Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Πάνος Φαλάρας


Πάνος Φαλάρας

Ο Πάνος Φαλάρας γεννήθηκε στη Στυλίδα στις 8 Ιανουαρίου 1937, είναι δημιουργός μεγάλων επιτυχιών, αφού με όσους συνθέτες και τραγουδιστές συνεργάστηκε, έκανε πάντα διαχρονικά τραγούδια που έχουν μείνει μέσα μας ήδη από τη δεκαετία του ’70.

Το μυστικό του είναι ότι καταφέρνει να συνδυάζει τον ποιοτικό «σκεφτόμενο» στίχο με την εμπορικότητα, χωρίς να υποβιβάζει το νόημα και την αισθητική, ενώ περνά μηνύματα κι αξίες που εκφράζουν τις ψυχές όλων των ελλήνων, είτε πρόκειται για τον έρωτα ή την κοινωνική αδικία ή το περιβάλλον ή τη χαρά της ζωής.

Συνεργάστηκε με συνθέτες όπως ο Κορκολής, ο Βαρδής, ο Θεοφάνους, ο Νικολόπουλος, ο Φωτιάδης, ο Φοίβος, κ.α., ενώ επιτυχίες του έχουν τραγουδήσει ονόματα όπως ο Παπακωνσταντίνου, η Γλυκερία, ο Πουλόπουλος, ο Ψαριανός, η Κωνσταντίνα, η Βίσση, ο Τσαλίκης, κ.α. Ποιος δεν θυμάται τραγούδια όπως «Για την Ελλάδα», «Φεύγουν καράβια», «Στον επόμενο τόνο», «Με τον Μπομπ Ντίλαν», «Όλα τα 'χει ο μπαξές», κ.α.

Από τα 15 του χρόνια ασχολήθηκε με την αρθρογραφία στην εφημερίδα της Λαμίας «Εθνικός Αγών», ενώ σε ηλικία 17 ετών έγινε δημοσίευση ποιήματος του στην Νέα Εστία.

Tο 1974 μέσω ενός διαγωνισμού που έκανε ο Tαχυδρόμος από κοινού με την Columbia όπου συμμετείχαν 3.000 στιχουργοί έκανε την πρώτη του εμφάνιση σαν στιχουργός αφού το τραγούδι του επελέγη στα πρώτα δώδεκα που μελοποιήθηκαν. Εκείνο το πρώτο τραγούδι το μελοποίησε ο Γιάννης Kοριζής και το τραγούδησε ο Θέμης Aνδρεάδης.

Παράλληλα ασχολήθηκε με τον έντυπο τύπο και τις εκδόσεις ειδικών περιοδικών, ενώ δεν παραλείπει να ασχολείται και με το αγαπημένο του ψάρεμα, που αποτέλεσε και την έμπνευση του για τα περιοδικά.

De Siris