Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

3 Μαρτίου Σαν Σήμερα


3 Μαρτίου Σαν Σήμερα

3 Μαρτίου 2003 - Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ξεκινά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η Δίκη της 17Ν. Στην πολύκροτη δίκη κάθονται στο εδώλιο 19 άτομα, που φέρονται ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Το κατηγορητήριο ξεπερνά τις 50.000 σελίδες και αφορά 88 επιθέσεις της οργάνωσης.

Γεγονότα

1784 - O Γάλλος Ζαν Πιέρ Μπλανσάρ, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που καταφέρνει να πλοηγήσει ένα αερόστατο, όπου αυτός ήθελε, ώστε να μην είναι έρμαιο της φοράς των ανέμων. (Το 1785 πέρασε πετώντας τη Μάγχη).

1791 -Tο αμερικανικό κογκρέσο ψηφίζει τον πρώτο φορολογικό νόμο, χωρίζοντας τη χώρα σε 14 φορολογικές ζώνες.

1801 -Ο Νταβίντ Εμανουέλ γίνεται ο πρώτος Εβραίος που αναλαμβάνει καθήκοντα Κυβερνήτη στις ΗΠΑ, στην Georgia

1821 - Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συγκροτεί στην Μολδοβλαχία τον «Ιερό Λόχο», αρχικής δύναμης 100 ανδρών, με Διοικητή τον Γεώργιο Καντακουζηνό.

1827 - Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποκρούει στο Κερατσίνι του Πειραιώς επίθεση του Κιουταχή, αρχικώς 800 και την άλλη ημέρα 6.000 Τούρκων. Η μάχη αυτή υπήρξε μία από τις λαμπρότερες νίκες του.

1878 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου μεταξύ Οθωμανών και Ρώσων εκπροσώπων, με την οποία δημιουργήθηκε η Μεγάλη Βουλγαρία.

1886 -Υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που τερματίζει τον πόλεμο μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας, που είχε ξεσπάσει με αφορμή «το ζήτημα της Ανατολικής Ρωμυλίας». Ο πόλεμος έληξε με ήττα των Σέρβων και κατακύρωση της κατοικούμενης από Έλληνες, περιοχής, στη Βουλγαρία

1894 -Αρχίζει η κυκλοφορία της πρώτης ελληνόφωνης εφημερίδας στην Νέα Υόρκη ,με τον τίτλο «Ατλαντίς»,και εκδότη, τον πρόεδρο του σωματείου των Ομογενών «Αθηνά», Σόλωνα Βλαστό.

1904 -Ο Κάιζερ της Γερμανίας, Γουλιέλμος Β', πραγματοποιεί την πρώτη ηχογράφηση πολιτικού λόγου.

1905 -Ο Τσάρος Νικόλαος Β' της Ρωσίας συμφωνεί να εκλεγεί η Δούμα.

1910- Ο Τζ. Ντ. Ρόκφελερ ο νεώτερος ανακοινώνει, πως αποσύρεται από τη διοίκηση των επιχειρήσεων για να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά σε φιλανθρωπίες.

1910 –Οι εννέα μητροπολίτες της Μακεδονίας, με υπόμνημα, που υποβάλλουν στο Πατριαρχείο, περιγράφουν με τα ζοφερότερα χρώματα την κατάσταση στην περιοχή, εξαιτίας της βουλγαρικής προπαγάνδας.

1919 –Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας κηρύσσει Γενική Απεργία.

1924 – Ο Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ) καταργεί το Χαλιφάτο και διώχνει τον Χαλίφη και την οικογένεια του από τη χώρα. Η Γερμανία και η Τουρκία υπογράφουν συνθήκη φιλίας και εμπορίου.

1939 -Στην Ινδία, ο Γκάντι αρχίζει απεργία πείνας, αντιδρώντας στην απολυταρχική διακυβέρνηση των Βρετανών.

1952 -Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ απαγορεύει σε κομμουνιστές καθηγητές να διδάσκουν σε δημόσια σχολεία.

1955 -Ο Έλβις Πρίσλεϊ εμφανίζεται για πρώτη φορά στην τηλεόραση, στην εκπομπή Louisiana Hayride.

1957 - Ηρωικός θάνατος του Γρηγορίου Αυξεντίου.Ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ , πολεμώντας επί ώρες μόνος , εναντίον 60 Άγγλων, προτιμά να πεθάνει, μέσα σε μια σπηλιά της περιοχής Μαχαιρά στην Πάφο ,παρά να παραδοθεί. Ήταν μόνο 29 ετών.

1962 -Με ψήφους 189 έναντι 88, η Βουλή απορρίπτει την πρόταση της Ένωσης Κέντρου για παραπομπή της υπηρεσιακής κυβέρνησης Δόβα στο δικαστήριο.

1968 –Βομβιστικές επιθέσεις στη Χάγη, κατά των πρεσβειών των "τριών δικτατοριών". Ελλάδας , Ισπανίας, Πορτογαλίας.

