Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

7 Μαρτίου Σαν Σήμερα


7 Μαρτίου Σαν Σήμερα

7 Μαρτίου 1969 - Αποφασίζεται από την "χούντα" η ίδρυση Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα.

Γεγονότα

1799 - Ο Ναπολέων εισβάλλει στη Τζάφα της Παλαιστίνης.

1876 - Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο.

1912 - Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν ανακοινώνει την ανακάλυψη του Νότιου Πόλου.

1918 - Οι Μπολσεβίκοι αλλάζουν το όνομα τους σε «Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα».

1921 - Με διάγγελμα του βασιλιά Κωνσταντίνου αρχίζει η Μικρασιατική Εκστρατεία. Ενόψει της γενικής επίθεσης των ελληνικών δυνάμεων ο αρχηγός της στρατιάς της Μικράς Ασίας, αντιστράτηγος Παπούλας, δηλώνει ότι «ο στρατός μας καλείται να φέρει εις πέρας το βαρύν έργον αυτού. Ουδεμία μου απομένει αμφιβολία περί της νίκης.».

1933 - Στο κενό πέφτει το κίνημα του Νικολάου Πλαστήρα, που έχει ως στόχο να προλάβει το σχηματισμό κυβέρνησης από τον Τσαλδάρη.

1935 - Η επιστροφή της περιοχής του Σάαρ στη Γερμανία σηματοδοτεί την αρχή της γερμανικής επέκτασης.

1936 - Τα γερμανικά στρατεύματα υπό τον Χίτλερ εισβάλουν στην αποστρατικοποιημένη Ρηνανία, παραβιάζοντας τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και το Σύμφωνο του Λοκάρνο. Οι Κυβερνήσεις Αγγλίας και Γαλλίας δεν αντιδρούν.

1941 - Ιταλικά πλωτά νοσοκομεία μεταφέρουν Ιταλούς τραυματίες από την Αλβανία στην Ιταλία. Το ελληνικό υποβρύχιο «Νηρεύς» βυθίζει ιταλικό μεταγωγικό στην Αδριατική.

1943 - Ο κατοχικός Υπουργός Εργασίας Νικόλαος Καλύβας δολοφονείται από την κομμουνιστική ΟΠΛΑ (Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα) στην οδό Σόλωνος, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο από την ογκούμενη λαϊκή αντίδραση, εξαιτίας της Πολιτικής Επιστράτευσης που διέταξαν οι κατακτητές.

1945 - Στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Πλαστήρας δεν δέχεται τη συμμετοχή του ΕΑΜ στην Κυβέρνηση. Την ίδια στάση τηρεί και ο αντιβασιλέας.

1948 - Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται επισήμως στην Ελλάδα.

1960 - Τερματίζονται στη Βουλή, εν μέσω σοβαρών επεισοδίων και θλιβερών συγκρούσεων, οι συζητήσεις πάνω στην πρόταση μομφής που υποβάλλει η ΕΔΑ.

1968 - Ξεκινά η πρώτη μάχη στη Σαϊγκόν, στο πλαίσιο του πολέμου στο Βιετνάμ.

1969 - Αποφασίζεται η ίδρυση Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα.

1979 - Αποκαλύπτεται η ύπαρξη δακτυλίου από κοσμική σκόνη γύρω από τον πλανήτη Δία.

1991 - Η Αλβανία κηρύσσει το Δυρράχιο στρατιωτική περιοχή και απαγορεύει τις μαζικές συγκεντρώσεις στα Τίρανα και σε τρεις ακόμα πόλεις, μετά την έξοδο χιλιάδων Αλβανών στην Ιταλία.

1991 - Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κρίνει αναγκαία τη μεταφορά σε άλλη θέση της βυζαντινής εκκλησίας των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων στην Κηφισιά, λόγω διαπλάτυνσης της λεωφόρου Κηφισίας.

1995 - Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως το δέκατο πλήρες μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

1997 - Αρχίζει στο Παρίσι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διαρκεί τρεις ημέρες και αποτελεί την πρώτη μεγάλη διοργάνωση της IAAF με χρηματικά έπαθλα. Ο Χάρης Παπαδιάς κερδίζει χρυσό στα 60μ με 6.50, η Κατερίνα Κόφφα καταρρίπτει τρεις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ των 200μ και κατακτά το χρυσό με 22.76, ενώ ο Λάμπρος Παπακώστας με 2.32 στο ύψος παίρνει το αργυρό μετάλλιο.

1997 - Η διαθήκη της Σοφίας Μινέικο, μητέρας του Ανδρέα Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία μοναδικοί κληρονόμοι της βίλας στο Παλαιό Ψυχικό ήταν τα τέσσερα εγγόνια της, δημοσιεύεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

2004 - Περίπου 7,6 εκατομμύρια Έλληνες ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα Κυβέρνηση της χώρας. Μετά από μία ομαλή προεκλογική περίοδο, που σημαδεύτηκε από την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, νικητής των εκλογών αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με 45,36%. Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 40,55%, το ΚΚΕ με 5,90% και ο ΣΥΝ με 3,26%.

