Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Γεράσιμος Βασιλόπουλος


Γεράσιμος Βασιλόπουλος

Ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1917, σε ένα ορεινό χωριό της Ηλείας, την Κερτίζα, του πρώην Δήμου Δίβρης (Λαμπείας) και η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά στις 21 Μαΐου του 2006, στις 3 τα ξημερώματα, σε ηλικία 89 ετών. Άνθρωπος κουρασμένος, δουλεμένος, μέσα από κακουχίες, στερήσεις. Μικρό τσοπανόπουλο στα Λάμπεια Όρη της ορεινής Ηλείας γυρνούσε με το κοπάδι του στην Κερτίζα, στην Κρυόβρυση, στη Δίβρη, στα Τσίπιανα και κάποια μέρα τον χτύπησε στο κεφάλι ένα κριάρι και του άφησε εμφανές σημάδι για όλη του τη ζωή. Έλεγε ο κυρ Γεράσιμος πως το κριάρι και ο βουνίσιος αέρας του έφεραν γούρι... Και όντως δημιούργησε μία αυτοκρατορία στον χώρο του Λιανεμπορίου στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια: "ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, και του πουλιού το γάλα". Πανέξυπνος, με όραμα, με αισιοδοξία, με στόχο δημιούργησε αυτό που τουλάχιστον για την ελίτ της Ελληνικής Κοινωνίας αποτελεί εξάρτηση.

Ήταν το τέταρτο από τα επτά παιδιά μιας οικογένειας που ζούσε από τη γη, και από τις ελιές, χωρίς να πάψει ούτε στιγμή να εργάζεται από την ηλικία των 13 ετών, όταν άφησε το χωριό και ήρθε στην Aθήνα, συνεχίζοντας να μορφώνεται σε νυχτερινό σχολείο. Kοντά του ήρθαν και δύο από τα αδέλφια του, ο Γιώργος και ο Χαράλαμπος, και με σκληρή εργασία κατάφεραν, το 1939, να αγοράσουν το μικρό τυχερό κατάστημα τροφίμων της οδού Bουλής 29, που το ανακαίνισαν και έβαλαν την επιγραφή, που έμελλε να γίνει διάσημη - «Aφοι Bασιλόπουλοι». Το 1950 τα αδέλφια αγοράζουν το κατάστημα τροφίμων της Σταδίου 19, δίπλα στο «Aττικόν». Το ιστορικό αυτό κατάστημα Delicatessen αφήνει εποχή! Γίνεται ο επίσημος προμηθευτής του Παλατιού, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της Βασίλισσας Φρειδερίκης και λατρεύεται από τους Αθηναίους, οι οποίοι βρίσκουν ευρωπαϊκά προϊόντα ανώτερης ποιότητας. Την τριετία 1951 - 53 για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι Βασιλόπουλοι έφεραν τα προϊόντα της Uncle Ben's, Colgate, Quaker, Campbell's, Knorr, Kellogg's, Tide κ.λπ.

Το 1967 ο Γεράσιμος και ο Χαράλαμπος Βασιλόπουλος ιδρύουν την ΑΒ Αφοί Βασιλόπουλοι ΕΠΕ και στις 17 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους γίνεται η έναρξη της Αυτοκρατορίας. Ανοίγει το κατάστημα στο ΦΑΡΟ ΨΥΧΙΚΟΥ, το οποίο θεωρείται το πιο σύγχρονο και πρωτοποριακό σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Έκτοτε, η εταιρεία αναπτύσσεται ταχύτατα. Το 1990 εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την ίδια χρονιά ανοίγει το κατάστημα Mega Ελληνικού, που βραβεύεται ως το καλύτερο και πιο ολοκληρωμένο Σούπερ Μάρκετ της Ευρώπης από το Διεθνή Οργανισμό Λιανεμπορίου (A.I.D.A.). Το 1992 ο Γεράσιμος Βασιλόπουλος προβλέποντας τις παγκόσμιες τάσεις, μεταβιβάζει την πλειονότητα των μετοχών της ΑΒ Βασιλόπουλος στον Βελγικό πολυεθνικό όμιλο Delhaize-le Lion, διασφαλίζοντας την επέκταση της εταιρείας, ενώ κρατάει για τον εαυτό του το πρώτο του μαγαζί στην οδό Σταδίου. Το 1995, αποσύρθηκε από την θέση του Προέδρου του Δ.Σ. όχι βέβαια για να «παροπλιστεί» αλλά για να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο: Τον ίδιο χρόνο (μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων του), αξιοποιώντας τον χρόνο και την δύναμη που είχε αποκτήσει με το σπαθί του στο εμπόριο των τροφίμων, ίδρυσε μαζί με άλλους Έλληνες, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα «Τράπεζα Τροφίμων» με αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση της πείνας – ήδη η «Τράπεζα Τροφίμων» προσφέρει έκτοτε τροφή σε χιλιάδες άπορους με τρόφιμα. Η εταιρεία σήμερα απασχολεί περί τους 10.000 εργαζομένους και είναι η 4η μεγαλύτερη εμπορικής επιχείρηση της Ελλάδας.

