Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Αντώνης Μιτζέλος


Αντώνης Μιτζέλος

Ο Αντώνης Μιτζέλος γεννήθηκε στον Πειραιά στις 25 Ιουνίου 1961 είναι συνθέτης κιθαρίστας ενορχηστρωτής και τραγουδιστής. Ξεκίνησε να παίζει μουσική επαγγελματικά το 1977 με μικρές μπάντες. Το 1979 μαζί με τον Λ. Μαχαιρίτσα δημιουργούν τους P.L.G. band, που αργότερα μετονομάζονται σε Τερμίτες. Κυκλοφορούν συνολικά 12 άλμπουμ σε διάστημα 10 χρόνων, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα στον χώρο του Ελληνικού τραγουδιού.

Δίνουν αμέτρητες συναυλίες σε club και μεγάλα στάδια. Συνεργάζονται με τον Γ. Νταλάρα την Φ. Νταντωνάκη κ.α.

Διαλύονται το 1988 και ο A. Μιτζέλος συνεργάζεται έως και το 1991 με την Χ. Αλεξίου εμβαθύνοντας στην λαϊκή και παραδοσιακή μουσική της Ελλάδος. Μαζί κάνουν μια μεγάλη περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική.

Το 1991 συναντά την Ε. Αρβανιτάκη, γραφεί τραγούδια για αυτήν και αναλαμβάνει ενορχηστρωτής των παραστάσεων της έως και το 1999. Κάνουν μαζί πάνω από 1000!!!! live στην Ελλάδα και σε όλο σχεδόν τον υπόλοιπο κόσμο (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Ασία).

To 1999 αρχίζει η Solo καριέρα του και κυκλοφορεί από την Universal το άλμπουμ Ναύς των ονείρων με τραγουδιστή τον Γ.ΣΜοίλη. Ακολουθεί το Φύλακας Άγγελος με τον Γ. Κότσιρα (B.M.G) που γίνεται δυο φορές πλατινένιο. Ταξιδεύει και ηχογραφεί στην Νέα Υόρκη με τους Spyro Gyra το άλμπουμ Beyond the light Universal) που έχει παγκόσμια κυκλοφορία και συνεργάζεται με μουσικούς όπως οι Steeve Gad (drums), Scott Kreitzer (sax), Tom Saumman (piano), Scott Ambuss (bass), Joel Rosenblatt κ.α., παίζοντας κυρίως ορχηστική μουσική.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δίνει δυο συναυλίες στο ΣΕΦ με το παλιό του συγκρότημα (Τερμίτες), που παρακολουθούν 25.000 θεατές! Δίνει συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική παίζοντας την μουσική του, ενώ μία συναυλία απ’ αυτές ηχογραφείται και κυκλοφορεί με τίτλο Live at Brussels (EMI). Ακολουθεί το άλμπουμ Η Καλύτερη Μέρα Είναι Αυτή με την Ε.Πέτα (Universal).
Αμέτρητες παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ σε μια πολύ ξεχωριστή βραδιά γεμίζει το θέατρο του Λυκαβηττού με 5.000 φίλους, για να γιορτάσει τα 20 χρόνια καριέρας του (2001).

Συνεργάζεται επίσης με τον Ιάπωνα τραγουδιστή Αkira Inaba γράφοντας για αυτόν τραγούδια (3 δίσκοι) στην Ιαπωνική γλώσσα (Sony Asia-Zetima records).
Το 2006 γράφει μουσική κατάλληλη για θεραπεία με το τίτλο DAN.

Στις 11 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς (παράλληλα με μια πολύ αποτελεσματική 2μηνη καμπάνια για την ασφαλή οδήγηση), δίνει μια συναυλία στο στάδιο Ελευθερίας της Λευκωσίας στην μνήμη του αδικοχαμένου γιου του, όπου παρουσιάζει το σύνολο σχεδόν της συνθετικής του δουλειάς με ερμηνευτές τους Γ. Νταλάρα - Λ. Μαχαιρίτσα - Μ. Ζορμπαλά - Β. Καζούλη – Κίτρινα Ποδήλατα κ.α.).

Γράφει μουσική για την τηλεόραση (Μετράω Στιγμές) και για θεατρικά έργα. (Ορλάντο, Β. Γουλφ κ.α) Παράλληλα με όλα αυτά, έχει ακόμη ενορχηστρώσει 30 άλμπουμ για άλλους καλλιτέχνες. Συνολικά έχει εκδώσει 12 cd με τους Τερμίτες, 6 προσωπικά και έχει συμμετάσχει σαν συνθέτης σε άλλα 50 περίπου άλμπουμ.

Έχει παίξει σε πάνω από 2.500 ζωντανές παραστάσεις και περίπου σε 2.000 τραγούδια στην Ελληνική δισκογραφία σαν μουσικός. Έχει λάβει 16 πλατινένιους και 10 χρυσούς δίσκους. Σαν συνθέτης έχει παίξει σε πάρα πολλά Ethnic-Jazz Festivals όπως το Womad (Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Κανάρια νησιά, Βέλγιο, Ζηλανδία), το Sfings Festival, το Montreux Jazz Festival κ.α.

Τα τελευταία χρόνια κάνει ελάχιστες εμφανίσεις και γράφει σύγχρονη κλασσική μουσική για μικρά και μεγάλα σύνολα. Τραγούδια του έχουν τραγουδήσει οι Λ. Μαχαιρίτσας - Γ. Νταλάρας - Χ. Αλεξίου - Γ. Πάριος – Φλέρυ Νταντωνάκη - Σ. Βόσσου - Σ. Μπουλάς - Π. Γαϊτάνος - Ε. Αρβανιτάκη - ΠΥΞ ΛΑΞ - Μ. Στόκας - Δ. Γαλάνη - Πασχάλης - Ε. Ζουγανέλη- Α. Πρωτοψάλτη - Ε. Πέτα - Ε. Βιτάλη - Κ. Χατζής - Θ. Αδαμαντίδης - Γ. Κότσιρας - Β. Παπακωνσταντίνου - Δ.Τσάκνης - Γ. Σμοίλης - Amanda Homi - Akira Inaba κ.α.

De Siris