Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Sir Edward Codrington


Εδουάρδος Κόδριγκτον 

Ο σερ Εδουάρδος Κόδριγκτον, Άγγλος αντιναύαρχος, γεννήθηκε στις 27 Απριλίου1770 και πέθανε στις 28 Απριλίου 1851. Διακρίθηκε στην περίφημη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ, ως κυβερνήτης του πολεμικού πλοίου "Ωρίων", υπό τις διαταγές του ναυάρχου Νέλσωνα και, στη συνέχεια, διακρίθηκε στις βρετανικές ναυτικές επιχειρήσεις ενάντια στην Αμερική.

Το 1825 έγινε αντιναύαρχος και διορίστηκε διοικητής του αγγλικού στόλου στη Μεσόγειο. Στη συνθήκη της 6ης Ιουλίου 1827 αποφασίστηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις, Αγγλία, Ρωσία και Γαλλία, ανακωχή ανάμεσα στους Έλληνες και Τούρκους και ο ίδιος διατάχτηκε να συνεργαστεί με τους Δεριγνί, αρχηγό του γαλλικού στόλου, και Χέυδεν, αρχηγό του ρωσικού στόλου, για να επιβάλουν τις αποφάσεις. Ως αρχαιότερος όλων, ανέλαβε την αρχηγία του συμμαχικού στόλου και ανάγκασε τον Ιμπραήμ, αρχηγό του τουρκοαιγυπτιακού στόλου που αγκυροβολούσε στην Πύλο, να κάνει ανακωχή.

Καθώς ο Ιμπραήμ παραβίασε τη συμφωνία του έστειλε ένα σημαιοφόρο για να διαμαρτυρηθεί. Οι Τουρκοαιγύπτιοι σκότωσαν τον απεσταλμένο και αυτό έγινε αφορμή της μεγάλης θαλάσσιας σύγκρουσης, της γνωστής ως ναυμαχίας του Ναβαρίνου, όπου νικήθηκε και καταστράφηκε ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος.

Μετά απ` αυτό, απέσπασε από το Μεχμέτ Αλή, πατέρα του Ιμπραήμ, τη συνθήκη της Αλεξάνδρειας, που υποχρέωνε τον αιγυπτιακό στρατό να φύγει από την Πελοπόννησο. Τα κατορθώματα του τον έκαναν πασίγνωστο στην Ευρώπη, προκάλεσαν όμως τη δυσαρέσκεια του αγγλικού υπουργείου, που τον κατηγόρησε ότι παραβίασε τις οδηγίες του και τον ανακάλεσε από τη θέση, όμως στη συνέχεια δικαιώθηκε, αποκαταστάθηκε και προάχθηκε σε ναύαρχο.

Αργότερα οι "Σημειώσεις", που συνέγραψε για να αποδείξει την αθωότητά του σχετικά με τις ενέργειες του στη ναυμαχία του Ναβαρίνου, δημοσιεύτηκαν από την κόρη του, στα "Απομνημονεύματά" του.

De Siris