Γεννήσεις

189 - Πάμπλιους Σεπτίμιους Γκέτα, Ρωμαίος αυτοκράτορας

1765 - Νικηφόρος Νιέπς, Γάλλος εφευρέτης

1792 - Τζον Χέρσελ, Βρετανός αστρονόμος

1872 - Πιέ Μοντριάν, Ολλανδός ζωγράφος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης

1875 - Μορίς Ραβέλ, Γάλλος συνθέτης

1908 - Άννα Μανιάνι, Ιταλίδα ηθοποιός

1934 - Γιώργος Κατσαρός, συνθέτης.

1938- Αλμπέρ Φερτ, Γάλλος Νομπελίστας (2007) φυσικός

1960 - Ιβάν Λεντλ, Τσέχος άσσος του τένις

1966 - Έλενα Παπανδρέου, διακεκριμένη κιθαρίστρια.

Θάνατοι

322 π.Χ. - Αριστοτέλης, Έλληνας φιλόσοφος

161 - Αντωνίνος Πίος, Ρωμαίος αυτοκράτορας

1274 - Τόμας Ντ' Ακουίνας, γνωστότερος ως Θωμάς ο Ακυινάτης, ιταλός θεολόγος, από τους διαμορφωτές του δόγματος της καθολικής εκκλησίας

1904 - Φερδινάνδος Φουκέ, Γάλλος γεωλόγος και πετρολόγος.

1932 - Αριστίντ Μπριάντ, Γάλλος διπλωμάτης.

1938 - Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, Έλληνας πρωθυπουργός.

1952 - Παραμαχάνσα Γιογκανάντα, Ινδός γκουρού.

1997 - Έντουαρντ Πάρσελ, Αμερικανός φυσικός, βραβείο Νόμπελ 1952

1999 - Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Αμερικάνος σκηνοθέτης.

2012 - Σμαρούλα Γιούλη, Ελληνίδα ηθοποιός.

Συναξαριστής

Των εν Χερσώνι επισκοπευσάντων αγίων ιερομαρτύρων Αγαθοδώρου, Αιθέριου, Βασιλέως, Ελπιδίου, Ευγενίου, Ευφραίμ και Καπίτωνος († δ΄αι.).

Οσίων Αρκαδίου και Νέστορος, επισκόπων Τριμυθούντος.

Εφραίμ πατριάρχου Αντιοχείας.

Παύλου απλού του ομολογητού. O άγιος Παύλος εκλήθη απλός, διότι ήταν αγράμματος γεωργός αλλά συγχρόνως άκακος και με απλοϊκούς τρόπους. Η σύζυγός του ήταν ακριβώς το αντίθετο. Παρουσιαζόταν ως ευγενής και ειρωνευόταν τον όσιο, διότι ξόδευε τις ώρες του σε προσευχές και ψαλμούς. Έφθασε δε στο σημείο, να προδώσει τη συζυγική της πίστη. Όταν ο Παύλος βεβαιώθηκε για την απιστία της δεν οργίστηκε, αλλά την εγκατέλειψε και αποφάσισε να αφιερωθεί στο μοναχικό βίο. Γι` αυτό πήγε στη έρημο κοντά στον Μέγα Αντώνιο. Εκεί κοντά στον διδάσκαλο της ερήμου, ανέπτυξε πλούσιες ασκητικές αρετές και αξιώθηκε του χαρίσματος να θαυματουργεί. Εκοιμήθη οσιακά σε βαθύτατο γήρας.

Λαυρεντίου του εκ Μεγάρων, κτίτορος της μονής «Φανερωμένης», εν Σαλαμίνι (†1707) O όσιος Λαυρέντιος, γεννήθηκε στα Μέγαρα από ευσεβείς γονείς, τον Δημήτριο και την Κυριακή. Το επάγγελμά του ήταν γεωργός και οικοδόμος. Παντρεύτηκε τη Βασίλω και απέκτησε δύο γιους τον Ιωάννη και τον Δημήτριο. Κάποιο βράδυ, είδε στον ύπνο του την Παναγία, η οποία του υπέδειξε να πάει στη Σαλαμίνα, όπου κατόπιν προσευχής, βρήκε τη σεπτή εικόνα της και πάνω στα ερείπια παλαιάς Μονής το 1682 οικοδόμησε νέα, τη γνωστή ως σήμερα Μονή της Φανερωμένης. Εκεί αργότερα εκάρη μοναχός και έλαβε το όνομα Λαυρέντιος. Μοναχή έγινε και η σύζυγός του, η οποία μετονομάσθηκε σε Βασσιανή. Για τα πολλά του χαρίσματα και τη καθαρότητα της καρδιάς του αξιώθηκε από την Θεοτόκο να τελεί θαύματα. Εκοιμήθη ειρηνικά στις 6 Μαρτίου 1707, η μνήμη του όμως τελείται στις 7 Μαρτίου.

Εορτολόγιο

Ευγένιος, Ευγένης

De Siris