Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Σωκράτης Καραντινός


Σωκράτης Καραντινός

O Σωκράτης Καραντινός γεννήθηκε το 1906 στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε στην Αθήνα στις 2 Ιουνίου 1979, ήταν Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης και συγγραφέας.

Ήταν γιος του γνωστού θεατρικού επιχειρηματία Νικόλαου Καραντινού, ιδιοκτήτη του αθηναϊκού θεάτρου "Oλύμπια". Σπούδασε Θέατρο στη δραματική σχολή του Ελληνικού Ωδείου και αργότερα στην σχολή του Ωδείου Αθηνών. Συνεχίζει τις σπουδές του στη Βιέννη και μελετά ξένο θέατρο στη Γαλλία και στη Γερμανία.

Ασχολείται ειδικά με τον κλάδο της Αγωγής του Προφορικού Λόγου και αποφοιτά από τη σχολή του "Deutscher Verein fur Stimmbildung". Το 1933 επιστρέφει στην Ελλάδα και σκηνοθετεί - στο θέατρο "Oλύμπια" - το έργο "Κατά φαντασίαν ασθενής" του Μολιέρου. Τον Oκτώβριο του ίδιου έτους, ιδρύει τη "Νέα Δραματική Σχολή" μαζί με τους Ν. Παρασκευά, Α. Γιαννίδη, Γ. Σιδέρη, Δ. Πικιώνη και Σπ. Βασιλείου. Παράλληλα, αποκτά έδρα στο Μαράσλειο Διδασκαλείο.

Από το 1942 μέχρι το 1952, είναι καθηγητής στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το ίδιο διάστημα, ως σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου, σκηνοθετεί αρχαίο δράμα και έργα του νεότερου κλασικού και σύγχρονου δραματολόγιου.

Το 1957, αναλαμβάνει τη διεύθυνση της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Το 1961 έρχεται στη Θεσσαλονίκη και οργανώνει το Κρατικόv Θέατροv Βορείου Ελλάδος, μετά από απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Παραμένει γενικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. μέχρι το 1967, οπότε επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο ως σκηνοθέτης και διευθυντής της δραματικής σχολής.

Το 1972, επιλέγεται καλλιτεχνικός σύμβουλος, σκηνοθέτης και διευθυντής της δραματικής σχολής του Θεατρικού Oργανισμού Κύπρου. Τον Νοέμβριο του 1974, επιστρέφει στο Κ.Θ.Β.Ε., ως σκηνοθέτης της κωμωδίας "Συναπάντημα στην Πεντέλη" του Γιώργου Θεοτοκά. Η τελευταία συνεργασία του με το Κ.Θ.Β.Ε. είναι το 1977, όταν σκηνοθετεί το έργο "Eξηνταβελώνης" του Κωνσταντίνου Oικονόμου (εξ Oικονόμων).

Απεβίωσε την 1η Ιουνίου 1979. Είχε τιμηθεί με τον "Ταξιάρχη του Φοίνικος" και του είχε απονεμηθεί ο τίτλος "Eπίτιμος Γενικός Διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε.

"Τιμής ένεκεν, το 1981, η διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου τοποθέτησε προτομή του - έργο της Άννας Δημητριάδου - στην είσοδο του θεάτρου.

De Siris