Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

2 Ιουνίου Σαν Σήμερα


2 Ιουνίου Σαν Σήμερα

2 Ιουνίου 2004 - Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινά το μεγάλο της ταξίδι, στον κόσμο, που θα διαρκέσει 36 μέρες. Για πρώτη φορά θα φωτίσει 33 πόλεις, σε 27 χώρες και στις πέντε ηπείρους, πριν καταλήξει στις 13 Αυγούστου 2004 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Γεγονότα

455 - Οι Βάνδαλοι μπαίνουν στη Ρώμη και τη λεηλατούν για δύο εβδομάδες. Φεύγοντας παίρνουν μαζί τους μεγάλο μέρος των θησαυρών της πόλης καθώς και ομήρους, μεταξύ των οποίων την αυτοκράτειρα Λικινία Ευδοξία και τις κόρες της, Ευδοκία και Πλακίντια.

1823 - Κρήτες αγωνιστές νικούν τους Τούρκους στο στενό Κανδάνου Χανίων.

1825 - Ο Ελληνικός Επαναστατικός Στόλος υπό τον Μιαούλη νικά τον Τουρκικό στο λιμάνι της Σούδας.

1896 - Ο Γουλιέλμο Μαρκόνι παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.

1905 - Mετά τη δολοφονία του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Δημήτριος Ράλλης αναλαμβάνει την αρχηγία του δηλιγιαννικού κόμματος και σχηματίζει ξανά κυβέρνηση, που διατηρείται στην εξουσία έξι μήνες.

1912 - Ο Καρλ Λομλ ιδρύει τα κινηματογραφικά Γιουνιβέρσαλ Στούντιος.

1937 - Ηλεκτροκινείται ο σιδηρόδρομος Πειραιά - Κηφισιάς.

1953 - Πραγματοποιείται η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β' της Αγγλίας και η οποία είναι η πρώτη που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο.

1964 - Ο Γιάσερ Αραφάτ ιδρύει στην Ιερουσαλήμ την P.L.O. (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης).

1971 - Άγιαξ - ΠΑΟ 2-0 στον τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Wembley (5' Van Dick, 83' Καψής-αυτ.). Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου και ο ΠΑΟ έχει στις τάξεις του τον Μίμη Δομάζο, τον Αριστείδη Καμάρα, τον Τάκη Οικονομόπουλο και τον Αντώνη Αντωνιάδη, που ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ.

1979 - Στις ΗΠΑ, το τελικό πόρισμα σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι αναφέρει ότι επρόκειτο για συνωμοσία.

1985 - Μετά την τραγωδία του Χέιζελ, η UEFA αποκλείει επ' αόριστο όλες τις αγγλικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

1985 - Ο Ανδρέας Παπανδρέου κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά τις εκλογές.

1990 - Η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο League Cup νικώντας τον Ολυμπιακό με 3-2.

1992 - Την πρόταση της Πορτογαλικής Προεδρίας της Ε.Ε να ονομαστεί η Πρώην Γιουκολσβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) σε «Άνω» ή «Κάτω Μακεδονία» απορρίπτει η Ελλάδα.

1995 - Στην Κύπρο, αντιδράσεις προκαλεί έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου υπογραμμίζεται η θετική παρουσίαση της Τουρκίας ως προς στις προσπάθειες, που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού.

1997 - Ο Ντιέγκο Μαραντόνα κάνει το ντεμπούτο του στην τηλεόραση, όταν παρουσιάζει ένα αργεντίνικο chat show.

1997 - Ο Τίμοθι Μακ Βέι καταδικάζεται με τις κατηγορίες της δολοφονίας 15 ατόμων, της συνομωσίας και της συμμετοχής στην τρομοκρατική επίθεση σε ομοσπονδιακό κτήριο στην Οκλαχόμα το 1995

1999 - Mετά από 3 χρόνια ο Γιάννης Ιωαννίδης αναλαμβάνει πάλι προπονητής.

2004 - Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινά το μεγάλο της ταξίδι, στον κόσμο, που θα διαρκέσει 36 μέρες. Για πρώτη φορά θα φωτίσει 33 πόλεις, σε 27 χώρες και στις πέντε ηπείρους, πριν καταλήξει στις 13 Αυγούστου 2004 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Γεννήσεις

