Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ευαγγελία Ψάρρα


Ευαγγελία Ψάρρα

Η Ευαγγελία Ψάρρα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 17 Ιουνίου 1974 και γνώρισε την τοξοβολία στο πλαίσιο των μαθημάτων σκοποβολής στο ΙΕΚ Ξεναγών Εθνικών Δρυμών όπου φοιτούσε.

Τότε, στα 21 της, δεν ήξερε καν ότι υπάρχει σπορ τοξοβολία! Νόμιζε ότι ήταν παιχνίδι, αφού της θύμιζε το Ρομπέν των Δασών. Της άρεσε όμως, και ο προπονητής της και μετέπειτα σύζυγός της, Αλέκος Νασιούλας, της έβαλε το μικρόβιο, εγγράφοντάς τη στο Σκοπευτικό Όμιλο Αποφοίτων του ΑΠΘ, ενώ πολύ σύντομα εντάχθηκε και στα ΤΕΦΑΑ!

Λογικά, ως πτυχιούχος του ΙΕΚ, θα άρχιζε τις ξεναγήσεις στη Βάλια Κάλντα, αντ’ αυτού, όμως, η Ευαγγελία άρχισε να θέτει ως στόχους της τα 70, 60, 50 και 30 μ. (στο αγώνισμα FITA) ή τα 70 μ. (Ολυμπιακό αγώνισμα).

Οι γνωστοί της την... κοιτούσαν περίεργα, αλλά σύντομα κατάλαβαν ότι είχαν μπροστά τους ένα ταλέντο, αφού στους τρεις μήνες πήρε μετάλλιο στο επαρχιακό πρωτάθλημα και από το 1998 βρίσκεται μόνιμα στην εθνική ομάδα!

Στο Σίδνεϊ, η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είχε εκπρόσωπο στην τοξοβολία, την Ευαγγελία Ψάρρα. Στον αγώνα κατάταξης με 618/720 πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ και κατατάχθηκε τελικά 41η ανάμεσα σε 64 αθλήτριες. Το Μάρτιο του 2004, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστής αίθουσας στη Νιμ της Γαλλίας, με το στόχο στα 18 μ., η Ευαγγελία έχασε στον ημιτελικό, κέρδισε στο μικρό τελικό και το χάλκινο μετάλλιο ήταν γεγονός, μια σημαντική διάκριση που δίνει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, ενώ αυξάνει τις ευθύνες!

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στους  Ολυμπιακούς του 2000, 2004 και 2008.

De Siris