Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Κώστας Κουφός



Κώστας Κουφός

Ο Κώστας Κουφός είναι Ελληνοαμερικανός μπασκετμπολίστας, διεθνής με την Εθνική Ανδρών της Ελλάδας. Γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1989 στο Canton της πολιτείας Οχάιο των ΗΠΑ. Οι γονείς του είναι Έλληνες με καταγωγή από τη Μεσσηνία και την Κόρινθο. Έχασε τον πατέρα του σε ηλικία 9 ετών. Ο Κουφός έχει διπλή υπηκοότητα, ελληνικά και αμερικανική. Το όνομα της μητέρας του είναι Κατερίνα και του πατέρα του ήταν Αλέξανδρος, ενώ έχει δύο αδέρφια, τον Βασίλειο και την Μαρία.

Καριέρα στο High school

Ο Κουφός ήταν μαθητής στο Λύκειο του GlenOak στο Canton. Ήταν McDonald's All-American και κατατάχθηκε #3 κεντρικός το 2007 των λυκείων από την ιστοσελίδα Rivals.com. Έπαιξε επίσης για την ομάδα AAU, η οποία είχε χορηγό τον LeBron James.

Το 2007, ο Κουφός τέλειωσε 2ος, μετά τον συμπαίκτη του, Jon Diebler, στην ψηφοφορί για το Κύριο Μπάσκετμπαλ του Οχάιο. Κατά την διάρκεια της τελευταίας του χρονιά στο λύκειο, ο Κουφός ονομάστηκε Division I παίκτης της χρονιάς και κατατάχθηκε στην καλύτερη ομάδα της Πολιτεία. Επίσης κατατάχθηκε στην καλύτερη ομάδα τις Βορειανοτολικής Ενδοχώρας.

Το 2007, στο McDonald's και στο EA Sports All-American, ο Κουφός είχε μέσο όρο 25.9 πόντους, 15.4 ριμπάουτ και 5.2 τάπες σε κάθε παιχνίδι. Στην νίκη επί το λύκειο Canton McKinley, τον Ιανουάριο του 2007, ο Κουφός είχε 32 πόντους, 19 ριμπάουτ και 10 τάπες για να βοηθήσει τους Golden Eagles να νικήσουν τους Bulldogs, με τελικό σκορ 56-55 στην παράταση. Την επόμενη μέρα, ο Κουφός είχε 32 πόντους, 15 ριμπάουτ και εφτά τάπες ενάντια στο Detroit Country Day, για να οδηγήσει την ομάδα του στην 9η συνεχή νίκη.

Σαν μαθητής γυμνασίου, ο Κουφός είχε 24 πόντους, 11.1 ριμπάουτ και τέσσερις τάπες σε κάθε παιχνίδι και έτσι κατατάχθηκε στην 2η καλύτερη ομάδα της Πολιτείας. Τον Απρίλιο του 2007, ο Κουφός ήταν μέλος της εκλεκτής ομάδας στο Jordan All-American Classic στη Madison Square Garden.

Κολεγιακή Καριέρα

Το 2007, ο Κουφός μπήκε στους Buckeyes, στο Οχάιο, όπου αντικατέστησε τον Greg Oden στην θέση του κεντρικού. Πήρε τον τίτλο του Πολυτιμότρου Παίκτη στο National Invitation Tournament (NIT) του 2008, αφού είχε οδηγήσει τους Buckeyes στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με νίκη ενάαντια στο UMass Minutemen, με τελικό σκορ 92-85. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επαγγελματικές ομάδες να τον εντάξουν στο δυναμικό τους.
Αυτήν την χρονιά, ο Κουφός είχε μέσο όρο 14.4 πόντους, 6.7 ριμπάουτ και 1.8 τάπες σε κάθε παιχνίδι.

