Τρίτη 3 Απριλίου 2012

3 Απριλίου Σαν Σήμερα


3 Απριλίου Σαν Σήμερα

3 Απριλίου 1996 - Ο Παναθηναϊκός κερδίζει τον Άγιαξ με 1-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ και σταματάει ένα σερί 189 αήττητων αγώνων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στη ρεβάνς θα χάσει με 3-0 και θα αποκλειστεί από τον τελικό του Champions League.

Γεγονότα

1821 - Επαναστατούν οι Σπέτσες.

1860 - Το θρυλικό «Πόνυ Εξπρές» ξεκινά τη διανομή αλληλογραφίας από το Σεντ Τζόζεφ του Μιζούρι μέχρι το Σακραμέντο της Καλιφόρνια, καλύπτοντας μία απόσταση 3.200 χιλιομέτρων με άλογα μέσα σε δέκα ημέρες, από τρεις εβδομάδες που χρειαζόταν πριν.

1882 - Ο Τζέσε Τζέιμς, ο περιβόητος Αμερικανός ληστής τραπεζών και τρένων, σκοτώνεται από μέλος της συμμορίας του για να κερδίσει τα λεφτά της επικήρυξης.

1922 - Στην ΕΣΣΔ ο Λένιν διορίζει τον Ιωσήφ Στάλιν γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος.

1928 - Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών.

1948 - Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, υπογράφει το Σχέδιο Μάρσαλ, σύμφωνα με το οποίο παρέχεται οικονομική βοήθεια σε χώρες της Ευρώπης ύψους 13 δις δολαρίων, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τη ζώνη εμπορίου των ΗΠΑ. Από το σχέδιο εξαιρέθηκαν οι χώρες του «Σιδηρού Παραπετάσματος».

1956 - Ο Έλβις Πρίσλεϊ τραγουδάει το Heartbreak Hotel, στο Σόου του Μίλτον Μπερλ, το οποίο παρακολούθησε το 25% του αμερικανικού πληθυσμού. Δύο εβδομάδες αργότερα, το τραγούδι αυτό γίνεται η πρώτη Νο 1 επιτυχία του «Βασιλιά».

1958 - Ο Φιντέλ Κάστρο και οι σύντροφοί του αρχίζουν την τελική τους επίθεση στην Αβάνα.

1959 - Οι άνεργοι στα αστικά κέντρα της Ελλάδας φτάνουν τους 110.000.

1962 - Η Αμερικανική Αεροπορία ανακοινώνει την πρώτη τηλεοπτική δορυφορική εκπομπή.

1963 - Ανοίγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Τράπεζα Επενδύσεων.

1972 - Ο διάσημος ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν επιστρέφει στις ΗΠΑ μετά από απουσία 20 ετών.

1989 - Κλείνει η μέχρι πριν λίγο καιρό ελεγχόμενη από τη Γραμμή του Κοσκωτά απογευματινή εφημερίδα Βραδυνή.

1990 - Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα.

1991 - Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. εγκρίνει ψήφισμα για τον τερματισμό του Πολέμου στον Κόλπο, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1990, όταν ιρακινές δυνάμεις εισέβαλαν στο Κουβέιτ.

1992 - Δημοσιεύεται η έκθεση Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στη βόρεια Κύπρο, η οποία συντάχθηκε το 1983 και έκανε λόγο για στέρηση της ελευθερίας πολλών Κυπρίων και απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με την τύχη κάποιων άλλων.

1996 - Ο Παναθηναϊκός κερδίζει τον Άγιαξ με 1-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ και σταματάει ένα σερί 189 αήττητων αγώνων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στη ρεβάνς θα χάσει με 3-0 και θα αποκλειστεί από τον τελικό του Champions League.

1997 - Ο Άρης κατακτά το Κύπελλο Κόρατς νικώντας την Τόφας Μπούρσα στην Τουρκία με 70-88.

1997 - Στην Αλβανία έξι άτομα σκοτώνονται σε επεισόδια, ενώ τόσο το ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο όσο και η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα δέχονται επιθέσεις από ενόπλους.

2003 - Από ισχυρή έκρηξη στα «Σωληνουργεία Κορίνθου», έξι εργάτες χάνουν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίζονται.

Γεννήσεις

1367 - Ερρίκος Δ', βασιλιάς της Αγγλίας

1770 - Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Έλληνας στρατηγός και ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης

1912 - Γρηγόρης Λαμπράκης, Έλληνας γιατρός, αθλητής και πολιτικός. 

