Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

5 Ιουνίου Σαν Σήμερα


5 Ιουνίου Σαν Σήμερα

5 Ιουνίου 1968 - Στο Λος Άντζελες ο Σιρχάν Σιρχάν πυροβολεί τον Ρόμπερτ Κένεντι, που πεθαίνει μία μέρα αργότερα.

Γεγονότα

1752 - Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, με το πείραμά του με το χαρταετό και το κλειδί, αποδεικνύει, ότι η αστραπή είναι ηλεκτρισμός.

1783 - Τα αδέρφια Ζοζέφ και Ζακ Μονγκολφιέ πραγματοποιούν την πρώτη πτήση αερόστατου με ζεστό αέρα φτάνοντας στα 1500 πόδια ύψος.

1894 - Διοργανώνονται στον Πειραιά, στο λιμάνι της Ζέας, ημέρα Κυριακή, διεθνείς λεμβοδρομίες υπέρ του Γηροκομείου, με πρόεδρο της ελλανόδικης επιτροπής τον πρίγκιπα Γεώργιο και με τιμή «δι' έκαστον κάθισμα επί της πλακόστρωτου παραλίας δραχμές 2».

1901 - Δημιουργείται γεωργική τράπεζα στη Θεσσαλία.

1907 - Πέφτει ηρωικά στη μάχη ο μακεδονομάχος Καπετάν Άγρας, κατά κόσμον Αριστοτέλης Αγαπηνός.

1923 - Πραγματοποιείται νέα συνάντηση του Ελευθέριου Βενιζέλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού για τη διευθέτηση των διαφωνιών, που είχαν προκύψει κυρίως στο ζήτημα της αμνηστίας.

1925 - Ψηφίζεται στην Βουλή των Ελλήνων ο ιδρυτικός νόμος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

1929 - Σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

1947 - Αναγγέλλεται το σχέδιο Μάρσαλ, που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της χώρας μας μετά το τέλος του εμφυλίου.

1951 - Ο Μέγας Αυλάρχης Λεβίδης υποβάλλει στο βασιλιά την παραίτηση ολόκληρης της αυλής. Οι παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές.

1959 - Νέοι ακαδημαϊκοί εκλέγονται οι Κανελλόπουλος και Αργυρός.

1963 - Παραιτείται εξαιτίας ενός ροζ σκανδάλου, ο Βρετανός υπουργός Πολέμου, Τζον Προφούμο. Ο πρώην υπουργός, ενώ ήταν παντρεμένος διατηρούσε κρυφές ερωτικές σχέσεις με μία στάρλετ, η οποία είχε επίσης δεσμό με έναν ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας.

1967 - Αρχίζει ο περιβόητος πόλεμος των 6 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μία πλευρά, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία από την άλλη.

1968 - Ο Allan Mullery γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Εθνικής Αγγλίας που αποβάλλεται σε διεθνή αγώνα στο Γιουγκοσλαβία- Αγγλία (1-0) στην Φλωρεντία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

1968 - Στο Λος Άντζελες ο Σιρχάν Σιρχάν πυροβολεί τον Ρόμπερτ Κένεντι, που πεθαίνει μία μέρα αργότερα.

1972 - Αρχίζει στη Στοκχόλμη η 1η Παγκόσμια Σύνοδος για το Ανθρώπινο Περιβάλλον. Την ίδια μέρα, Ελλάδα και Κίνα συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις.

1989 - Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Δημήτρης Χαλικιάς καταθέτει για την υπόθεση Κοσκωτά.

1991 - Στη Νότια Αφρική, το Κοινοβούλιο ψηφίζει την κατάργηση των νόμων του Απαρτχάιντ, σύμφωνα με τους οποίους το 87% της γης ανήκει στους λευκούς.

1994 - Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προτείνει συνθήκη μη επίθεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αφοπλισμό της Κύπρου, καθώς επίσης διάλογο για την αλλαγή των όρων της Συνθήκης Εγγύησης του 1960. Απειλεί με αντίμετρα εάν προχωρήσει η εφαρμογή του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου.

1995 - Μεσολαβητική πρωτοβουλία για την ειρηνική επίλυση της βοσνιακής κρίσης και την απελευθέρωση των 256 ομήρων κυανοκράνων, αναλαμβάνει η Ελλάδα, με την αποστολή των ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ, Κάρολου Παπούλια και Γεράσιμου Αρσένη, στο Πάλε της Βοσνίας.

1996 - Ο Γιώργος Δώνης υπογράφει 3ετές συμβόλαιο με την Μπλάκμπερν έναντι 1.1 δις δρχ και γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών καθώς και ο πρώτος Έλληνας, που θα αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ.

