Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Διονύσης Χιώτης


Διονύσης Χιώτης

Ο Διονύσης Χιώτης γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1977, είναι ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στην θέση του τερματοφύλακα. Από το 2008 αγωνίζεται στην ομάδα του Α.Π.Ο.Ε.Λ..

Καριέρα

Πρώτα Βήματα

Ξεκίνησε την καριέρα του σε μια ομάδα της περιοχής οπου μεγάλωσε,την Δάφνη Δαφνίου Χαϊδαρίου.Σε ηλικία μόλις 14 ετών αγωνιζόταν στην αντρική ομάδα της Δάφνης μέχρι την ηλικία των 16 ετών.Εκεί τον είδε και τον ξεχώρισε ο τότε προπονητής των Ακαδημιών της Α.Ε.Κ ,ο κ.Γιάννης Καραγιάννης,ο οποίος και εισηγήθηκε την μεταγραφή του Διονύση στις ακαδημίες της αγαπημένης του ομάδας.

Α.Ε.Κ.

Μετά από παραμονή 2,5 ετών στις ακαδημίες τις Α.Ε.Κ ο τότε και νυν προπονητής της Ντούσαν Μπάγεβιτς αποφάσισε την "προαγωγή"του Διονύση στην επαγγελματική ομάδα.Τον Ιανουάριο του 1999 πήγε δανεικός για 6 μήνες στον Εθνικό Πειραιώς και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς πήγε στην ομάδα της Προοδευτικής για 1 χρόνο, όπου και πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις με αποκορύφωμα εκείνη με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό όπου και κέρδισε με 1-0. Επέστρεψε στην Α.Ε.Κ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς έμεινε στον πάγκο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, όπου με την έλευση του Φερνάντο Σάντος έγινε βασικός, εκτοπίζοντας τον εκ των καλυτέρων μέχρι τότε τερματοφύλακα Ηλία Ατματζίδη. Την ίδια χρονιά πραγματοποίησε και το ντεμπούτο του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με αντίπαλο την σκωτσέζικη Χιμπέρνιαν. Επίσης, κατάφερε να πάρει και τον πρώτο του τίτλο, εκείνο του Κυπελλούχου Ελλάδος αφού στον τελικό νίκησαν την ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς με 2-1, βγαίνοντας ο κορυφαίος παίκτης του αγώνα(MVP). Η επόμενη χρονιά ήταν και η κορυφαία για τον Διονύση. Αγωνίστηκε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης, πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις με ομάδες μεγαθήρια του Ευρωπαϊκού και όχι μόνο ποδοσφαίρου, όπως Ρεάλ Μαδρίτης και Ρόμα, καταφέρνοντας να μην ηττηθεί σε κανέναν αγώνα. Την επόμενη χρονιά και μετά από ένα μέτριο ξεκίνημα της ομάδας έχασε την θέση του βασικού μέχρι το καλοκαίρι του 2004 όπου με την έλευση,για δεύτερη φορά, του Φερνάντο Σάντος, ο Διονύσης απέκτησε ξανά την θέση του στα μέσα της σεζόν, αφού ένας τραυματισμός(κάταγμα μικρού δαχτύλου του χεριού)του στέρησε την δυνατότητα να ξεκινήσει βασικός από την αρχή της.Τη σεζόν 2005-2006,μια ατυχία(ρήξη έξω μηνίσκου στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος) και η έλευση του Στέφανο Σορεντίνο, δεν δόθηκε η ευκαιρία να δείξει πάλι το ταλέντο του. Ώσπου με την έλευση του Σέρα Φερέρ ως προπονητή ο Διονύσης αποχώρησε από την ομάδα το καλοκαίρι του 2007 ύστερα από 12 χρόνια.

Κέρκυρα

Από την Κέρκυρα ο Διονύσης είχε σύντομο πέρασμα με 14 συμμετοχές και τελικά λύση της συνεργασίας του με την ομάδα μετα από προβλήματα με την διοίκηση.

Α.Π.Ο.Ε.Λ.

Από το καλοκαίρι του 2008 ως σήμερα αγωνίζεται στην ομάδα του Α.Π.Ο.Ε.Λ. πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις. Ο Α.Π.Ο.Ε.Λ. κατέκτησε το πρωτάθλημα τη σεζόν 2008-09 με το Χιώτη κάτω από τα δοκάρια. Την ίδια χρονιά, αναδείχτηκε ως καλύτερος τερματοφύλακας στην Κύπρο. Την σεζόν 2009-2010 ο Α.Π.Ο.Ε.Λ. μετά από δυο συγκλονιστικούς αγώνες, με πρωταγωνιστή τον Διονύση Χιώτη, κατάφερε να προκριθεί στους ομίλους του Champions League αφού ξεπέρασε τα εμπόδια της πρωταθλήτριας Σερβίας Παρτιζάν Βελιγραδίου και της πρωταθλήτριας Δανίας Κοπεγχάγη. Μάλιστα κατάφερε στην πρώτη αγωνιστική των ομίλων ,με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης να αναδειχτεί κορυφαίος τερματοφύλακας της αγωνιστικής. Στη φάση των ομίλων των 16 καλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων στο Champions League (σεζόν 2011-2012) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρόκριση της ομάδας στη φάση των 8 αποκρούοντας δύο συνεχόμενα πέναλτυ στον αγώνα εναντίον της Ολιμπίκ Λυών μέσα στο ΓΣΠ.

Καλύτερες Στιγμές

Το 2001-2002 ο Διονύσης Χιωτης έλαβε μερος στο Champions League με την ομάδα της ΑΕΚ που ήταν στον ίδιο όμιλο με την Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόμα και την Γκένκ οπου η ΑΕΚ έγινε η μόνη ομάδα που εχει αποκλειστεί απο την Ευρωπαϊκή διοργάνωση χωρίς ήττα και νίκη αφού ήρθε ισόπαλη και με τις 3 ομάδες εντός και εκτός έδρας.
Η νίκη της ΑΕΚ με 2-1 επι του Ολυμπιακού στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος το 2002 οπου ο Διονύσης ψηφίστηκε MVP.
Η νίκη του ΑΠΟΕΛ επι της Ομόνοιας με 3-2 τον Οκτ. του 2008 οπου απέκρουσε και πέναλτι στο 2'.
Η κατάκτηση του πρωταθλήματος με το ΑΠΟΕΛ τη σεζόν 2008-09.
Η νίκη-πρόκριση του ΑΠΟΕΛ επί της Λυών με 4-3 στις 7 Μαρτίου 2012, όταν στη διαδικασία των πέναλτι με 2 αποκρούσεις οδήγησε την ομάδα του στους 8 του Champions League.

Προσωπική Ζωή

Ο Διονύσης Χιώτης είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Φιλανθρωπικό Έργο

Τον Απρίλιο του 2010 ο Διονύσης Χιώτης όταν πληροφορήθηκε ότι ένα εννιάχρονο κοριτσάκι πάσχει από σπάνιο είδος καρκίνου και χρειάζεται ένα ποσό κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία φιλανθρωπική εκστρατεία για να μαζευτούν τα χρήματα και να βοηθήσει την μικρή.

De Siris