Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

13 Απριλίου Σαν Σήμερα


13 Απριλίου Σαν Σήμερα

13 Απριλίου 2003 - Η τραγωδία των Τεμπών. 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν.

Γεγονότα

814 - Επίθεση κατά του στρατοπέδου των Βουλγάρων στη Μεσημβρία και εξόντωση μεγάλου μέρους του βουλγαρικού στρατού, από τον Αυτοκράτορα μας Λέοντα Ε'.

1204 - Η Δ' Σταυροφορία τερματίζεται με την πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

1250 - Ο Λουδοβίκος Θ' της Γαλλίας αιχμαλωτίζεται κατά την Ζ' Σταυροφορία.

1598 - Ο βασιλιάς Ερρίκος Δ' εκδίδει το Διάταγμα της Νάντης, με το οποίο αναγνωρίζει θρησκευτικά δικαιώματα στους Προτεστάντες της Γαλλίας.

1803 - Ο νεομάρτυρας Δημήτριος εκ Τριφυλλίας καρατομείται υπό των Τούρκων στην Τρίπολη.

1822 - Ολοκληρωτική καταστροφή της Νάουσας. Οι νεαρές κοπέλες της πόλης στο δικό τους «χορό του Ζαλόγγου» πέφτουν στον καταρράκτη της Αραπίτσας.

1854 - Τερματίζεται η Επανάσταση στην περιοχή Άρτας, αφού προηγήθηκε διάλυση από τους Τούρκους του Στρατοπέδου του Πέτα, που ήταν ορμητήριο των Επαναστατών.

1861 - Το οχυρό Σάμτερ καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις των Νοτίων, η πολιορκία του οποίου σηματοδότησε την έναρξη του Αμερικανικού Εμφυλίου.

1924 - Ιδρύεται η ομάδα Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως γνωστή σαν ΑΕΚ.

1924 - Με ποσοστό 69,95% οι Έλληνες ψηφίζουν υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

1936 - Ο βασιλιάς Γεώργιος Β' διορίζει πρωθυπουργό τον Ιωάννη Μεταξά, αρχηγό του Κόμματος των Ελευθεροφρόνων, ο οποίος διαθέτει στη Βουλή μόνο έξι βουλευτές.

1941 - Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει την Μοσχόπολη και αρχίζει την σύμπτυξη με άξονα την κοιλάδα του Δρίνου.

1970 - Κάτω από τις διεθνείς πιέσεις, ο Μίκης Θεοδωράκης απελευθερώνεται και φεύγει για το Παρίσι, όπου τον περιμένουν η Μελίνα Μερκούρη και ο ΚώσταςΓαβράς.

1985 - Ο Ραμίζ Αλία διαδέχεται τον Ενβέρ Χότζα στην ηγεσία της Αλβανίας.

1987 - Πορτογαλία και Κίνα υπογράφουν συμφωνία για την επιστροφή του Μακάο στη δεύτερη, το 1999.

1992 - Συγκαλείται για δεύτερη φορά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το θέμα της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απομακρύνει από το Υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά.

2000 - Ο Κώστας Σημίτης ορκίζεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας.

2003 - Η τραγωδία των Τεμπών. 21 μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επιβαίνουν.

Γεννήσεις

1519 - Αικατερίνη των Μεδίκων, βασίλισσα της Γαλλίας

1743 - Τόμας Τζέφερσον, πρόεδρος των ΗΠΑ

1771 - Ρίτσαρντ Τρέβιθικ, Βρετανός μηχανικός, εφευρέτης της ατμομηχανής

1885 - Γκέοργκ Λούκατς, Ούγγρος φιλόσοφος και κριτικός της λογοτεχνίας

1906 - Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός νομπελίστας συγγραφέας

1926 - Έλλη Λαμπέτη, Ελληνίδα ηθοποιός

1947 - Θάνος Μικρούτσικος, Έλληνας μουσικοσυνθέτης και πολιτικός

1960 - Ρούντι Φέλερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής και προπονητής ποδοσφαίρου

1963 - Γκάρι Κασπάροβ, Ρώσος σκακιστής

1966 - Μαντώ, Ελληνίδα τραγουδίστρια

Θάνατοι

814 - Κρούμος, Χαγάνος των Βουλγάρων.

