Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Teresa Stratas

Αναστασία Στρατάκη 

Η Τερέζα Στράτας (Αναστασία Στρατάκη) γεννήθηκε στις 26 Μαίου 1938, είναι παγκόσμιας φήμης υψίφωνος, ελληνικής καταγωγής. Γεννήθηκε στο Τορόντο από Κρητικούς γονείς, που πήγαν στον Καναδά μετανάστες και άνοιξαν στο Τορόντο εστιατόριο. Σπούδασε πιάνο και τραγούδι στο Βασιλικό Ωδείο του Τορόντο με την Ιρέν Γέσνερ. Πρωτοεμφανίστηκε σε καναδέζικους Ραδιοτηλεοπτικούς Σταθμούς και το 1958 στην Αμερικανική Τηλεόραση.

Πρωτοεμφανίστηκε σε σκηνή τον Οκτώβριο του 1958, στο Τορόντο Όπερα Φέστιβαλ ως Μιμί ("Μποέμ"). Τον επόμενο χρόνο κερδίζει το Α΄ βραβείο σε Διαγωνισμό της "Μετροπόλιταν" Ν. Υόρκης και προσλαμβάνεται εκεί για δεύτερους ρόλους. Όμως τον Νοέμβριο 1960 τραγουδάει μια καταπληκτική Μικαέλα ("Κάρμεν") κι αυτό της ανοίγει όλες τις Λυρικές Σκηνές του Κόσμου. Τον Μάρτιο του 1961 τραγουδάει στη "Μετροπόλιταν" Λιου ("Τουραντό") και τον Ιούνιο 1962 τραγουδάει στη Σκάλα του Μιλάνου (στην "Ατλαντίδα" του ντε Φάλλια). Το 1963 τραγουδάει στο Μπολσόι της Μόσχας και το 1965 είναι μια έξοχη Βιολέτα ("Τραβιάτα") στο Φεστιβάλ του Μονάχου.

Το 1966 καταπλήσσει το Παρίσι και το πρώην Δυτικό Βερολίνο. Στο μεταξύ η συνεργασία της με τη "Μετροπόλιταν" συνεχίζεται αδιατάρακτη και ερμηνεύει στη Ν. Υόρκη πολλούς και ποικίλους ρόλους (Νέντα στους "Παλιάτσους", Γκρέτελ στο "Χένσελ και Γκρέτελ", Τσο-τσο-σαν στη "Μαντάμ Μπαττερφλάυ", κ.ο.κ.).

Μετά το 1969 εμφανίζεται στο Ζάλτσμπουργκ ερμηνεύοντας ρόλους Μότσαρτ (Ντεσπίνα, Τσερλίνα, Σουζάνα). Ακολουθούν εμφανίσεις σε Βιέννη, Ρώμη, Ζυρίχη, Μόντρεαλ, Παρίσι, Μιλάνο, Βοστώνη, Ν. Υόρκη, κ.λπ. Το 1973 τραγουδάει στο Ζάλτσμπουργκ "Γάμους του Φίγκαρο" με μαέστρο τον φον Κάραγιαν. Το 1974 τραγουδάει στη "ΜΕΤ" μια ονειρώδη Δυσδεμόνα (με "Οθέλλο" τον Τζων Βίκερς).

Το 1975 εγκαινιάζει τη «σαιζόν» στο Μόναχο με "Μποέμ". Το 1976 τραγουδάει στο Κόβεν(τ) Γκάρντεν "Γάμους του Φίγκαρο". Βρίσκει τρόπους και διαπρέπει σέ ό,τι κι αν τραγουδήσει (και έχει τραγουδήσει δεκάδες απαιτητικούς ρόλους κάθε μεγέθους και φωνητικής «γκάμας»: Δρούσιλα στη "Στέψη της Ποππαίας", "Αριάδνη στη Νάξο", Λορέτα στον "Τζιάννι Σκίκκι", Μαρία στον "Βότσεκ", "Σαλώμη", κ.ο.κ. Ειδικά τη "Σαλώμη" (στην οποία υπήρξε μοναδική) τη γύρισε κινηματογραφική ταινία με μαέστρο τον "σπεσιαλίστα" Καρλ Μπαιμ. Επίσης, τραγούδησε τη "Λούλου" του Άλμπαν Μπεργκ στην παγκόσμια Πρώτη του (ολοκληρωμένου) έργου (Παρίσι 1979).

Στην Ελλάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη "Ναυσικά" της Πέγκυ Χικς (Ηρώδειο, Φεστιβάλ Αθηνών 1961) ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο. Η δισκογραφία της είναι πλουσιότατη.

De Siris