1740 - Μαρκήσιος ντε Σαντ, Γάλλος ευγενής και συγγραφέας

1743 - Αλεσάντρο Καλιόστρο, Σικελός περιηγητής και αποκρυφιστής

1840 - Τόμας Χάρντι, Βρετανός λογοτέχνης

1857 - Kαρλ Αδόλφος Γκγιελέρουπ, Δανός συγγραφέας και νομπελίστας

1904 - Τζόνι Βαϊσμίλερ, Αμερικανός κολυμβητής και ηθοποιός

1857 - Έντουαρντ Έλγκαρ, Βρετανός μουσουργός

1935 - Δημήτρης Κιτσίκης, Έλληνας τουρκολόγος

1940 - Κωνσταντίνος Β΄, τέως βασιλιάς της Ελλάδας

1941 - Στέισι Κιτς, Αμερικανός ηθοποιός και αφηγητής του Discovery Channel

1941 - Τσάρλι Γουάτς, Βρετανός μουσικός της ροκ και ντράμερ του συγκροτήματος Rolling Stones

Θάνατοι

828 - Νικηφόρος Α', πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1882 - Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι, Ιταλός επαναστάτης

1716 - Ογκάτα Κορίν, Ιάπωνας ζωγράφος

1961 - Τζορτζ Κάουφμαν, Αμερικανός δραματουργός, βραβευμένος δυο φορές το βραβείο Πούλιτζερ.

1969 - Ραντιβόι Κόρατς, Σέρβος καλαθοσφαιριστής, προς τιμήν του η FIBA δίνει το όνομά του στο ευρωπαϊκό κύπελλο, που θα ξεκινήσει το 1972.

1970 - Μπρους Μακ Λάρεν, Νεοζηλανδός οδηγός αγώνων, μηχανικός και κατασκευαστής αυτοκινήτων της Φόρμουλα 1

1979 - Σωκράτης Καραντινός, Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης

1984 - Γεώργιος Καζάσογλου, Έλληνας μουσουργός

1987 - Αντρέι Σεγκόβια, Ισπανός μουσικός

1991 - Αχμέντ Αρίφ, Τούρκος ποιητής Κουρδικής καταγωγής

Συναξαριστής

Νικηφόρου πατριάρχου Κων /πόλεως, του ομολογητού (†828). Ο άγιος Νικηφόρος, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον 8ο αι. Οι γονείς του Θεόδωρος και Ευδοκία άνηκαν σε αρχοντική και επίσημη κοινωνική τάξη και ήταν ευσεβείς και ενάρετοι άνθρωποι οι οποίοι γαλούχησαν τον γιο τους στον Χριστιανισμό. Η προσήλωση μάλιστα του πατέρα του στην ορθή πίστη, έγινε αιτία να διωχθεί και να εξορισθεί από τον εικονομάχο και δυσεβή αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ε`, τον Κοπρώνυμο. Προικισμένος με ιδιαίτερες πνευματικές ικανότητες, απέκτησε μεγάλη θεολογική και θύραθεν παιδεία. Γρήγορα όμως αποσύρθηκε σε ένα κτήμα του στον Βόσπορο, όπου αφοσιώθηκε στην άσκηση και τη μελέτη των Θείων Γραφών. Όμως ο αυτοκράτορας τον υποχρέωσε να αναλάβει τη διεύθυνση του μεγάλου πτωχοκομείου της Κωνσταντινουπόλεως. Όταν εκοιμήθη ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιος, ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Α`, υπέδειξε ως άξιο διάδοχό του τον Νικηφόρο. Όντως την Κυριακή του Πάσχα του 806 ανήλθε στον Πατριαρχικό Θρόνο. Θρόνος όμως που εκείνη την εποχή ισοδυναμούσε με Γολγοθά. Έδωσε σκληρούς αγώνες για την τιμή και την προσκύνηση των ιερών Εικόνων. Όταν όμως το 813 ανέβηκε στο θρόνο της Βασιλεύουσας, ο ασεβής Λέων Ε`, ο Αρμένιος, ξέσπασε μεγάλος και απηνής διωγμός κατά των εικονολατρών. Η αγέρωχη στάση και εμμονή του Νικηφόρου στην προστασία της Ορθοδοξίας, προκάλεσε την οργή του αυτοκράτορα, ο οποίος τον απομάκρυνε από τον πατριαρχικό θρόνο. Υπέστη πολλές ταλαιπωρίες και τελικά, ταλαιπωρημένος παρέδωσε στο δίκαιο μισθαποδότη Θεό το πνεύμα του στις 2 Ιουνίου 822

Ιερομάρτυρος Εράσμου, του εν Αχρίδι, και των δι` αυτού 20.000 πιστευσάντων Μαρτύρων.

Λεάνδρου μάρτυρος, του Ηπειρώτου.

Μεγαλομάρτυρος Ιωάννου, του Ρώσου.

Νεομαρτύρων Ιωάννου του Τραπεζουντίου (†1492), Δημητρίου του Φιλαδελφέως (†1679) και Κωνσταντίνου του εξ Αγαρηνών (†1819).

Οσίου Μαρίνου, του κατά κόσμον Βαάνη.

Εορτολόγιο

Μαρίνος, Νεφέλη, Νικηφόρος, Νικηφορία, Νικηφόρα, Νίκη.

De Siris