Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

5 Ιανουαρίου Σαν Σήμερα


5 Ιανουαρίου Σαν Σήμερα

5 Ιανουαρίου 1919 - Ο Άντον Ντρέξλερ ιδρύει το Κόμμα των Γερμανών Εργατών, το οποίο αργότερα θα πάρει το όνομα Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργατών (NSDAP).

Γεγονότα

1477 - Μάχη του Νανσύ: Ο Κάρολος της Βουργουνδίας σκοτώνεται και η Βουργουνδία γίνεται επαρχία της Γαλλίας.

1500 - Ο Λουδοβίκος Σφόρτσα καταλαμβάνει το Μιλάνο.

1668 - Ο Μεθόδιος Γ΄ εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης.

1757 - Γίνεται απόπειρα δολοφονίας του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ' από τον Ντάμιαν.

1822 - Ο γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ο Ηλίας, αποβιβάζεται με 600 Μανιάτες στο Αλιβέρι Ευβοίας με σκοπό να απελευθερώσει τη πόλη της Καρύστου.

1825 - Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραπέμπεται σε δίκη.

1837 - Με ψήφισμά του, ο Δήμος Αθηναίων ζητά από τον βασιλιά Όθωνα την παροχή Συντάγματος. Την πρωτοβουλία είχε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης.

1895 - Ο Γάλλος Άλφρεντ Ντρέιφους καθαιρείται από το αξίωμά του και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη στο Νησί του Διαβόλου.

1889 - Η λέξη χάμπουργκερ εμφανίζεται για πρώτη φορά σε αμερικανικό έντυπο για να περιγράψει το πασίγνωστο σάντουιτς.

1900 - Ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς, καθώς τίθεται σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό

1913 - Η Ναυμαχία της Λήμνου. Τρία ελληνικά θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά, με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», καταναυμαχούν τον τουρκικό στόλο και τον αναγκάζουν να κρυφτεί οριστικά στα Στενά. Οι Τούρκοι μετρούν μεγάλες υλικές και ανθρώπινες απώλειες, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένας τραυματίας.

1914 - Η Αυτοκινητοβιομηχανία Φόρντ ανακοινώνει την εφαρμογή οκταώρου και κατώτατου ημερομισθίου 5$.

1919 - Ο Άντον Ντρέξλερ ιδρύει το Κόμμα των Γερμανών Εργατών, το οποίο αργότερα θα πάρει το όνομα Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργατών (NSDAP).

1919 - Ξεσπά στη Γερμανία η επανάσταση των Σπαρτακιστών, η οποία θα πνιγεί στο αίμα

1959 - Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος προσχωρεί στην Ε.Ρ.Ε. και διορίζεται Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου.

1968 - Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ διαδέχεται τον Αντονίν Νοβότνι στην προεδρία του Κομουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας. Θα πάρει φιλελεύθερα μέτρα, που θα οδηγήσουν στην βραχύβια «Άνοιξη της Πράγας».

2005 - Ο Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ γίνεται Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

2009 - Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπέλυσε επίθεση με 31 σφαίρες από καλάσνικοφ και αμυντική χειροβομβίδα εναντίον αστυνομικών της διμοιρίας Α-542 στο υπουργείο Πολιτισμού. Από την επίθεση αυτή τραυματίσθηκε ο Διαμαντής Ματζούνης.

Γεννήσεις

469 π.Χ - Σωκράτης, αρχαίος φιλόσοφος.

1855 - Κινγκ Καμπ Ζιλέτ, αμερικανός εφευρέτης του ξυραφιού με λεπίδα ασφαλείας και ιδρυτής της βιομηχανίας ξυριστικών ειδών «Gillette».

1867 - Δημήτριος Γούναρης, πολιτικός, αντίπαλος του Βενιζέλου, που κατέληξε στο απόσπασμα ως ένας από τους πρωταιτίους της μικρασιατικής καταστροφής.

1876 - Κόνραντ Αντενάουερ, Καγκελάριος της Γερμανίας

1878 - Στυλιανός Γαλερός, Έλληνας οπλαρχηγός

1918 - Γεράσιμος Μηλιαρέσης, διακεκριμένος κιθαριστής.