1605 - Μπαρίς Γκοντουνόβ, Τσάρος πασών των Ρωσιών

1695 – Ζαν ντε λα Φονταίν, Γάλλος συγγραφέας

1882 - Μπρούνο Μπάουερ , Γερμανός θεολόγος

1936 - Κωνσταντίνος Δεμερτζής , πρωθυπουργός της Ελλάδας

1966 - Κάρλο Καρά, ζωγράφος μέλος του φουτουριστικού κινήματος

1983 - Θεόδωρος Στεφανίδης, Έλληνας φυσιογνώστης γιατρός, έφερε στην πατρίδα του την Κέρκυρα, το 1930, το πρώτο ακτινογραφικό μηχάνημα.

1984 - Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Έλληνας ηθοποιός.

2009 - Σπύρος Παπαβασιλείου, μουσικοσυνθέτης του λαϊκού τραγουδιού

2010 - Μάνος Ξυδούς, Έλληνας τραγουδιστής και στιχουργός

Συναξαριστής

Μαρτίνου πάπα Ρώμης, του ομολογητού (†655). Ο άγιος Μαρτίνος γεννήθηκε στο Τόδι της Ομβρικής στην Κεντρική Ιταλία. Ανήλθε στο παπικό θρόνο το 649, όταν η εκκλησία ταλαιπωρούνταν από την αίρεση των Μονοθελητών. Δυστυχώς όμως και η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είχε πέσει στα δίχτυα αυτής της αίρεσης διότι ακόμη και ο Πατριάρχης Παύλος ο Β` ήταν υπέρμαχος του Μονοθελητισμού μαζί με τον αυτοκράτορα Κώνστα τον Β`. Ο πάπας Μαρτίνος προσπάθησε με επιστολή του αλλά και με ειδικούς απεσταλμένους κληρικούς να επαναφέρει τον Πατριάρχη και τον αυτοκράτορα στο ορθόδοξο δόγμα. Όμως ο Πατριάρχης επηρεασμένος από τον αυτοκράτορα επέμενε στον Μονοθελητισμό και εξόρισε τους απεσταλμένους του πάπα Μαρτίνου σε διάφορα νησιά. Ο αυτοκράτορας μάλιστα με δόλο κατόρθωσε να συλλάβει και τον ίδιο τον άγιο τον οποίο αφού οδήγησε στην Κωνσταντινούπολη τον εξόρισε στη Χερσώνα. Εκεί εκοιμήθη εν μέσω κακουχιών στις 16 Σεπτεμβρίου του 655.

Μαρτύρων Δάδα, Κυντιλλιανού, Μαξίμου,

Ελευθερίου του Πέρσου, Ο άγιος Ελευθέριος ήταν χριστιανός από τη Ρωσία, ο οποίος προσέφυγε στον επίσκοπο Συμεών για να διδαχθεί τελειότερα τον λόγο της αλήθειας. Και κάθε φορά που επέστρεφε στο σπίτι του, στο δρόμο δίδασκε τα δόγματα της ορθόδοξης πίστης και τον λόγο του Θεού. Με τη στάση του αυτή κατόρθωσε να φέρει στη χριστιανική πίστη δεκάδες άπιστους και να τους βαπτίσει. Όμως οι πυρολάτρες Πέρσες τον κατήγγειλαν στο βασιλιά, ο οποίος διέταξε τη σύλληψή του και προσπάθησε να τον πείσει να αρνηθεί το Χριστό. Επειδή όμως δεν το κατόρθωσε ο ίδιος τον παρέδωσε στους αρχιμάγους για να τον πείσουν εκείνοι. Και εκείνοι όμως αντιμετώπισαν το ορθόδοξο φρόνημα του αγίου, έτσι στο τέλος τον αποκεφάλισαν χαρίζοντάς του ουράνια δόξα.

Ζωίλου, Θεοδοσίου, Θεοδοσίας της βασιλίσσης και Γεροντίου.

Εορτολόγιο

Γερόντιος

De Siris