Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

31 Ιανουαρίου Σαν Σήμερα


31 Ιανουαρίου Σαν Σήμερα

31 Ιανουαρίου 1996 - Κρίση των Ιμίων: Στις 05:30, ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη Φρεγάτα Ναβαρίνον για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε και τα τρία μέλη του πληρώματος, υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.

Γεγονότα

1504 - H Γαλλία παραχωρεί το βασίλειο της Νάπολης στην Αραγονία.

1606 - Ο Γκάι Φωκς εκτελείται δια απαγχονισμού, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά της Αγγλίας Ιάκωβου Α' αλλά και μεγάλου αριθμού αριστοκρατών από ομάδα καθολικών. Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας σκόπευε να ανατινάξει το Κοινοβούλιο.

1747 - Ανοίγει η πρώτη κλινική για αφροδίσια νοσήματα σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

1865 - Καταργείται η δουλεία στις ΗΠΑ, με την 13η τροπολογία του Συντάγματος από το Κογκρέσο.

1901 - Οι «Τρεις Αδελφές» του Άντον Τσέχοφ κάνουν πρεμιέρα στη Ρωσία.

1906 - Σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός, που έχει καταγραφεί με τεχνικά μέσα. Έχει μέγεθος 8,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο στην Κολομβία.

1914 - Επιστρέφει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, έπειτα από πολυήμερο ταξίδι, που πραγματοποίησε στην Ευρώπη για τα ελληνικά δίκαια. Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροoυγγαρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) γνωστοποιούν στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι παραχωρούν και νομικώς στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, μόνον εφόσον αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Βόρεια Ήπειρο και τη νήσο Σάσωνα

1939 - Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών αποκτά τον πρώτο της ειδικό κανονισμό.

1949 - Συνέρχεται στα βουνά η 5η Ολομέλεια του ΚΚΕ, με κυρίαρχο πρόσωπο τον Νίκο Ζαχαριάδη.

1960 - Το θέμα της σύνταξης των αγροτών συζητά η ελληνική Βουλή.

1964 - Αμερικανική κυβερνητική έκθεση με τίτλο «Καπνός και Υγεία» συνδέει για πρώτη φορά το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων.

1969 - Καθαιρούνται από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ οι Δρακόπουλος και Μπριλλάκης.

1974 - Πεθαίνει ο Σάμιουελ Γκόλντγουϊν, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και διευθυντής των ομώνυμων στούντιο κινηματογραφικών ταινιών του Χόλιγουντ.

1978 - Ένας τερματοφύλακας αποβάλλεται κατά τη διάρκεια αγώνα του πρωταθλήματος της Τανζανίας στο Νταρ Ες Σαλαάμ. Ο διαιτητής, αφού παρατηρεί την παράξενη συμπεριφορά του, διαπιστώνει ότι είναι μεθυσμένος και κρύβει ένα μπουκάλι με αλκοόλ πίσω από το δοκάρι του.

1981 - Δυσκολίες παρουσιάζονται στο διάλογο για τις αμερικανικές βάσεις, καθώς οι ΗΠΑ αρνούνται να δεχθούν όλες τις ελληνικές απόψεις.

1985 - Ολοκληρώνονται στο Ζάππειο οι εργασίες της Διάσκεψης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της Αργεντινής και της Τανζανίας, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας, της Ινδίας και της Ελλάδας, καθώς και άλλες προσωπικότητες.

1992 - Ιατρική έρευνα δείχνει πως, τα μωρά, που τρέφονται με μητρικό γάλα γίνονται εξυπνότερα.

1993 - Οι Αβορίγινες, οι ιθαγενείς στην Αυστραλία, αμφισβητούν την κυριαρχία της λευκής πλειοψηφίας και απειλούν ότι, θα καταφύγουν στο δικαστήριο της Χάγης, για την ισότιμη μεταχείρισή τους και την επιστροφή των εκτάσεών τους, που καταπατήθηκαν από τους αποικιοκράτες.

1993 - Τα πρώτα Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου απονέμονται στις ταινίες «Μπάιρον, η μπαλάντα ενός δαιμονισμένου» του Νίκου Κούνδουρου, «Παρακαλώ, γυναίκες, μην κλαίτε» των Σταύρου Τσιώλη - Χρήστου Βακαλόπουλου και «Βερύκοκα στο καλάθι» του Τάκη Τουλιάτου.

