Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Νικηφόρος Ρώτας


Νικηφόρος Ρώτας

Ο Νικηφόρος Ρώτας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Μαΐου 1929 και πέθανε στις 17 Νοεμβρίου 2004. Ήταν διακεκριμένος σύγχρονος συνθέτης, γιος του Βασίλη Ρώτα.

Παρακολούθησε τον πατέρα του σε όλες τις σκηνικές και καλλιτεχνικές του περιπέτειες (στο βουνό και στην πόλη) παίζοντας φλάουτο με ράμφος (που είχε μάθει μόνος του). Υπήρξε μαθητής του Μίνωα Δούνια (Κολλέγιο Αθηνών) και του Σίμωνα Καρά ("Θεατρικό Σπουδαστήριο").

Ύστερα από σύντομη μαθητεία στο Ωδείο Αθηνών (1947) συνέχισε να μελετάει σύνθεση μόνος του και να εξασκείται στο φλάουτο με ράμφος και στο όμποε. Το 1956 πήγε στην Ακαδημία της Βιέννης και σπούδασε όμποε με τον Χανς Χανταμόφσκυ και σύνθεση με τον Καρλ Σίσκε.

Απεφοίτησε το 1961 με δίπλωμα σύνθεσης και ειδικό βραβείο σπουδών. Eπέστρεψε στην Ελλάδα το 1962 και ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και τη μουσική σύνθεση (για το Θέατρο, τον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση) υφιστάμενος όλους τους λόγω φρονημάτων εξυπακουόμενους αποκλεισμούς.

Εργάστηκε ως μουσικός υπεύθυνος στον "Ελληνικό Οργανισμό Ορχηστρικής Εκπαιδεύσεως" της Κούλας Πράτσικα (1963-66), στη Σχολή χορού της Μάγιας Σοφού (1969, 1974-77), στα "Χορικά" της Ζ. Νικολούδη και του Οργανισμού "Λόγος-Μουσική-Κίνηση" (1966-70, με περιοδείες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ιαπωνία).

Στο διάστημα 1972-79 έδωσε σειρές διαλέξεων στη ΧΕΝ της Αθήνας, ενώ το 1982 ιδρύθηκε από φίλους και θαυμαστές του η Εταιρεία "Μουσική Τέχνη", με σκοπό τη διάδοση και δισκογράφηση του έργου του (δίσκοι LP: "Τραγούδια Καφάφη-Αντιφωνίες" 1974, "Κολοκοτρώνης" 1976, "Χορικά 1", "Χορικά 2", "Χορικά 3" 1978, "Σονάτα για βιολί", "Τρίο για βιολί, τσέλο, πιάνο" 1984). Στο διάστημα 1989-91 ήταν καλλιτεχνικός δ/ντής του Ωδείου Αργυρούπολης. Είναι μέλος της ΕΕΜ, της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Μουσουργών καθώς και πολλών άλλων Συλλόγων και Φορέων.

Ως μουσικός δημιουργός γράφει σε προσωπικό ιδίωμα, που συνδυάζει βαθιά κατάρτιση στη «δυτική» τεχνική σύνθεσης, με έντονα ρυθμικά-μελωδικά ελλ. στοιχεία και ισχυρές δόσεις χιούμορ. Σε πολλά έργα του χρησιμοποιεί ηλεκτρονική μουσική, μικτά μέσα και γραφικές σημειογραφίες (χωρίς όμως να εντάσσεται σε συγκεκριμένη "σχολή" ή "ρεύμα").

Στους μαθητές του και οι Λεωνίδας Κανάρης, Γιαννης Αντωνόπουλος, κ.ά. Τον Απρίλιο του 1992 το ΚΣΥΜΕ διοργάνωσε στην Εθνική Πινακοθήκη ένα εβδομαδιαίο Αφιέρωμα στον Ν. Ρώτα, με παρουσίαση έργων του, διαλέξεις και κυκλοφορία σχετικού εντύπου.

De Siris