Γεννήσεις

1723 - Άνταμ Σμιθ, Σκοτσέζος οικονομολόγος

1862 - Άλβαρ Γκούλστραντ, Σουηδός γιατρός και νομπελίστας

1876 - Τόνι Τζάκσον, Αμερικανός μουσικός και τραγουδιστής

1878 - Φρανσίσκο «Πάντσο» Βίλα, μεξικανός επαναστάτης

1879 - Ρόμπερτ Μάγερ, Γερμανός φιλάνθρωπος, ένας από τους ιδρυτές της Φιλαρμονικής του Λονδίνου

1883 - Τζον Κέινς, Βρετανός οικονομολόγος

1898 - Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας

1900 - Ντένις Γκάμπορ, Ούγγρος φυσικός και νομπελίστας, από τους «πατέρες» του λέιζερ

1919 - Ρίτσαρντ Σκέρι, Αμερικανός συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας

1949 - Κεν Φόλετ, Ουαλός συγγραφέας

1976 - Γιάννης Γιαννούλης, διεθνής έλληνας καλαθοσφαιριστής

Θάνατοι

535 - Επιφάνιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1316 - Λουδοβίκος Ι', βασιλιάς της Γαλλίας

1688 - Κωνσταντίνος Γεράκης, Έλληνας τυχοδιώκτης

1825 - Οδυσσέας Ανδρούτσος, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης

1826 - Καρλ Μαρία φον Βέμπερ, Γερμανός μουσουργός

1910 - Γουίλιαμ Σίντνεϊ Πόρτερ, Αμερικανός συγγραφέας

1921 - Ζορζ Φεϊντό, Γάλλος δραματουργός

1992 - Ηλέκτρα, Ελληνίδα τραγουδίστρια, από καρκίνο.

2001 - Παναγιώτης Αγγελόπουλος, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος

2004 - Ρόναλντ Ρέιγκαν ηθοποιός και πρόεδρος των ΗΠΑ

Συναξαριστής

Ιερομαρτύρων Δωροθέου († 362) και Θεοδώρου, επισκόπων Τύρου.

Δέκα Μαρτύρων, των εν Αιγύπτω: Απόλλωνος, Αρείου, Γοργίου, Λεωνίδου (πατρός Ώριγένους), Μαρκιανού, Νικάνδρου, Πάμφωνος, Υπερεχίου, Ειρήνης και Σελήνης (†δ΄αι.).

Μαρτύρων Πλουτάρχου και Σερίνου.

Κόνωνος και Χριστόφορου, των από Ρώμης.

Νόννου.

Νεομάρτυρος Μάρκου, του νέου, του εν Χίω (1801). Ο άγιος νεομάρτυρας Μάρκος, γεννήθηκε στη Σμύρνη. Σε νεαρή ηλικία το 1788, νυμφεύθηκε, αλλά συσχετίσθηκε στην Έφεσο με μίαν άλλη χριστιανή γυναίκα και κάποια ημέρα συνελήφθησασν επ` αυτοφώρω. Ο άγιος και η ερωμένη του αρνήθηκαν την πίστη τους ενώπιον του κριτή. Γρήγορα όμως αισθάνθηκε τύψεις για την ανόσια πράξη του, γι` αυτό με δάκρυα εξομολογήθηκε το γεγονός σε κάποιο φημισμένο πνευματικό ο οποίος τούς διευκόλυνε να φύγουν στη Σμύρνη και μετά από αρκετές περιπλανήσεις να φθάσουν στη Βενετία όπου χρίστηκαν με Άγιο Μύρο και νυμφεύθηκαν. Μέσα του όμως σιγόκαιγε η φλόγα του μαρτυρίου. Την πρώτη φορά ο πνευματικός του τον απέτρεψε. Τότε ο Μάρκος αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Χίο. Εκεί μετά από θερμή προσευχή, και αφού μετάλαβε των αχράντων μυστηρίων, παρουσιάσθηκε στο κριτήριο όπου με θάρρος ομολόγησε την πίστη του στο Σωτήρα και Λυτρωτή Χριστό. Συνελήφθη και ρίχθηκε στη φυλακή όπου υπέστη σκληρά βασανιστήρια. Το ίδιο συνέβη και τη δεύτερη φορά που παρουσιάσθηκε στο κριτήριο, ακλόνητος και ακτινοβόλος, διακήρυξε την ορθόδοξο πίστη του. Οι Τούρκοι τον έριξαν από τις σκάλες, τον φυλάκισαν εκ νέου και τον υπέβαλαν σε φρικτότερα βασανιστήρια. Οι χριστιανοί της Χίου όταν πληροφορήθηκαν το γεγονός, άρχισαν να νηστεύουν και να προσεύχονται θερμά για να τον ενισχύσει ο Κύριος. Αφού κοινώνησε των αχράντων μυστηρίων, οδηγήθηκε στις 5 Ιουνίου 1801 στον τόπο της εκτέλεσης, όπου τον αποκεφάλισαν χαρίζοντας στην Εκκλησία ένα ακόμη καλλίνικο μάρτυρα.

Οσίου Θεοδώρου δουκός, του Ρώσου.

Εορτολόγιο

Απόλλων, Δωρόθεος, Δωροθέα, Δωροθέη, Δωρούλα, Δώρα, Πλούταρχος, Κύνθια, Κυνθία, Νίκανδρος, Νικανδρία, Νίκη

De Siris