Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Πάνος Γλυκοφρύδης

Πάνος Γλυκοφρύδης


Ο Πάνος Γλυκοφρύδης γεννήθηκε το 1930 και πέθανε στις 14 Μαρτίου 2010, ήταν ένας από τους γνωστότερους Έλληνες σκηνοθέτες. Γύρισε συνολικά 21 ταινίες μεγάλου μήκους και σκηνοθέτησε τηλεοπτικές σειρές και θεατρικές παραστάσεις.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου και έκανε την πρακτική του στο Παρίσι. Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη δίπλα στους Γρηγόρη Γρηγορίου, Βασίλη Γεωργιάδη και Ντίμη Δαδήρα.

Το 1959 γύρισε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, την κωμωδία «Δουλειές με φούντες». Το 1961 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Θανάση Βέγγο. Η ταινία του «Με τη λάμψη στα μάτια» (1966) κέρδισε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (συγκεκριμένα βραβείο σεναρίου, μουσικής και Α΄ ανδρικού ρόλου) και προβλήθηκε στο πλαίσιο δύο μεγάλων αναδρομικών εκδηλώσεων που οργάνωσαν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (1993) και το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι (1995).

Το 1974 γύρισε την ταινία Η δίκη των δικαστών με θέμα τη δική του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα και πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο.

Η τελευταία ταινία του, τα «Παιδιά του ονείρου», γυρίστηκε το 1992. Ο Γλυκοφρύδης ήταν από τους ιδρυτές της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και συμμετείχε στο Δ.Σ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και στην Καλλιτεχνική Επιτροπή του Εθνικού Θεάτρου ενώ ήταν και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών στις 14 Μαρτίου 2010.

De Siris