1924 - Ντόρις Ντέι, Αμερικανίδα ηθοποιός & τραγουδίστρια

1924 - Μάρλον Μπράντο, Αμερικανός ηθοποιός

1930 - Χέλμουτ Κολ, καγκελάριος της Γερμανίας

1958 - Άλεκ Μπάλντουιν, Αμερικανός ηθοποιός

1961 - Έντι Μέρφι, Αμερικανός κωμικός

1961 - Μιχάλης Ρακιντζής , Έλληνας τραγουδοποιός και τραγουδιστής

1985 - Λεόνα Λιούις, τραγουδίστρια

1990 - Σωτήρης Νίνης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1876 - Σίμων Σίνας, βιεννέζος βαρόνος και μέγας ευεργέτης.

1879 - Γιοχάνες Μπραμς, Γερμανός μουσικοσυνθέτης

1931 - Αντρέ Μισελέν, Γάλλος κατασκευαστής ελαστικών

1932 - Βίλχελμ Όστβαλντ, Γερμανός χημικός, βραβείο Νόμπελ 1909

1939 - Σπυρίδων Μερκούρης, πρώην δήμαρχος Αθηναίων

1950 - Κουρτ Βάιλ, Γερμανός συνθέτης

1962 - Μανώλης Καλομοίρης, Έλληνας μουσικοσυνθέτης

1991 - Γκράχαμ Γκριν, Βρετανός συγγραφέας

2009 - Νίκος Αντωνάκος, σκηνοθέτης, κριτικός και συνδικαλιστής του ΚΚΕ.

2012 - Χρήστος Πάρλας, Έλληνας ηθοποιός. 

Συναξαριστής

Νικήτα του ομολογητού, ηγουμένου της μονής Μηδικίου (†824), O όσιος Νικήτας καταγόταν από την Καισαρεία της Βιθυνίας και έζησε τον 8ο αι. Βρέφος ακόμη έμεινε ορφανός από μητέρα και την ανατροφή την ανέλαβαν η ενάρετος γιαγιά του και ο ευσεβής Φιλάρετος, ο πατέρας του ο οποίος ανέθεσε από πολύ ενωρίς την εκπαίδευσή του σε κάποιο κληρικό φημισμένο για τις παιδαγωγικές και πνευματικές του αρετές. Έτσι ο νεαρός Νικήτας απόκτησε αξιόλογη κοσμική και πνευματική παιδεία. Σε νεαρή ηλικία αποσύρθηκε στην περίφημη Μονή του Μηδικίου, όπου γρήγορα, για τις πολλές του αρετές, κατέκτησε την αγάπη και την εκτίμηση όλων των αδελφών της Ι. Μονής, οι οποίοι μετά το θάνατο του ηγούμενου της Μονής, Νικηφόρου, τον εξέλεξαν ηγούμενο. Στη νέα του θέση, απέδειξε την ανύστακτη μέριμνά του για πνευματική πρόοδο των αδελφών της Μονής και αποδύθηκε σε σκληρούς αγώνες κατά των δυσεβών εικονομάχων. Για το λόγο αυτό απομακρύνθηκε βίαια από το μοναστήρι του και υπέστη διάφορες φυλακίσεις και εξορίες. Όλες όμως αυτές οι κακουχίες δυνάμωναν το φρόνημά του και την πίστη του. Τελικά εγκαταστάθηκε σε κάποιο ερημικό μετόχι στο βόρεια της Κωνσταντινούπολης. Εκεί ο περίφημος αυτός Ομολογητής παρέδωσε ειρηνικά την αγία του ψυχή στον Δημιουργό του

Ιωσήφ του υμνογράφου (†833). O όσιος Ιωσήφ γεννήθηκε στη Σικελία από ενάρετους γονείς, τον Πλουτίνο και την Αγάθη. Μετά το θάνατο του πατέρα του αποσύρθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου εκάρη μοναχός και στη συνέχεια χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Διακρίθηκε για την καλλιγραφική του γραφή και την σύνθεση περιώνυμων εκκλησιαστικών ύμνων. Αργότερα μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου επειδή αντέδρασε στο διατάγματα των εικονομάχων εκδιώχθηκε στη Ρώμη. Αργότερα επανήλθε στη Κωνσταντινούπολη και εκοιμήθη σε βαθύ γήρας το 842.

Μαρτύρων Βιθυνίου, Γλαύκου, Δίου και Ελπιδοφόρου.

Νεομαρτύρος Παύλου του Ρώσου, του απελεύθερου (†1683).

Οσίου Ιλλυριού.

Εορτολόγιο

Ιλλύριος, Ιλλυρία, Λύρος, Λύρα

De Siris