Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Σωτήρης Νίνης


Σωτήρης Νίνης

Ο Σωτήρης Νίνης είναι ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού. Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1990 στη Χειμάρρα της Αλβανίας. Έχει ύψος 1,73 και αγωνίζεται στη θέση του μέσου. Ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες του Απόλλωνα Σμύρνης και συνέχισε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Το 2008 ο Νίνης εντάχθηκε στη λίστα του ισπανικού περιοδικού «Don Balon», με τους εκατό πιο ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές του κόσμου.

Επαγγελματική Καριέρα

Τον Δεκέμβριο του 2006, μετά από υπόδειξη του προπονητή του Παναθηναϊκού Βίκτορ Μουνιόθ στη διοίκηση της ομάδας, ο Νίνης υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα. Είναι από τους νεότερους ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό σε επίσημο αγώνα και αυτό έγινε στις 7 Ιανουαρίου 2007, στη νίκη εναντίον του Αιγάλεω με σκορ 1-0, σε ηλικία 16 ετών και 9 μηνών, αφήνοντας από την πρώτη του εμφάνιση πολύ καλές εντυπώσεις.

Σκόραρε το πρώτο του γκολ στον αγώνα κόντρα στον Πανιώνιο στις 27 Ιανουαρίου 2007 και έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που βάζει γκολ στο πρωτάθλημα της Α' εθνικής - σε ηλικία 16 ετών, 9 μηνών και 24 ημερών - μετά τον Θωμά Μαύρο του Πανιωνίου. Ταυτόχρονα έγινε ο νεότερος παίκτης που έχει σκοράρει με την ομάδα του Παναθηναϊκού.

Στις 18 Φεβρουαρίου του 2007 έγινε και ο νεότερος παίκτης που έχει σκοράρει σε ντέρμπι, βάζοντας γκολ στον αγώνα μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, το οποίο έληξε 4-1 υπέρ του Παναθηναϊκού και στο οποίο ο Νίνης ψηφίστηκε πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα.

Στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου ψηφίστηκε καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής, από τους συναδέλφους του στον ΠΣΑΠ.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2007 υποβλήθηκε σε επέμβαση στους κοιλιακούς στη Γερμανία και αποφασίστηκε να παραμείνει εκτός γηπέδων για επτά εβδομάδες μέχρι να αποθεραπευτεί.

Eπέστρεψε αισίως στα γήπεδα δίχως να χάσει τη φόρμα του και συνεχίζοντας να αποδίδει πολύ καλό ποδόσφαιρο.

Η καριέρα του γνωρίζει μεγάλη άνθιση και πολλές ομάδες μεγάλης κλάσης έχουν εκφράσει το μεγάλο τους ενδιαφέρον για τον νεαρό μέσο του τριφυλλιού: όπως η Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ απο την Αγγλία όπως και ομάδες απο την Ιταλία που προσφέρουν πρωτοφανή, για τόσο νεαρό και δη ΄Ελληνα παίχτη που φτάνουν τα 10 εκατομμύρια Ευρώ.

Το ενδιαφέρον των ομάδων αυτών προήλθε από την πολύ καλή χρονιά (2009-2010) που πέρασε και έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις ειδικά στους αγώνες του Παναθηναικού ενάντια της AC Roma (Φεβρουάριος 2010) για το europa league όπου στο δεύτερο κατα σειρά αγώνα έκανε καταπληκτική εμφάνηση με 1 κερδισμένο πέναλτι, μία ασσίστ και ένα γκολ και φυσικά ψηφίστηκε man of the match.


Τον Ιανουάριο του 2012 κάνει γνωστό και επίσημα πλέον πως από το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς θα συνεχίσει την καριέρα του σε σύλογο του εξωτερικού. Δύο μήνες αργότερα γίνεται γνωστή από τον Τύπο η συμφωνία του για τριετές συμβόλαιο με την ιταλική Πάρμα. Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του θα λάβει ως χρηματικό αντίτιμο τα "τροφεία" του παίκτη, καθώς πρόκειται για προϊόν των "πράσινων" ακαδημιών της Παιανίας, που ανέρχονται κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Στον τελευταίο του αγώνα με την φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος, πραγματοποιεί την καλύτερή του εμφάνιση της χρονιάς, χωρίς ωστόσο να πετύχει κάποιο τέρμα, με τον κόσμο να τον αποθεώνει κατά την αλλαγή του προς το τέλος του αγώνα με τον Γιώργο Καραγκούνη, με τον παίκτη, εμφανώς συγκινημένο, να ανταποδίδει το χειροκρότημα.

Εθνική Ομάδα

Το Μάρτιο του 2007 κλήθηκε στην Εθνική Ελπίδων. Το ντεμπούτο του το πραγματοποίησε στις 27 Μαρτίου στον αγώνα των Ελπίδων κόντρα στη Δανία. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους κατάκτησε το αργύρο μετάλλιο με την εθνική ομάδα των ελπίδων γεγονός που έκανε τον προπονητή της ανδρικής εθνικής ομάδας Ότο Ρεχάγκελ να τον καλέσει στην εθνική ελλάδος ένα χρόνο αργότερα.

Το Μάιο του 2008 κλήθηκε να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών. Η πρώτη του συμμετοχή ήταν σε φιλικό αγώνα με την Κύπρο στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο στις 19 Μαΐου 2008. Σκόραρε για πρώτη φορά φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο στον ίδιο αγώνα εναντίον της Κύπρου και έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Ομάδας, σε ηλικία 18 χρονών και 40 ημερών.


Τον Μάιο του 2012 γίνεται γνωστό από τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Ελλάδας Φερνάντο Σάντος πως το καλοκαίρι θα είναι ένας από τους 23 διεθνείς που θα ταξιδέψουν στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας για το Euro 2012.

De Siris