1996 - Κρίση των Ιμίων: Στις 05:30, ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη Φρεγάτα Ναβαρίνον για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε και τα τρία μέλη του πληρώματος, υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.

1997 - Στην Τουρκία, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων τάσσεται κατά της καθιέρωσης του παραδοσιακού καλύμματος της κεφαλής των γυναικών, στα πανεπιστήμια και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Γεννήσεις

1797 - Φραντς Σούμπερτ, Αυστριακός συνθέτης

1881 - Ίρβιν Λανγκμούιρ, Αμερικανός χημικός, Βραβείο Νόμπελ 1932

1923 - Νόρμαν Μέιλερ, Αμερικανός συγγραφέας (Το Χρονικό της εποχής μας, Αρχαία δειλινά, Οι γυμνοί και οι νεκροί)

1929 - Τζιν Σίμονς, Βρετανίδα ηθοποιός

1932 - Γιώργος Μούτσιος, Έλληνας ηθοποιός και τραγουδιστής.

1976 - Τραϊανός Δέλλας, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1981 - Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Αμερικανός τραγουδιστής, μουσικός, παραγωγός, στιχουργός, χορευτής και ηθοποιός

1982 - Έλενα Παπαρίζου, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1984 - Σουζάνα Βουγιουκλή, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1985 - Καλομοίρα, Ελληνίδα τραγουδίστρια

Θάνατοι

1606 - Γκάι Φωκς, πρωτεργάτης της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας

1828 - Αλέξανδρος Υψηλάντης, πρωτεργάτης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

1933 - Τζον Γκαλσγουόρθι, Άγγλος νομπελίστας μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας

1944 - Ζαν Ζιροντού, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας

1954 - Έντγουιν Χάουαρντ Άρμστρονγκ, Αμερικανός ηλεκτρολόγος μηχανικός, επινοητής του ραδιοφώνου FM

1991 - Κώστας Μουντάκης, διακεκριμένος λυράρης

1996 - Ανθυποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, Ανθυποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος, Σημαιοφόρος Έκτωρ Γιαλοψός,αξιωματικοί του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, χάνουν τη ζωή τους στην κρίση των Ιμίων

2004 - Κωστούλα Μητροπούλου, Ελληνίδα συγγραφέας

Συναξαριστής

Κύρου και Ιωάννου των Αναργύρων. Έζησαν στα χρόνια του μέγα διώκτη των χριστιανών, Διοκλητιανού. Ο Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και σε νεαρή ηλικία πήγε σε κάποιο μοναστήρι στον αραβικό κόλπο και έγινε μοναχός. Όταν ο Ιωάννης έμαθε για την αγία και ενάρετη ζωή του, τους πνευματικούς και ασκητικούς αγώνες του και το θαυματουργικό του χάρισμα, έφθασε στο μοναστήρι για να τον συναντήσει και αποφάσισε να τον συντροφεύσει στον μοναχικό βίο. Με τη δύναμη της πίστης τους οι άγιοι θεράπευαν οποιονδήποτε πάσχοντα έφθανε στο ασκητήριό τους. Όταν κάποτε οι άγιοι πληροφορήθηκαν ότι σε κάποια πόλη οι ειδωλολάτρες συνέλαβαν μία χήρα γυναίκα, την Αθανασία, και τις τρεις θυγατέρες της, Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία με σκοπό να τις βασανίσουν, έφθασαν άφοβα στον τόπο του μαρτυρίου για να τις εμψυχώσουν στην άμυνά τους. Τότε οι ειδωλολάτρες συνέλαβαν και τους δύο αγίους και τους αποκεφάλισαν μαζί με τις τέσσερις γυναίκες.

Μαρτύρων, Αθανασίας και των τριών αυτής θυγατέρων και παρθένων Θεοδότης, Θεοκτίστης και Ευδοξίας (†311).

Βικτωρίνου, Βίκτωρος, Διόδωρου, Κλαυδίου, Νικηφόρου, Παππία και Σαραπίνου, των εν Κορίνθω (†251).

Μάρτυρος Τρυφαίνης.

Οσιομάρτυρος Ηλία (Αρδούνη), του εν Καλαμάτα (†1685).

Εορτολόγιο

Ευδοξία, Ευδοξούλα, Δόξα, Δοξούλα, Κύρος, Κύρης

De Siris