Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Ιάσων Μολφέσης


Ιάσων Μολφέσης

Ο Ιάσων Μολφέσης γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα και πέθανε στις 19 Ιανουαρίου 2009, ήταν Έλληνας εικαστικός.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο εργαστήριο του Παρθένη (1941-46) και παράλληλα τελείωσε τη Νομική Σχολή Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας μελέτησε τη βυζαντινή τέχνη στη Βόρειο Ελλάδα. Ακολούθως πήγε στην Εcole des Beaux Arts στο Παρίσι (1951-52).

Εγκαταστάθηκε τότε μόνιμα στην Πόλη του Φωτός, σε μια εποχή έκρηξης των νέων ρευμάτων της αφηρημένης τέχνης και του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Αρχικά ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη ζωγραφική (μεταξύ 1950 και 1968) και αργότερα πέρασε στη γλυπτική, δημιουργώντας τα πρώτα του ανάγλυφα.

Την εικοσαετία ’50 - ’70 έκανε συνθέσεις με ανθρώπινες μορφές και τοπία που διακρίνονταν για τον χρωματικό περιορισμό τους (άσπρο, μαύρο, γκρι και ώχρες). Τα έργα του ξεχώριζαν για τον λυρισμό, τη χειρονομιακή γραφή και την εξπρεσιονιστική δραματικότητα.

Από το 1970 αρχίζει να πραγματοποιεί τους μεγάλους γλυπτικούς χώρους στο Παρίσι, σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας και σπανιότερα στην Ελλάδα. Στις συνθέσεις του μεταφέρει σε σφυρήλατο μολύβι το σύστημα των σκούρων στιγμών, των οπών και των λευκών επιφανειών των ταινιών του ηλεκτρονικού υπολογιστή, πειραματιζόμενος με τις τρεις διαστάσεις. Ηταν άλλωστε από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες που χρησιμοποίησαν στη δουλειά τους τη νέα -τότε- τεχνολογία των υπολογιστών.

Το 1988 εξελέγη καθηγητής στη Σχολή Εικαστικών και Εφηρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα έργα της τελευταίας περιόδου -από το 1990 και μετά- είναι ανάγλυφες ή επίπεδες συνθέσεις, που πλησιάζουν περισσότερο τη ζωγραφική παρά τη γλυπτική. Είναι ολοκληρωμένα κυκλώματα υπολογιστή που συνδυάζονται με ανθρώπινες φιγούρες πάνω σε διαφανείς ή πολύχρωμες επιφάνειες. Το 1991 ξαναεπέστρεψε στο Παρίσι όπου συνέχισε να εργάζεται. Στη μακρά πορεία της καριέρας του έκανε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κερδίζοντας σταθερά την καταξίωσή του. Πέθανε στις 19 Ιανουαρίου 2009, στο σπίτι του στο Παγκράτι.

De Siris