Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

2 Απριλίου Σαν Σήμερα


2 Απριλίου Σαν Σήμερα

2 Απριλίου 1982 - Η Αργεντινή καταλαμβάνει τις Μαλβίνες Νήσους, που τις θεωρεί δικές της, ενώ τα ίδια νησιά με το όνομα Φόκλαντς ανήκουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Γεγονότα

1453 - Ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής ξεκινά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

1513 - Ο Χουάν Πόνσε ντε Λεόν γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που πατάει το πόδι του στη Φλόριντα.

1800 - Πρεμιέρα της 1ης Συμφωνίας του Μπετόβεν στη Βιέννη.

1801 - Βάζοντας το μονοκιάλι στο τυφλό του μάτι, ο Οράτιος Νέλσον δηλώνει ότι «δεν βλέπει» το σήμα του ναυάρχου του για υποχώρηση, συνεχίζει τη ναυμαχία και καταστρέφει τον στόλο της Δανίας, έξω από την Κοπεγχάγη.

1827 - Ενώ οι Τούρκοι πολιορκούν την ακρόπολη της Αθήνας και ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ λεηλατεί την Πελοπόννησο, η 3η εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα εκλέγει τον Ιωάννη Καποδίστρια κυβερνήτη της Ελλάδας.

1860 - Συγκροτείται στο Τορίνο η πρώτη Βουλή της ενιαίας Ιταλίας.

1902 - Η πρώτη ποδοσφαιρική τραγωδία. Κατά τη διάρκεια του αγώνα Σκωτίας - Αγγλίας στο Άιμπροξ Παρκ της Γλασκόβης, υποχωρεί μια ολόκληρη πτέρυγα της κερκίδας, λόγω υπεράριθμων θεατών, με απολογισμό 25 νεκρούς και 168 τραυματίες

1930 - Ο Χαϊλέ Σελασιέ ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Αιθιοπίας.

1933 - Στην Ελλάδα, σχεδιάζεται η κατάργηση του σώματος της Γερουσίας.

1943 - Στη Γερμανία, αεροσκάφη της ΡΑΦ βομβαρδίζουν το κέντρο του Βερολίνου.

1966 - Καθιερώνεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

1972 - Ο Τσάρλι Τσάπλιν επισκέπτεται τις ΗΠΑ για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του '50, όταν είχε χαρακτηρισθεί κομμουνιστής από την επιτροπή αντιαμερικανικών ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι.

1982 - Η Αργεντινή καταλαμβάνει τις Μαλβίνες Νήσους, που τις θεωρεί δικές της, ενώ τα ίδια νησιά με το όνομα Φόκλαντς ανήκουν στη Μεγάλη Βρετανία.

1985 - Η τρομοκρατική οργάνωση "Αντικρατική Πάλη" αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονίας του εισαγγελέα Γιώργου Θεφανόπουλου.

1986 - Έκρηξη βόμβας σε αεροσκάφος της TWA, ενώ πετά πάνω από το Άργος έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων επιβατών και τον τραυματισμό πέντε. Τη βόμβα είχε τοποθετήσει η αραβική τρομοκρατική οργάνωση του Αμπού Νιντάλ.

1989 - Ο Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ φτάνει στην Αβάνα της Κούβας για να συναντήσει τον Φιντέλ Κάστρο σε μια προσπάθεια να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δυο χωρών.

1990 - Η ΕΥΔΑΠ αποφασίζει να προχωρήσει σε διπλασιασμό της τιμής του νερού προκειμένου να υπάρξει μείωση στην κατανάλωση, καθώς υπάρχουν προβλήματα λειψυδρίας.

1992 - Παραιτείται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντίθ Κρεσόν. Δεν πρόλαβε να συμπληρώσει χρόνο στο πόστο αυτό.

1992 - Ο αρχηγός της Μαφίας Τζον Γκότι, γνωστός με το ψευδώνυμο «Τέφλον Ντον», οδηγείται για πρώτη φορά στις φυλακές, καταδικασμένος για φόνο, έπειτα από πολλές προηγούμενες αθωώσεις «ελλείψει στοιχείων»

2002 - Οι ισραηλινές δυνάμεις περικυκλώνουν το Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ μέσα στον οποίο βρίσκονται 200 περίπου Παλαιστίνιοι.

