Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Νίκος Τσούχλος


Νίκος Τσούχλος

Ο Νίκος Τσούχλος γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1961 στην Αθήνα, είναι μουσικός και διευθυντής ορχήστρας.

Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο με τη Χρυσή Παρθενιάδη Φλώρου (πιάνο). Ταυτόχρονα, μελέτησε ανώτερα θεωρητικά με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου καθώς και στην École Normale de Musique του Παρισιού. Αργότερα αφιερώθηκε στη διεύθυνση ορχήστρας κοντά στον Αλέξανδρο Μυράτ, ενώ υπήρξε επίσης για τρία χρόνια μαθητής του Σέργκιου Τσελιμπιντάκε. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και διδάκτωρ μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα ως αρχιμουσικός το 1989, ιδρύοντας το Λυρικό Εργαστήρι του Ανοιχτού Θεάτρου, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη, στο πλαίσιο του οποίου διηύθυνε παραστάσεις σύγχρονου μουσικού θεάτρου. Ταυτόχρονα, υπήρξε επί διετία βοηθός του Μάνου Χατζιδάκι στην Ορχήστρα των Χρωμάτων. Έκτοτε συνεργάστηκε ως προσκεκλημένος μαέστρος με όλες τις ελληνικές ορχήστρες (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Καμεράτα, ΕΛΣ, ΕΡΤ, Σολίστ της Πάτρας, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου κ.ά.) καθώς και με ορχήστρες και οργανισμούς του εξωτερικού (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία, Μεξικό).

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη σύγχρονη μουσική δημιουργία τεκμηριώνεται από πολυάριθμες εκτελέσεις έργων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρονται οι: Σισιλιάνος, Σκαλκώτας

De Siris