Πολλά τα επίθετα που χαρακτηρίζουν τον Γεράσιμο Bασιλόπουλο, τον άνθρωπο και τον επιχειρηματία που πήρε από τα χέρια τού ΒΑΣΙΛΙΑ ΑΛΒΕΡΤΟΥ του ΒΕΛΓΙΟΥ το 1991 το βραβείο Mercurius, ως ο καλύτερος επιχειρηματίας του κλάδου τροφίμων. Eργατικός, διορατικός, προοδευτικός, εύστροφος, με μυαλό που γεννούσε ιδέες, έβλεπε το παρόν και προέβλεπε το μέλλον, έφερε στην Eλλάδα τον θεσμό των πολυκαταστημάτων - super market. Aρνήθηκε τον όρο «μπακάλικο», ήθελε να υπάρχουν τα πάντα σε αφθονία και με μεγάλη ποικιλία, και αυτό αποδίδει το θρυλικό σύνθημα «και του πουλιού το γάλα»!

H αγάπη του για τη φύση τον έκανε να δημιουργήσει το δικό του υποδειγματικό αγρόκτημα στη Λάκκα Σπέλλα στην Aττική. Mετά τη λειτουργία των εγκαινείων του αγροκτήματος από τον φίλο του Οικουμενικό Πατριάρχη, σίμωναν τα κοπάδια από πρόβατα και γίδια και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρωτοστατούσε γελώντας ευφρόσυνα στον Aγιασμό. Διπλωμάτες, φίλοι και όλο το προσωπικό μετά τη λειτουργία το 'ριχναν και στο φαγοπότι κάτω από τη σκιά των πεύκων! Kαι σαν άνθρωπος που πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια με τον πόλεμο, την κατοχή και τον αγώνα για την επιβίωση να κάνει το παιδί να γίνεται άντρας, χωρίς τις ανησυχίες της εφηβείας και τις ανασφάλειες των σημερινών νέων, ο Γεράσιμος Bασιλόπουλος δεν ξέχασε ποτέ τον συνάνθρωπό του. Για την κοινωνική του προσφορά και για το έργο του Iδρύματος «Tράπεζα Tροφίμων για την καταπολέμηση της πείνας» βραβεύτηκε πολλές φορές. Tο 2003 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος του απένειμε τον Xρυσό Σταυρό του Tάγματος του Φοίνικος, ενώ έχει τιμηθεί από τον πρώην δήμαρχο Aθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο για την κοινωνική του προσφορά στην πόλη και τη στήριξη των αστέγων. Aπλός και λιτός στη ζωή του, καλός οικογενειάρχης, σύντροφος ευγενικός και στοργικός για την κ. Nανά Bασιλοπούλου, πάντα καλοντυμένος και φιλοπρόοδος, διάβαζε την «Kαθημερινή». Πάνω απ' όλα ήταν ο φίλος στις δύσκολες στιγμές, ευεργέτης χαμηλών τόνων με σιωπηλή κοινωνική προσφορά. Eχει αναστηλώσει τρεις εκκλησίες στην Πόλη, και ο τίτλος που τον χαροποίησε είναι αυτός του "Aρχοντος Oρφανοτρόφου" ΟΦΦΙΚΙΑΛΩΝ που του απένειμε ο Oικουμενικός Πατριάρχης Bαρθολομαίος.


De Siris