Γεννήσεις

742 - Καρλομάγνος, βασιλιάς των Φράγκων και ιδρυτής της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

1348 - Ανδρόνικος Δ' Παλαιολόγος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου

1725 - Τζιάκομο Καζανόβα, Ιταλός καρδιοκατακτητής & συγγραφέας

1805 - Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Δανός συγγραφέας

1838 - Λέων Γαμβέτας, Γάλλο-ιταλός πολιτικός & φιλέλληνας

1840 - Εμίλ Ζολά, Γάλλος συγγραφέας

1875 - Γουόλτερ Κράισλερ, Αμερικανός κατασκευαστής αυτοκινήτων

1927 - Φέρεντς Πούσκας, Ούγγρος ποδοσφαιριστής & προπονητής ποδοσφαίρου

1947 - Δημήτρης Μητροπάνος, Έλληνας τραγουδιστής

1976 - Ανδρέας Αναστασόπουλος , Έλληνας αθλητής σκοποβολής

Θάνατοι

1502 - Αρθούρος Τυδώρ, πρίγκιπας της Αγγλίας

1754 - Τόμας Κάρτ, Άγγλος ιστορικός

1791 - Μιραμπό, Γάλλος ρήτορας, πολιτικός και συγγραφέας.

1872 - Σάμιουελ Μορς, Αμερικανός εφευρέτης και ζωγράφος, που εφηύρε τον τηλέγραφο.

1914 - Πολ Γιόχαν Χάισε, Γερμανός συγγραφέας.

1928 – Θίοντορ Γουίλιαμ Ρίτσαρντς, Αμερικανός χημικός, βραβευμένος με Νόμπελ

1974 - Ζορζ Πομπιντού, πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1989 - Μανώλης Αγγελόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής.

2004 - Ιωάννης Αργύρης , Έλληνας διακεκριμένος αεροναυπηγός

2005 - Πάπας Ιωάννης Παύλος Β', ο πρώτος πολωνικής καταγωγής.

Συναξαριστής

Τίτου οσίου του θαυματουργού (θ΄αι.).

Αιδεσίου και Αμφιανού μαρτύρων (†306). Οι άγιοι αυτάδελφοι Αμφιανός και Αιδέσιος οδηγήθηκαν στη χριστιανική πίστη από τον άγιο μάρτυρα Παμφίλο, τον οποίον προσπάθησαν να μιμηθούν τις αρετές αλλά προ πάντων την «υπέρ Χριστόν άθληση του». Και τούτο δεν άργησε. Όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός εξαπέλυσε διωγμό κατά των χριστιανών τα δύο αδέλφια συνελήφθησαν από τον έπαρχο Ουρβανό. Πρώτος ανακρίθηκε ο Αμφιανός, ο οποίος αφού με παρρησία ομολόγησε τη πίστη του και την αγάπη του στον Λυτρωτή Ιησού Χριστό βασανίστηκε σκληρά και τέλος ρίχθηκε στη θάλασσα δεμένος όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο. O δεύτερος αδελφός ο Αιδέσιος αφού ομολόγησε με θάρρος κι αυτός την πίστη του στο Θεό εξορίστηκε στην Αίγυπτο όπου υποβλήθηκε σε καταναγκαστικά έργα. Εκείνος όμως με καρτερία υπέμεινε κάθε είδος μαρτυρίου και ευτελισμού διότι γνώριζε ότι όλα γίνονται προς δόξα Θεού. Όταν όμως ο σκληρόκαρδος άρχοντας Ιεροκλής βασάνισε απάνθρωπα κάποιο Χριστιανό ο Αιδέσιος τον χαστούκισε δημόσια. Αποτέλεσμα ήταν να βασανιστεί παραδειγματικά και τέλος να τον ρίξουν στη θάλασσα όπου κέρδισε το στέφανο της αθανασίας και της ουράνιας δόξας.

Θεοδώρας και Ευθαλίας των παρθένων και Πολυκάρπου.

Νεομάρτυρος Παναγιώτου, του εν Ιεροσολύμοις (†1839).

Οσίου Γρηγορίου του εν τω Κόλπω της Νικομήδειας.

Εορτολόγιο

Τίτος, Τίτης, Τίτα, Τίτη

De Siris