Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Γιώργος Αρβανίτης


Γιώργος Αρβανίτης

Ο Γιώργος Αρβανίτης γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1941 σε ένα ορεινό χωριό της Φθιώτιδας, το Δίλοφο, βίωσε τα τραγικά χρόνια του Εμφύλιου όταν ο πατέρας του πήγε στο αντάρτικο και καταδικάστηκε η μητέρα του για 8 χρόνια στις φυλακές «Αβέρωφ».

Δημιουργός, ποιητής της εικόνας μπορεί να χαρακτηριστεί ο Γιώργος Αρβανίτης, ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου σε διεθνές επίπεδο, ως διευθυντής φωτογραφίας.

Μεγάλωσε σε συγγενείς στην Αθήνα και σπούδασε ηλεκτρολογία. Μαγεύτηκε από τον κόσμο του κινηματογράφου, θέλησε να σπουδάσει και ηθοποιία χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Βρέθηκε με την επιμονή του στα κινηματογραφικά πλατό και από εκεί ξεκινά μια μυθιστορηματική περιπέτεια, που οδήγησε στο να εργαστεί ως βοηθός οπερατέρ δίπλα στους σπουδαίους φωτογράφους-δασκάλους του Γιώργο Καβάγια και Νίκο Γαρδέλη.

Τις δυνατότητες και το ταλέντο του αναγνώρισε ο πατριάρχης του ελληνικού κινηματογράφου ο Φιλοποίμην Φίνος, που του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει την πρώτη του ταινία -έγχρωμη σινεμασκόπ- με σκηνοθέτη τον Γιάννη Διαλιανίδη.

Η συνέχεια είναι γνωστή, με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο («Αναπαράσταση», «Μέρες του ‘36», «Θίασος», «Μεγαλέξανδρος» κ.ά.), με τον Ντίνο Δημόπουλο, τον Παντελή Βούλγαρη, τον Μιχάλη Κακογιάννη κ.ά. Συνολικά η φιλμογραφία του περιλαμβάνει 105 ταινίες μεγάλου μήκους, σήριαλ, μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Ο Γιώργος Αρβανίτης πριν από 22 χρόνια αποφάσισε να διευρύνει τους ορίζοντές του στη διεθνή αγορά, αξιοποιώντας την αναγνώρισή του ως προσωπικότητα του παγκόσμιου κινηματογράφου, δίνοντας το προσωπικό του στίγμα, τη δική του αίσθηση με το υψηλό επίπεδο αισθητικής που τον διακρίνει και τον κάνει ξεχωριστό διευθυντή φωτογραφίας.

De Siris