωτάθλημα του 1976 και δύο Κύπελλα, το 1972 και το 1974. Έπαιξε σε πέντε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας συνολικά, ενώ ήταν προπονητής του ΠΑΟΚ σε αυτόν του 1981. Αρκετές φορές διατέλεσε υπηρεσιακός προπονητής της ομάδας.

Έπαιξε σε 335 αγώνες Α' Εθνικής και πέτυχε 18 γκολ.

Ένα περιστατικό που καταγράφεται στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος δείχνει το μεγαλείο και την ανιδιοτέλεια του Αρίσταρχου Φουντουκίδη. «Όταν εκείνος υπέγραψε δελτίο στον ΠΑOΚ, το 1966, και ο Γιώργος Παντελάκης του πρόσφερε ένα πεντακοσάρικο, αισθάνθηκε τόσο περίεργα ώστε θέλησε να το δώσει πίσω. Όπως είπε στους έκπληκτους Σιδηρόπουλο-"Καπάντζα", Μαρδικιάν και Τσαρπανά, "δεν το είχε συμφωνήσει". Τελικά, τον έπεισαν να το κρατήσει. Και, όπως έλεγε, ήταν το πρώτο και τελευταίο πριμ υπογραφής που πήρε από τον ΠΑOΚ.»

De Siris