Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

26 Φεβρουαρίου Σαν Σήμερα


26 Φεβρουαρίου Σαν Σήμερα

26 Φεβρουαρίου 1991 - Παροπλίζεται το «Βέλος», το πολεμικό πλοίο που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κίνημα του Ναυτικού κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Γεγονότα

364 – Ο Ουαλεντινιανός ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας .

1815 - Δραπέτευση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη από την Έλβα όπου είχε εξοριστεί (έμεινε εκεί για 9 μήνες και 21 μέρες)

1822 - Λεηλασία της Χαλανδρίτσας από τους Τούρκους

1848 – Εγκαθιδρύεται η Δεύτερη Γαλλική Δημοκρατία.

1872 - Η κυβέρνηση Βούλγαρη διενεργεί εκλογές, στις οποίες κυριαρχούν η βία και η νοθεία και κερδίζει τη σχετική πλειοψηφία

1914 - Καθέλκυση του Βρεταννικού, ένα από τα μεγαλύτερα υπερωκεάνια της γραμμής του Βορείου Ατλαντικού στις αρχές του 20ου αιώνα και αδελφό πλοίο του θρυλικού Τιτανικού, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο στης ακτές της Κέας

1936 - Έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες, ο Φερδινάνδος Πόρσε παρουσιάζει το «λαϊκό αυτοκίνητο», γνωστότερο ως Volkswagen.

1952 – Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ ανακοινώνει ότι η χώρα του κατέχει ατομική βόμβα .

1954 - Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παγασών, αποφάσισε την μετονομασία της δημοτικής Αρχής σε «Δήμο Βόλου».

1969 - Πρώτη προβολή της ταινίας «Ζ» του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά με θέμα τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και την αναζήτηση των ενόχων από τον τότε ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού.

1980 – Η Αίγυπτος και το Ισραήλ συνάπτουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις.

1983 - Το άλμπουμ «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, όπου θα παραμείνει για 37 εβδομάδες.

1990 - Οι Σαντινίστας χάνουν τις εκλογές στην Νικαράγουα.

1991 - Παροπλίζεται το «Βέλος», το πολεμικό πλοίο που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κίνημα του Ναυτικού κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

1991 – Από το ραδιόφωνο της Βαγδάτης ανακοινώνει ο Σαντάμ Χουσεΐν την αποχώρηση των ιρακινών στρατευμάτων από το Κουβέιτ.

1993 - Στο Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου εκρήγνυται, παγιδευμένο φορτηγό, σκοτώνοντας 6 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από χίλια.

2003 – Ξεκινά ο πόλεμος στο Νταρφούρ .

Γεννήσεις

1619 - Φραντζέσκο Μοροζίνι, Δόγης της Βενετίας

1802 - Βίκτωρ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας

1829 - Λιβάι Στρος, γερμανικής καταγωγής αμερικανός ράφτης, εφευρέτης και κατασκευαστής των ρούχων τζιν, ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Levi's.

1920 - Μίνως Αργυράκης, ζωγράφος και σκηνογράφος.

1926 - Νίκος Καχτίτσης, Έλληνας πεζογράφος της μεταπολεμικής γενιάς.

1946 - Μανώλης Μητσιάς, τραγουδιστής.

1946 - Δημήτρης Καβράκος, λυρικός τραγουδιστής με διεθνή καριέρα.

1954 - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τούρκος πολιτικός.

1959 - Αχμέτ Νταβούτογλου, Τούρκος πολιτικός.

Θάνατοι

1200 - Συμεών , Σέρβος ηγεμόνας και άγιος

1883 - Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, πρωθυπουργός της Ελλάδας

1947 - Αλεξάντερ Λερ, Αυστριακός Πτέραρχος της Luftwaffe κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τουφεκίζεται στο Βελιγράδι

1969 - Καρλ Γιάσπερς, Γερμανός ψυχίατρος και φιλόσοφος

1985 – Τιάλλινγκ Κούπμανς, Ολλανδός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ

1986 - Αμαλία Φλέμιγκ, επιστημονική συνεργάτιδα και σύζυγος του μεγάλου βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμιγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

1995 - Τζακ Κλέιτον , Βρετανός σκηνοθέτης

1998 - Θεόδωρος Σούλτσζ , Αμερικανός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ

2003 - Δημήτρης Ποταμίτης, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας.

Συναξαριστής

Φωτεινής της Σαμαρείτιδος μεγαλομάρτυρος Η αγία Φωτεινή καταγόταν από την Σαμαρειτική πόλη Σιχάρ. Τις πρώτες πληροφορίες για την αγία τις βρίσκουμε στο Δ` κεφάλαιο του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου. Μετά τη συνάντησή της και τη συνομιλία της στο φρέαρ του Ιακώβ, βαπτίσθηκε χριστιανή, έλαβε το όνομα Φωτεινή και αφοσιώθηκε στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική και τη Ρώμη. Εκεί με τους δύο γιους της και τις πέντε αδελφές της υπέστη μαρτυρικό θάνατο κατά την διάρκεια των φοβερών διωγμών του αυτοκράτορα Νέρωνα.

και των συν αυτή Μαρτύρων: Ανατολής, Βίκτωρος του στρατηλάτου, Ιησή, Κυριακής, Παρασκευής, Φωτίδος, Φωτεινού, Φώτως και Θεοκλήτου του φαρμάκου. Σεβαστιανού δουκός και Χριστοδούλου.

Ιωάννου του Κάλφα (†1575).

Οσίων Πορφυρίου επισκόπου Γάζης (†420) του Θεσσαλονικέως O άγιος Πορφύριος καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη από πλούσια και αρχοντική οικογένεια. Μετά τις λαμπρές του θεολογικές και φιλοσοφικές σπουδές, αρνήθηκε την πλούσια και κοσμική ζωή και αποσύρθηκε αρχικά στα περίφημα μοναστήρια της Αιγύπτου και εν συνεχεία στα Ιεροσόλυμα, όπου χειροτονήθηκε ιερέας και τέλος επίσκοπος Γάζας. Από τη θέση αυτή αποδόθηκε στον αγώνα καταπολέμησης των αιρετικών. Για να προστατεύσει το ποίμνιό του, δεν δίστασε να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και να ζητήσει την συνδρομή των αυτοκρατόρων Αρκαδίου και Ευδοξίας. Εκεί συνάντησε και τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ο οποίος τον συνέστησε στους βασιλείς και στήριξε με θέρμη το αίτημα του. Παρά τις αρχικές του αντιδράσεις ο βασιλιάς επείσθη και χορήγησε στο Πορφύριο βασιλικό διάταγμα, με το οποίο περιόριζε την δράση των ειδωλολατρών και των λοιπών αιρετικών και με βασιλική χορηγία ανήγειρε εκκλησίες εκεί, όπου προηγουμένως βρισκόταν ειδωλολατρικοί ναοί. Μετά από εικοσιτέσσερα χρόνια επισκοπικών αγώνων, εκοιμήθη οσιακά.

Νικολάου του «Κατοπινού».

Εορτολόγιο

Ανατολή, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα, Σεβαστιανός, Σεβαστίνος, Σεβαστός, Σέβος, Σέβης

De Siris