1995 –Η Ελλάδα άρει το βέτο για την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ε.Ε, διασφαλίζοντας την ενίσχυση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και την έναρξη δομημένου προενταξιακού διαλόγου για την Κύπρο.

2002 - Σταματάει η χρήση της δραχμής μετά από μια περίοδο 2 μηνών από την ημέρα που ξεκίνησε η χρήση του ευρώ.

2003 -Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ξεκινά στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η Δίκη της 17Ν. Στην πολύκροτη δίκη κάθονται στο εδώλιο 19 άτομα, που φέρονται ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης. Το κατηγορητήριο ξεπερνά τις 50.000 σελίδες και αφορά 88 επιθέσεις της οργάνωσης.

Γεννήσεις

1869 - Μιλτιάδης Μαλακάσης, λυρικός ποιητής.

1847 - Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, Αμερικανός εφευρέτης

1891 - Δαμασκηνός , Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδα

1896 - Λεόντιος , Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

1929 - Νίκος Μαμαγκάκης, συνθέτης.

1945 - Αρλέτα, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1963 - Σοφία Αλιμπέρτη , Ελληνίδα ηθοποιός και παρουσιάστρια της τηλεόρασης

1978 - Ηλίας Αναστασάκος , Έλληνας ποδοσφαιριστής

1988 – Χρήστα-Ελισάβετ Γουλάκου , Ελληνοκαναδή χορευτής πάγου

Θάνατοι

1703 - Ρόμπερτ Χουκ, Άγγλος επιστήμονας

1765 - Γουίλιαμ Στάκελεϋ, Άγγλος αρχαιολόγος

1927 - Μιχαήλ Αρτσιμπάτσεφ, Ρώσος συγγραφέας

1957 - Γρηγόρης Αυξεντίου, Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ.

1961 - Πολ Βίτγκενσταϊν , Αυστριακός πιανίστας

1983 - Ζορζ Ρεμί, γνωστότερος ως Ερζέ, βέλγος σκιτσογράφος, δημιουργός του χάρτινου ήρωα Τεν-Τεν.

1996 - Μαργκερίτ Ντιράς, γαλλίδα συγγραφέας.

1999 – Γκέρχαρντ Χέρζμπεργκ, Γερμανός φαρμακοποιός, Βραβευμένος με Νόμπελ

2001 - Παναγιώτης Λαμπρίας, δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

2003 – Γκοφρέντο Πετράτσι, Ιταλός συνθέτης


Συναξαριστής

Προφήτου Ιωήλ.

Μαρτύρων Θεοδωρήτου πρεσβυτέρου Αντιοχείας, O άγιος Θεοδώρητος, ήταν πρεσβύτερος της εκκλησίας της Αντιόχειας στα δύσκολα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος προσπάθησε να επαναφέρει την θρησκεία των ειδώλων. Οι διωγμοί των Χριστιανών επί Ιουλιανού έφθασαν ως την Αντιόχεια. Μεταξύ των κληρικών που παρέμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους ήταν και ο Θεοδώρητος, γι` αυτό και συνελήφθη από τον έπαρχο της πόλης, ο οποίος στην αρχή τον κολάκευσε επαινώντας την παιδεία του και τις αρετές του. Όταν όμως απέτυχε να τον πείσει να θυσιάσει και να προσκυνήσει τα είδωλα, διέταξε τον αποκεφαλισμό του, κατατάσσοντάς τον έτσι στην ιερώνυμη φάλαγγα των Μαρτύρων της Εκκλησίας.

Βασιλίσκου, Ευτροπίου και Κλεονίκου.

Οσίων Πιαμούν της παρθένου, Η οσία Πιαμούν, καταγόταν από την Αίγυπτο όπου έζησε τον 4ο αιώνα. Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανή από τον πατέρα της, αλλά η χριστιανή μητέρα της την ανέθρεψε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Όταν δε μεγάλωσε, επιδόθηκε μαζί με τη μητέρα της σε έργα ελεημοσύνης και ευσπλαχνίας. Δεν ήταν βέβαια πλούσιες, αλλά από το φτωχικό τους εισόδημα, συνέδραμαν τους πτωχούς και τους αδύνατους αδελφούς τους. Όταν η μητέρα της εκοιμήθη, η οσία μόνη της πλέον, επιδόθηκε στη διακονία των πασχόντων αδελφών της. Επισκεπτόταν τα σπίτια τους, τους παρηγορούσε και τους στήριζε στην πίστη. Τόση φήμη απέκτησε η Πιαμούν, ώστε όταν οι εχθροί πολιορκούσαν την γενέτειρά της, ακούγοντας το όνομα της έλυσαν την πολιορκία και έφυγαν. Εκοιμήθη οσιακά και κηδεύτηκε μέσα σε γενικό πένθος.

Ζήνωνος και Ζωΐλου.

Εορτολόγιο

Κλεόνικος, Κλεονίκη, Κλεονίκω, Νίκη

De Siris