Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Μάνθος Αθηναίος


Μάνθος Αθηναίος

Ο Μάνθος Αθηναίος, πραγματικό επίθετο Λιονέτης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925 και πέθανε στις 28 Ιουνίου 2009 ήταν Έλληνας καραγκιοζοπαίκτης. Υπηρέτησε πιστά το θέατρο σκιών από μικρή ηλικία και μέχρι και μερικές εβδομάδες πριν το θάνατό του έδινε παραστάσεις, οι οποίες εκτός από τα γνωστά έργα Καραγκιόζη περιελάμβαναν ευρηματικούς αυτοσχεδιασμούς και αναφορές στην επικαιρότητα.

Διδάχτηκε τα μυστικά της τέχνης του Καραγκιόζη από σημαντικούς δασκάλους όπως ο Κώστας Μάνος και ο Δημήτρης Μανωλάκος.  Τις πρώτες του παραστάσεις τις έδωσε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, σε ηλικία 15 ετών, ενώ έδινε παραστάσεις για πολλά χρόνια στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στην Νέα Ελβετία, στη Βουλιαγμένη, στο Άλσος Παγκρατίου και στην Αιδηψό. Τη δεκαετία του 60 άνοιξε δικό του θέατρο στην Άνω Νέα Σμύρνη, το οποίο τα καλοκαίρια γινόταν φυτώριο νέων καραγκιοζοπαιχτών.

Τα τελευταία 10 χρόνια συμμετείχε ενεργά στα Φεστιβάλ Καραγκιόζη τα οποία διοργάνωνε ο Δήμος Ν. Σμύρνης ανοίγοντας και κλείνοντας συνήθως τον κύκλο των παραστάσεων.

Συνεργάστηκε με μουσικούς όπως ο Αγάθωνας, οι Δημήτρης και Γιώργος Κοντογιάννης, ο Γιώργος Παπαδάκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Ανδρέας Τσεκούρας, ο Νίκος Καρατάσος κ.ά.

Τιμητικές διακρίσεις

Ο Δήμος Ν. Σμύρνης το 2003 τιμώντας το έργο του νεοσμυρνιού Μάνθου του Αθηναίου είχε προβεί στην έκδοση καλαίσθητου, πολυτελούς Λευκώματος σε συνεργασία με το Πάντειο Παν/μιο, στο οποίο παρουσιάζεται το αρχείο φιγούρων και σκηνικών ενός από τους παλαιότερους καραγκιοζοπαίχτες.

Το Λεύκωμα «ΜΑΝΘΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ: Φιγούρες & Σκηνικά του Θεάτρου Σκιών» εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Βιβλιόραμα και την επιμέλεια είχε ο Πανεπιστημιακός Νίκος Κοταρίδης.

Η μελέτη και η καταγραφή αυτή του αρχείου του Μάνθου του Αθηναίου, το οποίο αποτελείται από 1.500 κομμάτια - ορισμένα από τις αρχές του 1900, είναι πανελλαδικά η πρώτη έρευνα για το θέμα του Καραγκιόζη. Το όλο εγχείρημα ήταν μια σημαντική προσπάθεια διάσωσης και διατήρησης της Ελληνικής αστικής λαϊκής παράδοσης. Ενώ, η συνεργασία Δήμου Ν. Σμύρνης και Παντείου Παν/μίου προσέδωσε ιδιαίτερο κύρος στην έκδοση.

De Siris