Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Γιώργος Μούτσιος


Γιώργος Μούτσιος

Ο Γιώργος Μούτσιος γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1932 στην Καλαμάτα και πέθανε στις 17 Ιουλίου 2012, ήταν Έλληνας ηθοποιός και ερμηνευτής κλασικού τραγουδιού.

Βιογραφία

Σπούδασε μουσική και τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου.

Μόλις αποστρατεύτηκε έφυγε για τη Βιέννη, όπου έκανε ανώτερες σπουδές φωνητικής στη Μουσική Ακαδημία και θέατρο και σκηνοθεσία στο Reinhardt Seminar. Με το Εθνικό Θέατρο πήρε μέρος στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι.

Στο ίδιο φεστιβάλ με το Θέατρο Τέχνης συμμετείχε στις "Όρνιθες", όπως επίσης και στο Φεστιβάλ Σαίξπηρ στο Λονδίνο.

Στο θέατρο συνεργάστηκε ως ηθοποιός αλλά και ως θιασάρχης. Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1951, στην ταινία "Ριρίκα". Χαρακτηριστικός "κακός" του ελληνικού κινηματογράφου, με εμφανίσεις και στην τηλεόραση.

Το Φεβρουάριο του 2010, σε εκδήλωση του πνευματικού κέντρου Παπάγου τιμήθηκε για την προσφορά του στο θέατρο, στον κινηματογράφο και το τραγούδι.

Ήταν μόνιμος κάτοικος της Αγίας Παρασκευής στην Αθήνα.


Πέθανε στις 17 Ιουλίου του 2012 και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Ζωγράφου. Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας, στο συλλυπητήριο μήνυμά του εξήρε την προσφορά του στη τέχνη γενικά, την πολυπραγμοσύνη του αλλά και τη σεμνότητα και το ήθος του.

Επιλογές από τη δισκογραφία του: "Το καταραμένο φίδι" (1964), "Ελένη" (1965), "Όρνιθες" (1966), "Τραγούδια αγάπης" (1969), "Τρωικός πόλεμος" (1975), "Βίκτωρ, Βικτώρια" (1984), "Συναυλίες στον κεντρικό Ορφέα" (1985).

Φιλμογραφία

Ριρίκα (1951)
Η αγνή του λιμανιού (1952)
Θανασάκης ο πολιτευόμενος (1954)
Θα σε κάνω βασίλισσα (1964)
Κραυγή (1964)
Ο κράχτης (1964)
Αδίστακτοι (1965)
Άνθρωπος για όλες τις δουλειές.. (1966)
Αχ!.. και νάμουν άντρας (1966)
Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης / Η Κλεοπάτρα εν δράσει (1966)
Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί (1967)
Ο γεροντοκόρος (1967)
Πατέρα κάτσε φρόνιμα (1967)
Τρούμπα 67 (1967)
Αθήνα: η κλοπή της οδού Σταδίου (1968)
Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)
Αδυναμίες (1969)
Για την τιμή και για τον έρωτα (1969)
Εσένα μόνο αγαπώ (1970)
Ο αετός των σκλαβωμένων (1970)
Εσχάτη προδοσία (1971)
Μάρα η τσιγγάνα (1971)
Αντάρτες των πόλεων (1972)
Με φόβον και πάθος (1972)
Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη (1972)
Η μάνα της φόνισσας (1989)
Κόκκινο τριαντάφυλλο σου έκοψα (1993)

De Siris