Καριέρα

Στις 21/4/2008, ο Κουφός δήλωσε ότι είναι διαθέσιμος για το ΝΒΑ, αλλά τελικά δεν προσέλαβε ατζέντη, αυτό θα του επέτρεπε να επιστρέψει στην Πολιτεία του Οχάιο εάν αποσυρόταν από την επιλογή ή πριν από την προθεσμία της 16ης Ιουνίου. Παρ'όλα αυτά, την ίδια ώρα, ήταν αναμενόμενο να εγκαταλήψει τους Buckeyes για να υπογράψει με μία επαγγελματική ομάδα στην Ελλάδα. Απέρυψε ένα 3ετές συμβόλαιο των 5 εκατ. ευρώ από το τον Ολυμπιακό, μια ομάδα του Ελληνικού Πρωταθλήματος Α1. Στις 8/5 η Canton Repository ανακοίνωσε ότι ο
Κουφός υπέγραψε με τον ατζέντη Mark Termini, ο οποίος είχε ως έδρα το Cleveland και έτσι τέλειωσε την κολεγιακή του διαθεσιμότητα.

Ο Κουφός επιλέχθηκε από την ομάδα του ΝΒΑ Utah Jazz, με 23η γενική επιλογή στην Επιλογή του ΝΒΑ 2008. Τον Μάρτιο του 2009, η Jazz τον ανέθεσε στο D-League σύλλογο Utah Flash. Μετά το πρώτο πλέι-οφ παιχνίδι των Flash, η Jazz τον πήρε από την D-League, εξαιτία τραυματισμού του βασικού κεντρικού της Jazz, Mehmet Okur.

Ο Κουφός ξαναπήγε στους Flash στις 8/3/2010 και ξανακλήθηκε στις 22/3/2010.
Στις 14/7/2010, ο Κουφός μεταφέρθηκε στην Minnesota Timberwolves σε συμφωνία που περιλάμβανε τον Al Jefferson.

Στις 22/2/2011, ο Κουφός μεταφέρθηκε στους Denver Nuggets σε μία συμφωνία που περιελάμβανε την New York Knicks, η οποία έφερε τον Carmelo Anthony στην Νέα Υόρκη.

Στις 24/01/2012 υπέγραψε ανανέωση συμβολαίου για 3 χρόνια στα πλαίσια της εμπλούτισης της ομάδας με νέους παίκτες.

Εθνική Ομάδα

Ο Κουφός ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας Εφήβων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2007 στην Ισπανία. Οδήγησε την ομάδα στον τελικό και παρ' όλο που η Ελλάδα έχασε από την Σερβία, ο Κουφός κέρδισε τον τίτλο του Πολυτιμότερου Παίκτη του τουρνουά, αφού είχε κυριαρχήσει στους πόντους, στα ριμπάουτ και στις τάπες. Ο Κουφός θεωρείται κορυφαίος Έλληνας κεντρικός.

Κλήθηκε στην Εθνική ομάδα της Ελλάδας για το προολυμπιακό τουρνουά της Ολυμπιάδας του 2008, όμως αρνήθηκε την πρόσκληση. Το 2009, έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ανδρών, με την οποία συμμετείχε στο Ευρομπάσκετ 2009 στην Πολωνία, όπου κέρδισε το χάλκινο μετάλιο. Το 2010, συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τουρκίας, στο οποίο η Ελλάδα κατατάχθηκε 11η. Το 2011, συμμετείχε στο Ευρομπάσκετ 2011 στην Λιθουανία, στο οποίο η Ελλάδα κατατάχθηκε 6η, εξασφαλίζοντας την συμμετοχή της στο Προλυμπαικό τουρνουά του 2012.

Διακρίσεις

Αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων (2007)
Πολυτιμότερος Παίκτης του ΕυρωπαΪκού Πρωταθλήματος (2007)
Πολυτιμότερος Παίκτης του ΝΙΤ (2008)
Χάλκινο μετάλλιο στο EuroBasket 2009

De Siris