Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Κωνσταντίνος Σπανούδης


Κωνσταντίνος Σπανούδης

Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης γεννήθηκε στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης το 1871 και πέθανε στις 24 Απριλίου 1941 στην Αθήνα. Ήταν εκ των ιδρυτών και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ. Ηταν παντρεμένος με την μουσικολόγο Σοφία Σπανούδη και είχαν μια κόρη την Αθηνά.

Υπήρξε στην Κωνσταντινούπολη απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών στη Σορβόνη ενώ ασχολήθηκε και με τη βυζαντινή τέχνη στη Ραβένα. Στην Κωνσταντινούπολη εξέδωσε την εφημερίδα Πρόοδος ενώ συμμετείχε και στις δραστηριότητες της Ελληνικής Πολιτικής Οργανώσεως Κωνσταντινουπόλεως.

Στη συνέχεια ο Σπανούδης συνδέθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο συμμετέχοντας στο κίνημα της Εθνικής Αμύνης και μετά το 1922, όταν έφυγε κυνηγημένος σαν ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των Τούρκων, εκτός από τη συμμετοχή του στα διοικητικά της Ενωσης, δραστηριοποιήθηκε και πάλι στον χώρο του Τύπου εκδίδοντας την ημερήσια εφημερίδα Εθνικός Αγών.

Στην Α.Ε.Κ. κατείχε τη θέση του προέδρου έως το 1932, οπότε εκλέχθηκε βουλευτής των Φιλελευθέρων και αποσύρθηκε τυπικά από τη διοίκηση. Αφησε την τελευταία του πνοή στις 24 Απριλίου 1941, λίγες ώρες πριν οι Γερμανοί μπουν στην Αθήνα.

De Siris