1928 - Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, Πακιστανός πρωθυπουργός

1932 - Ουμπέρτο Έκο, Ιταλός καθηγητής σημειωτικής και συγγραφέας

1938 - Χουάν Κάρλος Α', Βασιλιάς της Ισπανίας

1956 - Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, Γερμανός πολιτικός

1972 - Σάκης Ρουβάς , Έλληνας  τραγουδιστής

Θάνατοι

1589 - Αικατερίνη των Μεδίκων, βασίλισσα της Γαλλίας

1655 - Ιννοκέντιος Ι΄, Πάπας της Ρώμης

1858 - Γιόζεφ Ραντέτσκι, στρατάρχης της Αυστρίας, τσεχικής καταγωγής. Προς τιμήν του, ο Γιόχαν Στράους έγραψε το εμβατήριο «Radetzky Marsh».

1910 - Λεόν Βαλράς, Γάλλος μαθηματικός και οικονομολόγος

1930 - Χρήστος Κορύλλος, ιατρός και αθλητικός παράγοντας,

1970 - Μαξ Μπορν, Γερμανός μαθηματικός και φυσικός και βραβευμένος με το Νόμπελ Φυσικής το 1954

1979 - Τσαρλς Μίνγκους, αμερικανός τζαζίστας

1981 - Χάρολντ Σ. Ούρει , Αμερικανός χημικός, βραβευμένος με Νόμπελ

1985 - Ρόμπερτ Λ. Σούρτις , Αμερικανός βραβευμένος με Όσκαρ κινηματογραφιστή ( Ben-Hur)

1991 – Βάσκο Πόπα , Γιουγκοσλάβος ποιητής

Συναξαριστής

Τελευταία Προεόρτιος των Φώτων.

Θεοπέμπτου επισκόπου  Ήταν επίσκοπος επί Διοκλητιανού. Για την παρρησία του, την πίστη του και την ομολογία του συνελήφθη και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια, από τα οποία με τη χάρη του Θεού βγήκε σώος. Στην συνέχεια του έδωσαν ισχυρό δηλητήριο το οποίο όμως δεν προξένησε ουδεμία βλάβη στον άγιο, αντίθετα είχε ως αποτέλεσμα την μεταστροφή στην πίστη του μάγου Θεωνά, ο οποίος κατασκεύασε το δηλητήριο. Τελικά οι βασανιστές αποκεφάλισαν τον Θεόμεμπτο και έθαψαν ζωντανό το Θεωνά. Έτσι έλαβαν το στεφάνι του μαρτυρίου.

Θεωνά (†305), Θεόειδος και Σάϊς.

Οσίων Γρηγορίου «του εν τω Ακρίτα» Γεννήθηκε στη νήσο Κρήτη και ήταν γόνος ευσεβών γονέων, του Θεοφάνη και της Ιουλιανής. Παρακινούμενος από θείο ζήλο και μετά από πολλές περιπέτειες φθάνει στη Ρώμη όπου μετά από θαυμαστή εγκράτεια και άσκηση λαμβάνει το αγγελικό σχήμα. Όταν επισκέφθηκε τη Ρώμη ο επίσκοπος Συνάδων Μιχαήλ, έπεισε τον μακάριο Γρηγόριο να τον ακολουθήσει στη Βασιλεύουσα και να συνεχίσει την άσκησή του στην Ι. Μονή του Ακρίτα. Εκεί πέρασε την υπόλοιπη ζωή του με ένα μόνο χιτώνα, ενώ κοιμόταν πάνω σ’ ένα σπαθί και λάμβανε ελάχιστο φαγητό και νερό κάθε δύο ημέρες. Αφού με αυτό το θαυμαστό τρόπο πέρασε όλη τη ζωή του παρέδωσε τη ψυχή του στον Κύριο.

Δομνίνης, Συγκλητικής (†350), Τατιανής και Φωστηρίου.

Οσιομάρτυρος Ρωμανού, του από Καρπενησίου του εν Βυζαντίω (†1694).

Εορτολόγιο

Θεόπεμπτος, Θεόπεμπτη, Θεωνάς, Θεώνη, Θεωνίτσα, Συγκλητική

De Siris