Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Νίκος Μινάρδος


Νίκος Μινάρδος

Ο Νίκος Μινάρδος γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1930 και πέθανε στις 27 Αυγούστου 2011, ήταν Έλληνας ηθοποιός με καριέρα στο Χόλιγουντ. Τέλειωσε το γυμνάσιο στο Παγκράτι και στα δύσκολα εκείνα χρόνια πήγε να βρει τη τύχη του στο Χόλιγουντ ως ηθοποιός.

Ως μελαχρινός υποδύθηκε κυρίως Λατινοαμερικανούς αλλά και τον Ελληνα αξιωματικό, που ερωτεύεται η Τζέιν Μάνσφιλντ στο “Συνέβη στην Αθήνα” την εποχή των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων (παραποιημένη βιογραφία του Σπύρου Λούη)».

Ο Νίκος Μινάρδος έκανε την πρώτη του εμφάνιση μπροστά στις κινηματογραφικές κάμερες του Χόλιγουντ το 1952 στην ταινία «Monkey Business» στην οποία πρωταγωνιστούσαν οι Κάρι Γκραντ, Τζίντζερ Ρότζερς και Μέριλιν Μονρόε. Μάλιστα ήταν εκείνος που είχε γνωρίσει την άγνωστη εκείνη την εποχή Μέριλιν στον Σπύρο Σκούρα, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της μεγάλης κινηματογραφικής εταιρίας 20th Century Fox από το 1942 έως το 1964.

Ανάμεσα στις ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει ο Νίκος Μινάρδος είναι η «Twelve hours to kill», στην οποία έπαιζε με την Μπάρμπαρα Εντεν, και το γουέστερν «Cannon for Cordoba» με τους Τζορτζ Πέπαρντ και Πιτ Ντούελ. Ωστόσο οι περισσότερες δουλειές που τον χαρακτήρισαν και τον έκαναν ακόμη πιο δημοφιλή ήταν στην τηλεόραση, όπου έκανε γκεστ εμφανίσεις σε διάφορα σόου και σειρές. Καθότι μελαχρινός, ο ρόλος που κυρίως του δινόταν, όπως είχε πει και ο ίδιος, ήταν εκείνος του Μεξικανού. Υποδυόμενος τον Λατίνο έπαιξε τον κλέφτη σε ένα επεισόδιο της σειράς «The Judas mask», έναν γιατρό στο «The twilight zone» και δύο ρόλους στο τηλεοπτικό σόου «Alias Smith and Jones».

Ο Νίκος Μινάρδος παντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50 με την Ντέμπορα Τζιν Σμιθ χωρίς να αποκτήσουν παιδιά. Δύο χρόνια μετά το διαζύγιό τους η Ντέμπορα παντρεύτηκε τον ηθοποιό Τάιρον Πάουερ. Ο Μινάρδος παντρεύτηκε ξανά κι εκείνος το 1966. Με τη νέα του σύζυγο, την Τζούλι, απέκτησε δύο παιδιά, έναν γιο τον Γιώργο και μια κόρη, τη Νίνα. Πριν από τους δύο του γάμους, όμως, στην ιστορία του Χόλιγουντ έχει καταγραφεί το ειδύλλιό του με την ηθοποιό και χορεύτρια Τζούλιετ Πράουνς.

Το 1975 ο Νίκος Μινάρδος πρωταγωνίστησε στην ταινία όπου ο ίδιος ήταν παραγωγός με τίτλο «Assault on Agathon», η οποία ήταν βασισμένη στο βιβλίο του Αλαν Καϊλού. Σε αυτό το φιλμ συμπρωταγωνιστές του ήταν η Μαριάν Φέιθφουλ και ο Τζον Γουντβάιν. Η τελευταία εμφάνισή του στην τηλεόραση ήταν σε ένα επεισόδιο της σειράς «The A-Team» το 1983. Ο Ελληνας ηθοποιός είδε τα πάντα να καταρρέουν γύρω του όταν συνελήφθη το 1986 από το FBI με την κατηγορία της συνωμοσίας και της παράνομης εμπορίας όπλων στο Ιράν. Οι Αρχές πίστευαν ότι συμμετείχε στο κύκλωμα που είχε δημιουργήσει ο διαβόητος Σαουδάραβας έμπορος όπλων Αντνάν Κασόγκι. Τελικά το δικαστήριο αθώωσε τον Μινάρδο, όμως εκείνος λόγω του δικαστικού του αγώνα είχε καταρρεύσει οικονομικά.

Από το 1990 έως το 1999 έζησε στη Φλόριντα για να μετακομίσει την τελευταία δεκαετία της ζωής του στην Καλιφόρνια. Το 2010 ολοκληρώθηκε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Finding Nico», το οποίο αφορούσε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ζωή του.

De Siris